Annons

Bensinupproret breddas: ”Vi togs inte på allvar”

Protester i Barkaby utanför Stockholm i maj i år, som organiserades utifrån Facebookgruppen Bensinupproret 2.0.
Protester i Barkaby utanför Stockholm i maj i år, som organiserades utifrån Facebookgruppen Bensinupproret 2.0. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bensinupproret 2.0 har breddats till Föreningen Uppror. På fredagen marscherar den nya paraplyorganisationen i Stockholm.

– Vi togs inte på allvar tidigare, säger Peder Blohm Bokenhielm, ledare för bensinupproret.

Under strecket
Publicerad

Peder Blohm Bokenhielm leder bensinupproret.

Foto: Privat Bild 1 av 1

Vid lunchtid på fredag samlas den nya organisationen på Sergels Torg. Bensinprisivrare ska trängas med anhängare till Inlandsupproret, Sjuksköterskeupproret och upproret mot Försäkringskassan.

– Vi enar missnöjet för att få fram den egna politiken. Var för sig får vi ingen respons. Nu blir vi en stor opionionsgrupp som inte går att nonchalera, säger Peder Blohm Bokenhielm, som hoppas på att cirka 1 000 anhängare av bensinupproret och ytterligare 1 000 personer från de andras yttringarna ska dyka upp.

Bensinupproret startade i våras och drog snabbt till sig över en halv miljon följare på Facebook. Huvudambitionen är att få ner bensinpriset till cirka 12 kronor litern.

Men när man manifesterade i Stockholm i slutet av maj kom bara några hundra människor. Nu breddar man upproret med fler aktörer.

Finns det det någon bakomliggande politisk ambition?

– Man vore dum om man inte tittade på det alternativet. Det finns en styrka i att inte vara ett enfrågeparti. Den politiska färgen skulle i så fall vara vit. Vi ska tala för folket, inte för partiet, säger Peder Blohm Bokenhielm.

Annons
Annons

Peder Blohm Bokenhielm leder bensinupproret.

Foto: Privat Bild 1 av 1

Han berättar att tystnaden från politikerna varit total sedan den första manifestationen.

– Men Moderaternas löfte om att sänka bensinpriset i torsdags var en välkommen nyhet som följer vårt förslag. Det är inspirerande att vår opinion gett resultat, säger Peder Blohm Bokenhielm.

Han säger att andra grupper förutom de som ska manifestera på fredagen själva sökt kontakt med bensinupproret.

– Vi har sagt nej till flera utan allmänvett, tillägger han.

Den senaste tidens dåd mot oljeanläggningar i Saudiarabien och regeringens budgetsläpp talar inte för någon sänkning av bensinpriset. Tvärtom höjs skatten vid årsskiftet – 15 öre per liter bensin och 10 öre per liter diesel.

– Skatten måste sänkas. Skulle en familjeflaska Coca Cola som man köper i kiosken för 25 kronor ha samma skatteindex som bensin eller diesel skulle den kosta 75 kronor, säger Peder Blohm Bokenhielm.

Peder Blohm Bokenhielm leder bensinupproret.
Peder Blohm Bokenhielm leder bensinupproret. Foto: Privat

Han tycker inte att regeringen tar ansvar eller är framåtsyftande:

– Det finns ingen beredskap om något händer som påverkar bensinpriset. Individen har inget skydd när det kommer till drivmedel. Det finns ju inom andra områden, som när bankerna hävdar force majeure och att driftstopp beror på oförutsedda händelser som inte går att förebygga, säger Peder Blohm Bokenhielm.

Han han säger sig ha förståelse för omställningen bort från fossila bränslen:

– Men då ska alla ha samma möjlighet. Som att en utbyggd kollektivtrafik skulle täcka hela landet. Det är samma sak med laddstolpar till elbilar, säger Peder Blohm Bokenhielm.

Han växte själv upp i USA (Los Angeles och Chicago) och var 12 år då han kom tillbaka till Sverige för gott.

– Pappa importerade bilar till Sverige. Jag skulle inte vilja flytta tillbaka nu. Vi har fem barn och säkerheten är inte densamma som här. Men bensinpriset skulle jag förstås gärna ta över, säger Peder Blohm Bokenhielm.

Efter reklamen visas:
Vad styr egentligen priset på bensin?
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons