Annons

Bensinupproret samlas: ”Kommer ha gula västar”

Peder Blohm Bokenhielm säger att Bensinupproret inte står bakom de metoder som Gula västarna använt i Frankrike, men vill ändå visa missnöje genom sina västar.
Peder Blohm Bokenhielm säger att Bensinupproret inte står bakom de metoder som Gula västarna använt i Frankrike, men vill ändå visa missnöje genom sina västar. Foto: Anders Wiklund/TT och Andreas Bardell/Aftonbladet/TT

Under fredagen kommer Bensinupproret att anordna en demonstration i Stockholm, där man bland annat ska lämna en namninsamling till riksdagen.

– Många, bland andra jag, kommer att ha gula västar för att visa att gränsen är nådd, säger upprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Under strecket
Publicerad

Peder Blohm Bokenhielm, som sedan några veckor leder bensinupproret.

Foto: Privat Bild 1 av 1

Peder Blohm Bokenhielm, som sedan några veckor leder bensinupproret.

Foto: Privat Bild 1 av 1

Bensinupproret engagerar svenskarna, och gruppen på Facebook med samma namn har nu över 660 000 medlemmar. Några mindre manifestationer har anordnats i svenska städer – men den största demonstrationen hittills kommer att på fredag.

I demonstrationstillståndet framgår att det kommer att börja på Sergels torg i centrala Stockholm på fredagseftermiddagen. Senare kommer man marschera till Mynttorget där en demonstration ska lämna över en skrivelse till riksdagen.

– Vi har ungefär 300 000 namnunderskrifter som vi kommer att lämna över, för att visa vilket starkt stöd det finns för en lägre bränsleskatt. Vi vill ha ner literpriset på bensin till tolv kronor, säger Peder Blohm Bokenhielm.

Han är tydlig med att Bensinupproret inte vill förknippas med gula västarna. Trots det tänker han själv, som ska tala på demonstrationen, ha på sig en gul väst.

– Det handlar inte om att vi står bakom gula västarnas metoder, utan om att visa vårt missnöje. Regeringens politik går över gränsen, säger Peder Blohm Bokenhielm.

Större delen av bensinpriset består av olika skatter. På tisdag ska riksdagen rösta om indexeringen av bensinskatten, alltså en automatisk uppräkning av skatten varje år. I den M+KD-budget som nu ligger är uppräkningen mindre än vad den nuvarande regeringen vill se.

– Jag hoppas att vår demonstration kan få dem att tänka till, än så länge har regeringen inte hanterat frågan på något bra sätt. De har varit oerhört nonchalanta, tycker Peder Blohm Bokenhielm.

Peder Blohm Bokenhielm, som sedan några veckor leder bensinupproret.
Peder Blohm Bokenhielm, som sedan några veckor leder bensinupproret. Foto: Privat

Av demonstrationsansökan framgår Bensinupproret att de räknar med cirka 500 deltagare. Alltså betydligt lägre än antalet medlemmar i Facebookgruppen eller de som skrivit under namninsamlingen.

– Vi har inte samma mentalitet i Sverige som till exempel i Frankrike. Här knyter vi handen i fickan och blir frustrerade. Men när väl svensken blir förbannad börjar det flyga saker, och det kanske är det vi har framför oss, säger Peder Blohm Bokenhielm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons