Annons

Besked i dag om Assanges svenska rättsfall

Julian Assange på väg från domstol i London tidigare i maj. Arkivbild.
Julian Assange på väg från domstol i London tidigare i maj. Arkivbild. Foto: Matt Dunham/AP/TT

Ska det svenska rättsväsendet på nytt utreda våldtäktsanklagelser mot Julian Assange? I dag lämnar åklagare besked om huruvida förundersökningen mot Wikileaks-grundaren ska återupptas.

Under strecket
Carl Cato / TT
Uppdaterad
Publicerad

Efter ett Sverigebesök i augusti 2010 blev Julian Assange misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Han häktades i sin frånvaro och efter diverse rättsliga turer tog han sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London där han beviljades asyl 2012.

Förundersökningen om misstänkt våldtäkt lades ner av åklagaren Marianne Ny i maj 2017 eftersom det inte ansågs finnas några möjligheter att driva utredningen framåt.

– Om Assange återvänder till Sverige innan brottet preskriberas 2020 kan det hända att förundersökningen återupptas, sade hon då till TT.

Julian Assange kan inte längre åtalas för de andra brotten som han misstänktes för i Sverige, men det aktuella brottet preskriberas alltså först nästa år.

I dag avtjänar han ett fängelsestraff i Storbritannien, dömd för att ha brutit mot borgensbestämmelser genom att hålla sig undan på Ecuadors ambassad.

I en artikel den 3 maj skriver The Guardian om den kritik som FN:s arbetsgrupp mot godtyckligt frihetsberövande har riktat mot att Assange har placerats på ett högsäkerhetsfängelse.

Gruppen skriver i ett uttalande att Assanges borgensåläggande var en följd av den svenska utredningen och gör en poäng av att förundersökningen lades ner efter det att svensk åklagare förhört honom på Ecuadors ambassad.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons