Annons

Beskedet från Ving: Flyger igen på tisdagen

Foto: Johan Nilsson/TT

Ving börjar flyga som vanligt igen på tisdagen efter att flygen varit inställda under måndagen, meddelar bolaget. Ägaren Thomas Cook Group ansökte om konkurs på måndagsmorgonen.

Under strecket
Publicerad

Vinggruppens verksamhet är åter igång och flygen kommer att vara i trafik under tisdagen, skriver bolaget i ett pressmeddelande på måndagskvällen.

Vings ägare Thomas Cook Group ansökte tidigt på måndagsmorgonen om konkurs. Eftersom Thomas Cook Group äger flygbolaget Thomas Cook Airlines Scandinavia, som flyger majoriteten av Vinggruppens kunder i Norden, drabbades många av inställda flyg.

Men efter att ha utrett leasingkontrakt för det skandinaviska bolaget ända sedan moderbolagets konkurs klockan 3 natten mot måndag har nu Ving kontroll på läget, enligt Vinggruppens vd Magnus Wikner.

Är det säkert att Thomas Cook Airlines Scandinavia inte dras in i Thomas Cook Groups konkurs?

– Ja, det är en av de saker som vi rett ut, att vi kan flyga i morgon. Vi har alla tillstånd och alla licenser, säger Magnus Wikner till SvD.

Är det någon risk att Vinggruppen går i konkurs?

– Nej, inte som det ser ut nu. Det finns ingen sådan risk, även om man aldrig kan veta vad som händer i ett långt perspektiv. Men Vinggruppen är kanske en av Europas lönsammaste resekoncerner.

Nu arbetar Vinggruppen – som består av Ving i Sverige och Norge, Spies i Danmark och Tjäreborg i Finland – för att få hem de resenärer som inte kunde flyga hem på måndagen och få iväg de resenärer som inte kom iväg under dagen. Resenärerna kommer att få information, framför allt via sms.

– De resenärer som inte kom iväg ger vi möjlighet att boka om till andra resor. Förhoppningsvis kan de hitta någon resa som passar. Det här är oerhört beklagligt, säger Magnus Wikner.

Ving har även haft vissa problem med betalning på en del hotell på bolagets resmål. De problemen kan fortsätta under de närmaste dagarna, men Ving försöker ordna upp situationen.

Charterbolag är hårt trängda numera med mycket ny konkurrens, hur kommer ni att klara framtiden?

– Jag började faktiskt i det här företaget för 34 år sedan. Många gånger har vår del av resebranschen varit utdömd, men vi har lyckats utveckla oss och hållit oss relevanta.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons