Annons

SvD-läsare: Jon Skolmen hjälpte mot ångesten

Dela med dig av dina minnen av bortgångne Jon Skolmen som blev så folkkär genom Sällskapsresanfilmerna. På vilket sätt var norrmannen speciell? Minns du några särskilda repliker? Skriv gärna några rader och mejla johan.lindberg@svd.se.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Roger Tillberg/TT
Efter reklamen visas:
Jon Skolmen är död

Lina Andersson: Han var en viktig del av min uppväxt. Han fick en alltid på gott humör om man var nedstämd. Då kunde man slå på en Sällskapsresan-film på VHS:n. Hans varma humor gav ljus.

Ett sätt att koppla bort världen.

Sven Hedqvist: Som tonåring hade jag rätt mycket ångestrelaterade problem och ett sätt att fly från dem var att koppla bort världen genom att se film. En av de filmer som jag nog såg flest gånger under de åren var Sällskapsresan 3 (SOS - Segelsällskapsresan). I dag är de flesta av de citat jag kan från filmen hämtade från Jon Skolmens repliker. Något i hans levererande av replikerna på sin norsksvenska dialekt var en underbar kontrast till Lasse Åbergs söderdialekt.

Senare i livet då jag träffade min fru visade det sig att hon och hennes bror av en slump också sett just Sällskapsresan 3 ovanligt många gånger. Citat från filmen präglade länge vår vokabulär därhemma. Som ett internskämt var alltid en okänd siffra för någonting 00474711, vilket för den insatte var personsökarnumret Ole Bramserud förmedlar till de som försöker leta reda på hans och Lasses borttappade platspåsar då de hamnat på soppråmen i filmen. När man ibland i samtal kommer in på tatueringar och vad man skulle vilja tatuera sig med, om man inte redan gjort det, så svarar jag alltid att i alla fall en av de jag någon gång kanske kommer använda är just sifferkombinationen 00474711.

Annons
Annons
Foto: Roger Tillberg/TT

Kalle Berntsson: Det fanns något magiskt över honom när han spela Ole. Han gav mig styrka. Han var lite fräck i tonen, men det gav hopp om livet att han som världsvan person tog hand om den bortkomne Stig-Helmer. Det stärkte mig som var lite utanför.

Även på Facebook har flera SvD-läsare redan kommenterat norrmannens bortgång. Många har minnen från ljusa minnen – särskilt från rollfiguren Ole Bramserud i Sällskapsresan-filmerna:

Anki Johansson: Han gjorde många glada verkade vara en varm människa.

Micke Saanwish: Tråkigt för oss, men det blir roligt i himlen.

Ewa Sandborg: Drömde en mardröm om att Jon Skolmen var död – så vaknar jag till nyheten att han verkligen var det. Han var en sån sorts kille jag hade blivit kär i. Verkligen.

Christine Möller: Tack för alla roligheter du gett oss i många filmer.

Philip Nylendt: Vila i frid du skojfriske norrman!

När SvD:s läsare 2016 valde ut klassiska filmcitat kom en replik med från Jon Skolmen. Nämligen från ”Sällskapsresan II – Snowroller”. Repliken var ”De e icke farligt vet du...”, som Ole (Jon Skolmen) sa till en något orolig Stig Helmer i kabinliften.

Foto: Roger Tillberg/TT
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons