Annons

Ben&Jerry's-grundaren: ”Trump måste besegras”

Det amerikanska näringslivets höjdare splittras i två läger när republikanernas och demokraternas toppkandidater gör upp om att bli USA:s nästa president.

Under strecket
Publicerad

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump och demokraternas dito Hillary Clinton.

Foto: John Bazemore & Andrew Harnik
Foto: Evan Agostini/AP

1 / 10

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump och demokraternas dito Hillary Clinton.
Republikanernas presidentkandidat Donald Trump och demokraternas dito Hillary Clinton. Foto: John Bazemore & Andrew Harnik

De är alla entreprenörer och miljardärer, men alla med olika agendor inför det kommande valet i USA. Vissa supportrar är mer ljusskygga än andra, men här är tio inflytelserika namn inom det amerikanska näringslivet som öppet visar vilken kandidat de vill se som USA:s nästa president.

Här är de som stödjer Donald Trump

Rupert Murdoch

Foto: Evan Agostini/AP

Mediemogulen Rupert Murdoch är ett av de stora namnen som gått ut med att han stödjer Donald Trump i presidentvalet. Mediemogulen som grundade News Corporation föddes den 11 mars 1931 i australiska Melbourne och är sedan länge känd för att vara konservativ.

Företagsmagnaterna Murdoch och Trump har känt varandra i decennier och under våren har de träffats minst två gånger, bland annat i Skottland där de diskuterade utkomsten av brexit som de båda var för. Även om Murdoch var skeptisk mot Trump i början av presidentkampanjen och inte håller med honom i alla frågor så är han känd för att skapa politiska allianser som gynnar hans medieimperiums intressen.

Annons
Annons
Foto: Henny Ray Abrams/AP

2 / 10

Carl Icahn

Foto: Henny Ray Abrams/AP

Affärsmagnaten och investeraren Carl Celian Icahn är en annan av Donald Trumps stora stöttepelare i kampen om att bli president. Född i Queens i New York den 16 februari 1936, har denna New York-bo grundat och är majoritetsägare av Icahn Enterprises, ett stort och diversifierat förvaltningsbolag i miljardklassen. Icahn har gått ut med att han vill införa en skattereform som försvårar för amerikanska företag att lägga sin verksamhet i skatteparadis utanför USA. Donald Trump har i sin tur gått ut med att han vill utse Icahn till finansminister.

Annons
Annons
Foto: J. Scott Applewhite/AP

3 / 10

Peter Thiel

Foto: J. Scott Applewhite/AP

Peter Andreas Thiel född den 11 oktober 1967 i Frankfurt i Tyskland, men uppvuxen i Kalifornien, är en tysk-amerikansk riskkapitalist och hedgefondförvaltare som bland annat grundat betalningstjänsten PayPal tillsammans med Elon Musk och Max Levchin. Han var även den första utomstående investeraren i Facebook och sitter sedan 2004 i styrelsen för det populära sociala nätverket.

Han är ett av få stora namn från Silicon Valley som öppet stödjer Donald Trump, till många av hans kollegors stora förvåning då han själv säger sig vara för både frihandel och immigration. Men i ett tal under republikanernas stora nationella konvent sa han att USA:s ekonomiska nedgång är en av hans största hjärtefrågor. Under sitt tal yttrade han bland annat:

"Att ägna sig åt krig i andra delar av världen distraherar oss bara från att hantera vår egen ekonomiska nedgång och ingen i detta race är ärlig med det förutom Donald Trump”.

Annons
Annons
Foto: J. Scott Applewhite/AP

4 / 10

Herman Cain

Foto: J. Scott Applewhite/AP

Herman Cain är författaren, radioprataren och företagsdirektören som gick från en fattig uppväxt i den amerikanska delstaten Georgia till direktör för några av Pillsbury Companys största företag. Han har dubbla examen i matematik och datateknik och gjorde kometkarriär som direktör för Burger King. Senare blev han vd för Godfather’s Pizza inom Pillsbury-koncernen. Han var själv en av republikanernas presidentkandidater till valet 2012.

Under ett tal för republikanerna i Atlanta i juni månad hyllade han Donald Trump i hans ambitioner att ”make America great again” och nämnde bland annat hans idéer om att ändra skattelagstiftningen.

Annons
Annons
Foto: Rajanish Kakade/AP

5 / 10

Steve Forbes

Foto: Rajanish Kakade/AP

Malcolm Stevenson "Steve" Forbes Jr föddes den 18 juli 1947 i Morristown i New Jersey och växte upp i stadens rikare förorter. Han är barnbarn till grundaren av Forbes Magazine, B.C Forbes. Steve är nu ”Editor-in-Chief” för tidningen och har själv ställt upp som presidentkandidat för republikanerna två gånger. När CNN intervjuade honom i juli beskrev han Donald Trump som en helt unik kandidat och bekräftade han att han stödjer honom med förklaringen:

”Jag har alltid sagt att jag kommer stödja republikanernas nominerade”.

Annons
Annons
Foto: IBL

6 / 10

Här är de som stödjer Hillary Clinton

Lynn Forester de Rothschild

Foto: IBL

Lynn Forester de Rothschild föddes den 2 jul 1954 i Bergen i New Jersey och är i dag verkställande direktör för E.L. Rothschild, ett mäktigt holdingbolag som hon äger tillsammans med sin make.

Lady de Rothschild har länge haft goda relationer till familjen Clinton och tidigare i år anordnade hon en exklusiv middagsbjudning för att samla in pengar till Hillary Clintons presidentkampanj. Förra året i en intervju av Fox News uttryckte hon öppet sitt stöd till Clinton med förklaringen:

”Hon har huvudet och hjärtat på precis rätt ställe och hon vill nationens bästa”.

Annons
Annons
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

7 / 10

Warren Buffett

Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Investerare och affärsman. Warren Edward Buffett, född 30 augusti 1930 i Omaha i Nebraska är ordförande, vd och största aktieägare i Berkshire Hathaway. Han är en av världens rikaste människor och är även en av Hillary Clintons offentliga supportrar.

Buffett, också kallad trollkarlen från Omaha, har länge varit en supporter av demokraterna och bland annat varit med och stöttat insamlingskampanjer för Barack Obama. Under Fortune’s Most Powerful Women Summit i October förra året sa han att han kunde sätta pengar på att Hillary Clinton ”kommer ta sig hela vägen till det Ovala rummet 2016” och att han till och med kunde sätta pengar på det.

Till CNN har han även sagt:

”Jag gillar det hon tror på och jag tror hon är extremt kvalificerad och har energin för att driva igenom sina visioner”.

Annons
Annons
Foto: Chris Pizzello/AP

8 / 10

Martha Stewart

Foto: Chris Pizzello/AP

Martha Helen Stewart född 3 augusti 1941 i Jersey City i New Jersey, är en amerikansk affärskvinna, författare, och tv-personlighet. Martha Stewart är grundare av Martha Stewart Living Omnimedia. Hon har även skrivit många bästsäljande böcker, och är utgivare av Martha Stewart Living Magazine.

Stewart har i sitt yrke intervjuat många kändisar varav Hillary Clinton är en av dem. Enligt Center for Responsive Politics är hon sedan tidigare en supporter av demokraterna och har bidragit till flera av partiets presidentkampanjer.

Under Vita Husets korrespondentmiddag tidigare i år uttryckte hon att hon gärna ville diskutera den globala uppvärmningen med Barack Obama då hon anser att miljöfrågan är ett av vår tids viktigaste problem. Under samma middag uttryckte hon öppet sitt stöd för Clinton och sa:

”Jag gillar Hillary. Jag har väntat på henne, det tror jag vi alla har”.

Annons
Annons
Foto: Maja Suslin/TT

9 / 10

Jerry Greenfield

Foto: Maja Suslin/TT

Entreprenören Jerry Greenfield föddes 14 mars 1951 i Brooklyn, New York. Jerry Greenfield är en av grundarna av glassföretaget Ben & Jerry’s och 1978 öppnade han den första glassbutiken tillsammans med sin vän Ben Cohen i en gammal bensinstation i centrala Burlington, Vermont.

Både Greenfield och Cohen anser att det amerikanska presidentvalet är alldeles för styrt av pengar och kritiserar öppet hur de med störst resurser kontrollerar politiken. I april i år blev de arresterade när de, bland många hundratals andra, demonstrerade i Washington för sin sak.

De båda glassikonerna anser att Hillary Clinton är ett praktexempel på en kandidat som är skapad av ”de stora pengarna” och därför var både Greenfield och Cohen från början några av Bernie Sanders mest högljudda supportrar och dedikerade till och med en ny glassmak ”Bernies Yearning” i hans ära. Men när Sanders inte gick hela vägen till att bli demokraternas representant, har nu Greenfield öppet gått ut med att han stödjer Clinton. Att hålla Trump långt borta från det Ovala rummet är det absolut viktigaste, anser han. Till CNN sa han:

”Jag är fast besluten om att besegra Donald Trump. Om Hillary är demokraternas representant så kommer jag att rösta på henne”.

Annons
Annons
Foto: Matt Sayles/AP

10 / 10

Ursula Burns

Foto: Matt Sayles/AP

Ursula Burns är den första svarta amerikanska kvinnan som leder ett Fortune 500-företag. Hon föddes 20 september 1958 i Manhattan i New York och är ordförande och VD för Xerox. Hon har även varit ledamot i ett flertal näringslivs- och organisationsstyrelser däribland Exxon Mobil Corporation, American Express, MIT Corporation och Rochester Business Alliance. 2014 rankades Ursula Burns som den 22:a mäktigaste kvinnan i världen av Forbes och nyligen bidrog hon med den högsta tillåtna summan till Hillary Clintons presidentkampanj.

Clinton har sedan tidigare gått ut med att hon vill göra USA mer jämställt och bland annat minska inkomstklyftorna mellan män och kvinnor, höja minimilönen för alla och fortsätta kämpa för kvinnors rätt till att bestämma över sina egna kroppar. Förra året var Ursula Burns en av talespersonerna under Clinton Global Initiatives årliga möte där hon blev intervjuad av Chelsea Clinton och diskuterade hur en stor del av Xerox framgångssaga ligger i en aktiv strategi att värva just kvinnor och minoritetsgrupper till företaget.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons