Annons

Bensinbolaget: ”Ny stor prishöjning i morgon”

Foto: Tomas Oneborg

Bensinpriset höjdes omedelbart efter helgens drönarattacker i Saudiarabien, och nu väntar ytterligare prishöjningar. Det uppger ett av Sveriges största bensinbolag.

Under strecket
Publicerad

Karin Hellgren, kommunikationschef OKQ8.

Foto: Petrus Iggström Bild 1 av 2

Dani Backteg, presschef Preem.

Foto: Preem Bild 2 av 2

Drönarattackerna på Saudiarabiska oljeanläggningar i lördags har redan blivit kännbart i många bilförares plånböcker. Under måndagsförmiddagen höjde de fyra stora drivmedelsbolagen, Circle K, OKQ8, Shell och Preem bensinpriset med 15 öre till 15,53 öre litern.

– Det är en extrem situation, vilket lett till den enskilt största förändringen på oljepriset någonsin inom en handelsdag. I morse steg oljepriset med 20 procent. Vi har reagerat på det här och gjort en prishöjning i dag, säger Lennart Olsson som ansvarar för prissättning på Circle K i Sverige.

Varför höjs bensinpriset så snabbt?

– Prisjusteringar sker löpande, både upp och ned, vi gjorde till exempel en prissänkning i fredags med 15 öre, säger han.

Lennart Olsson poängterar att omfattningen av attacken som skedde i Saudiarabien, kan leda till ytterligare prishöjningar inom kort.

– Om oron fortsätter under dagen räknar vi med en stor prishöjning under morgondagen också, säger han.

Även OKQ8 och Preem försvarar prishöjningen med det kännbara bortfallet på världsmarknaden.

Annons
Annons

Karin Hellgren, kommunikationschef OKQ8.

Foto: Petrus Iggström Bild 1 av 2

Dani Backteg, presschef Preem.

Foto: Preem Bild 2 av 2

– När en så viktig oljeproducent attackeras, får det konsekvenser. Det är ett kännbart bortfall för oljeproduktionen. Priset på bensin påverkas av flera olika faktorer, men råoljan är en väsentlig del, säger Karin Hellgren, kommunikationschef OKQ8.

Karin Hellgren, kommunikationschef OKQ8.
Karin Hellgren, kommunikationschef OKQ8. Foto: Petrus Iggström

Preems presschef Dani Backteg sympatiserar med de bilägare som känner sig besvikna över att priset vid pumpen höjs så kort efter en enskild händelse, men han betonar att det är viktigt att förstå att motsvarande prishöjningar redan har skett på världsmarknaden.

– Vi höjer för att kompensera för det som redan blivit dyrare i tidigare led, och som försämrat våra marginaler.

Han konstaterar att även prissänkningar sker på samma sätt och pekar på flera faktorer som talar för lägre bensinpriser inom ett par månader.

– Det finns gott om olja på lager både i mellanöstern och i Ryssland, det råder ingen brist på något sätt. Det finns produktionsresurser tillgodo på flera håll och flera aktörer kommer säkert ta chansen att öka sina marknadsandelar nu, säger han och fortsätter:

– Dessutom avslutas den period på året då fordon används som mest och en lägre efterfrågan påverkar också bensinspriset.

Dani Backteg, presschef Preem.
Dani Backteg, presschef Preem. Foto: Preem

Enligt Dan Lindström vd på fondbolaget Proxy PM är det inte nödvändigt för stationsbolagen att genomföra oljeprisförändringar till kunderna kortsiktigt.

– Bensinbolag ligger bara på ca 0,5 - 1,5 procents marginal på inköpspriset, det vill säga de justerar normalt efterhand beroende på senaste leveranser av bensin/diesel, säger han.

Dan Lindström menar att från det perspektivet behöver bensinbolagen bara höja efterhand om prisuppgången håller i sig.

– Men självklart kan det vara så att deras inköpare ser att det redan nu blivit markant dyrare inköp och känner att de måste höja.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons