Annons

Bensinen blir 15 öre dyrare per liter

Bensinen blir 15 öre dyrare och dieseln 10,25 öre dyrare per liter.
Bensinen blir 15 öre dyrare och dieseln 10,25 öre dyrare per liter. Foto: Emma-Sofia Olsson

Budgetförhandlingarna är klara om bränsleskatten. Den automatiska indexeringen återupptas och priset höjs. Men kompromissen mellan de fyra partierna innebär också att mer biodrivmedel blandas in i bränslet och en skatt sänks.

Under strecket
Publicerad

Regeringen har kommit överens med Centerpartiet och Liberalerna om de omdebatterade skatten på bränsle, enligt uppgift till SvD. Den automatiska indexeringen av diesel- och bensinskatten som S-MP-regeringen tog beslut om att höja 2017 återinförs. Lagstiftningen ändrades inte, men indexeringen togs bort tillfälligt när M-KD-budgeten med stöd av SD, röstades genom i riksdagen året efter.

Nu säger Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson att regeringens förslag är orättvist.

– Ett svek mot alla som varje dag är beroende av bilen för att ta sig till jobbet eller skjutsa barnen till träningen. Det är inte rättvist att låta landsbygden betala notan för regeringens friår och familjevecka. Drivmedel är redan högt beskattat, säger Elisabeth Svantesson.

I budgetförhandlingarna har framförallt Centern varit emot en återupptagning av indexeringen. I det nya förslaget ska mer biodrivmedel blandas i bränslet, det i sig kommer att innebära ett högre pris. Men Centerpartiet har i förhandlingarna drivit på för att sänka skatten. Med det nya förslaget sänks skatten med 900 miljoner.

– Vi sänker skatten precis lika mycket 2020 som M och KD sänkte 2019. Effekten för landsbygdsbor och andra som är beroende av bilen blir alltså neutraliserad, överindexeringen som Miljöpartiet har slagits för uteblir, säger Magnus Demerwall, Centerpartiets policychef.

Nettopriset på bensin och diesel blir dock högre med det nya budgetförslaget, eftersom den frysta indexeringen återupptas. Efter förändringarna kommer bensin att kosta 15 öre mer per liter, och diesel 10,25 öre mer per liter inklusive momsen.

Bensin- och dieselskatten har under de senaste åren höjts genom två indexeringar. En automatisk höjning är pausad i och med den budget som riksdagen antog i december 2018. Att den ena höjningen pausades innebar en sänkning av bensinpriset på ungefär 15 öre per liter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons