Annons

Slutar efter hårda kritiken: ”Lämnar med gott samvete”

Benny Fredriksson slutar som vd på Kulturhuset Stadsteatern efter den interna kritiken, meddelar han i ett pressmeddelande.

Under strecket
Publicerad

Benny Fredriksson lämnar vd-posten på Kulturhuset Stadsteatern.

Foto: Kenny BengtssonBild 1 av 1

Benny Fredriksson lämnar vd-posten på Kulturhuset Stadsteatern.

Foto: Kenny BengtssonBild 1 av 1
Benny Fredriksson lämnar vd-posten på Kulturhuset Stadsteatern.
Benny Fredriksson lämnar vd-posten på Kulturhuset Stadsteatern. Foto: Kenny Bengtsson

”Det är med stor sorg som jag bett att få bli entledigad från min tjänst. Jag gör det av omsorg om Kulturhuset Stadsteaterns framtid”, skriver Benny Fredriksson i ett pressmeddelande.

”Låt mig vara tydlig; jag lämnar med gott samvete. Jag är stolt över det som åstadkommits under den tid jag varit chef. Men nu har tonläget nått en punkt där detta hotas”, säger Benny Fredriksson.

I pressmeddelandet önskar han att Kulturhuset Stadsteatern ska kunna ”lägga de senaste dagarnas turbulens bakom sig”, så att Stadsteatern ska kunna fortsätta vara ”den fantastiska plats som vi har skapat tillsammans”.

I början av veckan riktades skarp kritik mot Benny Fredrikssons ledarstil i flera artiklar i Aftonbladet. Ett 40-tal nuvarande och tidigare medarbetare vittnade då om att en tystnadskultur har skapats på teatern, och Fredriksson liknades vid ”en oberäknelig diktator” som ska ha trakasserat personalen. Bland annat ska han ha tvingat en anställd att göra abort för att få en viss roll. Vd:n ska också ha låtit manliga skådespelare och regissörer fortsätta arbeta trots att de anmälts för övergrepp.

Annons
Annons

– Han tar väldigt lätt illa vid sig. Tycker inte om att bli motsagd och är arg i flera år efter någon gått emot honom. Och hämnas. Han höjer upp individer ena dagen och sänker ned den andra, och njuter av det. Hela organisationen blir liksom medberoende till honom, vittnar en man anonymt till Aftonbladet.

Stockholms stad inledde efter avslöjandet en utredning om arbetsförhållandena på Kulturhuset Stadsteatern. Stadsteatern skriver i pressmeddelandet att utredningen kommer att tillsättas externa resurser.

HR-chefen Lena Joelsson kommer att föreslås till styrelsen att med omedelbar verkan gå in som tillförordnad chef för verksamheten.

Redan under sin tid som chef för Stockholms stadsteater fick Benny Fredriksson kritik för sitt sätt att leda teatern. Skådespelaren och regissören Ulf Friberg anklagade honom i en debattartikel i DN för att ha skapat ”ett tystnadens hus”. En anledning var att antalet fast anställda hade minskat drastiskt till förmån för kontrakts- och bemanningsanställda.

Ett par år senare gick den fast anställda skådespelaren och regissören Gerhard Hoberstorfer ut till försvar för Stockholms stadsteater (DN 22 mars 2013) då Dramatenchefen Marie-Louise Ekman hade kritiserat Stadsteaterns personalpolitik och det hon menade var ett alltför kommersiellt tänkande kring konst. Då hade också Stockholms stad gett Stadsteatern direktiv om att all verksamhet som inte tillhör kärnverksamheten skulle läggas ut externt.

Hoberstorfer meddelade i torsdags att han slutar som fackklubbsordförande på Stadsteatern efter protester mot hans ”like” på Facebook av ett inlägg som ville nyansera bilden av Benny Fredrikssons ledarskap.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons