Annons

Beskedet: En miljon pensionärer får sänkt skatt

Från och med 1 januari sänks skatten för pensionärer.
Från och med 1 januari sänks skatten för pensionärer. Foto: Uwe Zucchi/DPA

Finansminister Magdalena Andersson gör nu verklighet av sitt löfte att sänka skatten ytterligare för pensionärer. Satsningen rosas av Danske Bank sparekonom Maria Landeborn – som samtidigt är kritisk till att värnskatten avskaffas.

Under strecket
Publicerad

Magdalena Andersson (S) på Harpsund på torsdagen.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank.

Foto: Allis Nettréus

Magdalena Andersson (S) på Harpsund på torsdagen.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Samtidigt som handelskrig och brexitoro fick finansminister Magdalena Andersson att skruva ned sina prognoser något, så står hon fast vid satsningen på sänkt pensionärsskatt.

Det stod klart när Andersson presenterade det ekonomiska läget för 2020 års budget på Harpsund.

Trots flera försök att utradera skatteskillnaderna mellan pensionärer och löntagare de senaste åren så kvarstår fortfarande en del av skatteklyftan för de med pensionsinkomster över cirka 17 000 kronor.

Men från och med 1 januari 2020 ska skatten sänkas även för dem.

– Det är en orättvisa att pensionärer betalar en högre skatt än löntagare. Vi vill hedra pensionärerna som byggt upp det här landet som vi är så stolta över, sade Magdalena Andersson vid den efterföljande presskonferensen.

Förslaget ska, enligt tidigare bedömningar, kosta staten 4,3 miljarder kronor och beröra cirka en miljon pensionärer.

För någon som har en inkomst på 21 000 kronor så innebär de nya skattesänkningarna ungefär 2 500 kronor i lägre skatt per år.

Magdalena Andersson (S) på Harpsund på torsdagen.
Magdalena Andersson (S) på Harpsund på torsdagen. Foto: Henrik Montgomery/TT
Annons
Annons

Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank.

Foto: Allis Nettréus

Enligt Maria Landeborn, sparekonom på Danske bank, är den sänkta pensionärsskatten den största och enskilt viktigaste av få privatekonomiska satsningar som presenterades av Magdalena Andersson under torsdagen.

– Det är fullt rimligt att satsa på pensionärerna i höstbudgeten. Det är en grupp som halkat efter under lång tid, säger Maria Landeborn.

Samtidigt menar hon att det är sunt att inte satsa stort på plånboksfrågor i ett läge där ekonomin bromsar in.

Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank.
Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank. Foto: Allis Nettréus

– Börsen handlas kring ”All time high”, låga räntor gör det billigt att bo för de med bolån, och många löntagare har haft goda reallöneökningar.

Prioriterar finansminister Magdalena Andersson rätt?

– Utrymmet för satsningar är av allt att döma ganska begränsat och då tycker jag inte att hushållen är i behov av ytterligare stimulanser. Då är det bättre att spara på resurserna för den dagen när vi verkligen behöver dem. Däremot är det helt rätt att jämna ut orättvisor, till exempel genom att ta bort pensionärsskatten säger Maria Landeborn.

Men Maria Landeborn kritiserar beslutet att slopa värnskatten, som är den andra stora plånbokssatsningen i höstbudgeten.

– Värnskatten gynnar ganska få. Den införs mest som en eftergift för att få med Liberalerna i regeringsbildningen. Ska man stimulera ekonomin ska man stötta de som är utsatta, till exempel pensionärer som har det svårt att gå runt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons