Annons

Patricia Hedelius:Beroendet av Rollén är osunt – men unikt

Det är en tung höst som väntar Ola Rollén, vd för Hexagon. Under tjugo dagar förväntar sig norsk åklagare att han ska delta i rättegångsförhandlingarna som ska klargöra om han är skyldig eller inte till grovt insiderbrott. De dubbla arbetsuppgifterna gör det hela till något unikt, ett spektakel som näringslivet sällan bjuder på.

Under strecket
Publicerad

Ola Rollén.

Foto: Tomas Oneborg

Ola Rollén.

Foto: Tomas Oneborg
Ola Rollén.
Ola Rollén. Foto: Tomas Oneborg

Storyn handlar om en svensk börs-vd som anhållen presenterar en delårsrapport för investerare i sällskap av polis, för att senare sitta kvar som vd trots åtal om ekonomisk brottslighet. Och som nu också ska sköta vd-jobbet från domstolen.

Den historien hade inte ens varit ett godtagbart manus i en såpa för något år sedan. Men det var innan Ola Rolléns vältajmade aktieköp i det norska biometribolaget Next som fick fart på Norges motsvarighet till Ekobrottsmyndigheten. Ola Rolléns äventyr i norskt rättssystem som fortsatt vd i Hexagon är en verklighetsförflyttning som bara går att likna den som så ofta sker runt USA:s president Donald Trump.

Att Hexagons styrelse med ägarnas stöd låter Ola Rollén fortsätta som vd innan frågan om insidermisstankarna är utredda är unikt. Frågan är om det är lämpligt. Det kan i alla fall inte betraktas som en normal praxis inom svensk bolagsstyrning. Så varför gör storägarna MSAB och svenska fonder som statliga AP-fonder ett undantag i fallet Ola Rollén. De förklaringar man hör är att den tidigare så hyllade vd:n är så avgörande för Hexagon.

Annons
Annons

Det kan vara på sin plats att påminna om vad Ola Rollén brukade tycka om brottsmisstänkta vd:ar. Fram till att han själv stod åtalad var hans syn på likartade händelser att en vd bör sluta om det fanns misstankar om insiderbrott. Det var i alla fall vad han sa när den dåvarande vd:n för Fingerprint, Johan Carlström som anhölls 2014.

Var slutar Ola Rollén och var börjar Hexagon egentligen?

Intrycket för en utomstående blir dock att det finnas något osunt i ägarnas beroende av Ola Rollén och hans hårda motstånd mot att ta en time out.

Var slutar Ola Rollén och var börjar Hexagon egentligen? Eller är det en och samma aktör? Gårdagens besked från Skatteverket spär på uppfattningen att alla inblandade har svårt att skilja på Ola Rolléns respektive bolaget Hexagons angelägenheter. De flyter hela tiden ihop.

I kölvattnet av skattebeslutet framkommer nu att Ola Rollén använt sig av Hexagons skattejurist för att försvara sig privat. Det rapporterar av Nyhetsbyrån Direkt som vidare kan berätta att på Hexagon anser man att bolagets intressen och Ola Rolléns intressen (i hans privata skattemål) sammanfaller.

Underförstått är det alltså helt okej att Hexagons ägare finansierar Ola Rolléns privata rättsprocesser. Det är inte första gången Hexagon tar Ola Rolléns räkning. Styrelsen anlitade advokater för att titta på insidermisstankarna mot Ola Rollén, som gäller hans privata affärer, i samband med att de blev kända, vilket Dagens Industri rapporterat om.

Om vi bortser från huvudägaren MSAB som måste betraktas som beroende i relation till Ola Rollén så är det märkligt att svenska institutioner, som ska vara oberoende och tänka på sina sparares bästa, förhåller sig så passiva trots uppenbara övertramp. Oavsett utfallet i kommande rättegång är det dags för institutioner som Första AP Fonden, Robur och AMF att sluta agera privat plånbok till Hexagons vd och sätta ner foten, ingen är oumbärlig som det brukar heta. Inte ens om man heter Ola Rollén.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons