Annons

Ingen JO-granskning av Fittjautredningen nu

Fittja-fallet har väckt stor uppmärksamhet och många har upprörts över den friande domen. Bilden är från en demonstration i Fittja i december, som hölls till stöd för kvinnan. Arkivbild.
Fittja-fallet har väckt stor uppmärksamhet och många har upprörts över den friande domen. Bilden är från en demonstration i Fittja i december, som hölls till stöd för kvinnan. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Justitieombudsmannen kommer inte att granska utredningen av den misstänkta gruppvåldtäkten i ett trapphus Fittja just nu, då målet fortfarande pågår. Men det kan bli aktuellt att syna den kritiserade utredningen senare.

Under strecket
TT
Publicerad

– Det finns ju ett antal frågor som framgår av domen som är sådana som typiskt sett är intressanta för JO att granska. Men om det faktiskt blir så, det är en fråga som vi får ta ställning till när det finns en lagakraftvunnen dom, säger JO Cecilia Renfors.

Cecilia Renfors säger att huvudregeln hos Justitieombudsmannen är att vara försiktig med att gå in i en granskning när det finns en pågående domstolsprövning. I det aktuella fallet har tingsrättsdomen överklagats till hovrätten av både åklagaren och målsägandebiträdet.

– Det kan vara så att frågor om hur utredningsåtgärder har skötts kan bli av betydelse för hovrättens prövning i det här fallet, och då är det min uppfattning att inte JO:s granskning ska pågå samtidigt.

I mitten av december förra året friades fem män av Södertörns tingsrätt för inblandning i våldtäkten, som ska ha skett i Fittja i Botkyrka kommun sydväst om Stockholm sommaren 2016. Tre av dem hade åtalats för grov våldtäkt, två för medhjälp till grov våldtäkt.

I domen riktades skarp kritik mot polisutredningen, bland annat för att kvinnans uppgifter inte dokumenterats på rätt sätt. Polisen kontrollerade inte heller att hennes utpekande av brottsplats stämde. Först tio månader senare, efter att ha fått uppgifter från misstänkta om frivilligt sex i ett annat trapphus, kunde polisen genomföra en brottsplatsundersökning på rätt plats. Flera personer har JO-anmält utredningen.

Kvinnan har beskrivit hur hon våldtagits av uppemot tio olika män under flera timmar. Sperma som hittats på hennes kläder har kunnat knytas till tre av de åtalade männen, men de nekar till alla anklagelser och säger att sexet var frivilligt och utgjorde betalning för narkotika.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons