Annons

Per Gudmundson:Bered er på fyra år till

President Donald Trump talade inför CPAC fredagen den 23 februari.
President Donald Trump talade inför CPAC fredagen den 23 februari. Foto: Jacquelyn Martin / TT
Under strecket
Publicerad

Mest bisarrt blir det när presidenten börjar recitera verserna ur ”The snake”. Låten skrevs av Oscar Brown Jr men det var Al Wilsons inspelning 1968 som gjorde den till en klassiker på northern soul-scenen i England. När den kom ut i nyutgåva 1975 nådde den plats 41 på brittiska singeltoppen, tack vare alla danssugna övervintrade gamla mods.

Att höra Donald Trump läsa upp texten – som bygger på en av Aisopos fabler, om en kvinna som tar in en orm i sitt hus och blir biten – som en metafor för invandring trotsar all normal beskrivning av politik. Han har gjort det flera gånger, till den grad att Oscar Brown Jr:s efterlevande har klagat, men uppenbarligen tröttnar inte publiken. Det är som att uppleva Andres Lokkos värsta mardröm igen och igen och igen.

Trumps tal förra veckan inför Conservative political action conference, CPAC, var en timme och en kvart långt. Det var fyllt av det inkoherenta skryt som blivit presidentens varumärke.

Med vanliga måttstockar för politisk retorik var framträdandet uselt. Det snudd på enda tecknet på att det överhuvudtaget fanns ett manuskript var att Trump en god bit in i talet bad om ursäkt för att han skulle avvika från detsamma en smula för att det var so boring.

Annons
Annons

Men man gör ett misstag om man bedömer Trump med vanliga mått. Under bländverket, bortom provokationerna mot den goda smaken, bakom trollningen mot vänstervridna medier, bortanför den uppblåsta machostereotypen, händer det saker. Trump håller på att rita om hela den politiska spelplanen.

CPAC visade en republikansk rörelse med enormt självförtroende. Trump må vara tidernas mest impopuläre president, hans parti slitet av interna konflikter och hans stab ständigt skakad av skandaler. Men det är yta.

När den konservativa tankesmedjan Heritage foundation granskar Trumps första år konstateras att han redan har uppfyllt 64 procent av dess policyförslag. Vilket kan jämföras med Ronald Reagans 49 procent.

Trump har gett ungefär 80 procent av befolkningen sänkt skatt genom Tax Cuts and Jobs Act 2017. Sänkningarna gäller både löntagare och företag, och minskar skatteuttaget med ungefär 1 500 miljarder dollar på en tioårsperiod. Ett medianinkomsthushåll med fyra personer beräknas få 2 000 dollar mer kvar i plånboken.

Samtidigt har bolagsskatten sänkts från 35 till 21 procent. Småföretagarnas framtidsoptimism steg omedelbart till den högsta uppmätta nivån någonsin.

Det tvingar motståndarna att gå till val på höjda skatter, eller ställa sig bakom de största skattesänkningarna i USA:s historia. Inget av alternativen torde vara särskilt lockande för en vänster som redan har en identitetskris.

President Trump har dessutom under sitt första år fått tillsätta fler domare än någon företrädare. De federala domstolarna fylls med pålitliga republikaner, som under decennier kommer att förhindra vänsteraktivistiska lagtolkningar.

Mycket av Trumps politik kan verka obegriplig i en svensk kontext. Han listar exempelvis som stora framgångar att han pulvriserat Parisavtalet om klimatet, öppnat för mer olje- och kolutvinning och dragit in stöd till organisationer som driver abortkliniker.

De republikanska kärntrupperna ser dock ut att gilla vad de får. Vid CPAC fick Trump 93 procents stöd.

Al Wilsons The snake” finns där för att hålla motståndarna upptagna med pseudodebatter. Men det är inte de som ska rösta på Trump.

Allt kan förstås hända. Men det är inte otroligt att Trump sitter en mandatperiod till.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons