Annons

SKR: Blöjbeslut slår ekonomiskt mot kommuner

Landets förskolor måste framöver betala kostnaden för barnens blöjor. Arkivbild.
Landets förskolor måste framöver betala kostnaden för barnens blöjor. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/ TT

Landets förskolor måste framöver betala kostnaden för barnens blöjor. Det är innebörden av Högsta förvaltningsdomstolens beslut att inte pröva en tvist mellan Värmdö kommun och en friskola.

Kommunernas intresseorganisation SKR larmar om ökade kostnader i redan ansträngda kommuner.

Under strecket
TT
Publicerad

– Om förskolan tillämpar maxtaxa innebär det väl antagligen att man måste betala blöjorna med skattemedel, säger Germund Persson, chefsjurist på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), till TT.

Striden om blöjbetalningen blossade upp när Värmdö kommun upptäckte att en privat förskola inte tillhandahöll blöjor. Kommunen krävde bolaget som drev förskolan på ett vite på motsvarande 30 000 kronor. Tidigare i år dömdes förskolan i den lägre instansen, kammarrätten, för att den inte stod för blöjkostnaden – en dom som alltså står fast.

Blöjbeslutet påverkar hundratals kommuner, som blir tvungna att betala blöjorna på kommunala förskolor. Frågan om vem som ska stå för blöjorna på förskola har varit omtvistad i flera år och många kommuner har hävdat att det är föräldrarna som ska betala. I en enkät som TT tidigare skickat ut uppgav totalt 18 av de svarande kommunerna att de valt att tillhandahålla blöjor gratis. 156 kommuner svarade att de inte har gratis blöjor på kommunala förskolor.

Malmö stad gjorde tidigare i år en preliminär beräkning för blöjkostnader för de drygt 20 000 barn på kommunens 240 kommunala förskolor. De kom fram till en prislapp på 3,5–10 miljoner kronor.

Germund Persson säger att det är olyckligt att Högsta förvaltningsdomstolen inte prövade tvisten, bland annat eftersom det finns flera kammarrätter och att de i alla fall teoretiskt skulle kunna ha kommit till olika beslut.

SKR ska nu analysera kammarrättens tidigare beslut för att söka efter eventuella svagheter i resonemangen.

Samtidigt tror Persson att SKR sannolikt får foga sig i att följderna av kammarrättens beslut blir generella och skicka ut riktlinjer till kommunerna om hur de ska agera.

– Gissningsvis går vi väl ut med någon rekommendation till våra medlemmar efter helgerna, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons