Annons

Efter Natoavtalet – nu kan nästa kontroversiella beslut tas

Natoavtalet om värdlandsstöd klubbades igenom i riksdagen när SD inte längre gav stöd åt V:s krav på att skjuta upp beslutet. Och redan vid torsdagens regeringssammanträde väntas nu nästa kontroversiella Natobeslut när regeringen godkänner svensk medverkan Natos center för strategisk kommunikation – Stratcom.

Under strecket
Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist argumenterade för värdlandsavtalet i riksdagen under onsdagen.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Försvarsminister Peter Hultqvist argumenterade för värdlandsavtalet i riksdagen under onsdagen.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
Försvarsminister Peter Hultqvist argumenterade för värdlandsavtalet i riksdagen under onsdagen.
Försvarsminister Peter Hultqvist argumenterade för värdlandsavtalet i riksdagen under onsdagen. Foto: Tomas Oneborg

SvD har tidigare rapporterat om att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) på regeringens uppdrag har varit i Riga och förhandlat med Stratcoms strategiska kommitté om hur ett avtal med Sverige skulle kunna se ut.

Dessutom har regeringen i en så kallad avsiktsförklaring till Lettlands försvarsdepartement förklarat sitt intresse för en chefspost vid Stratcom. Men för att förhandlingarna kring Natocentret ska kunna slutföras krävs ett uppdrag till MSB – och det förutsätter i sin tur att regeringen tar ett beslut om detta.

Stratcom väntas nu komma upp som en punkt vid torsdagens regeringssammanträde. Om inget oförutsett inträffar tas då det formella beslutet om svensk medverkan.

Både Natoavtalet om värdlandsstöd och Stratcom är kontroversiella inom båda regeringspartierna S och MP, och det har också funnits en tvekan i Stefan Löfvens statsrådsberedning att avgöra Stratcomfrågan samtidigt som riksdagsbehandlingen om värdlandsavtalet fortfarande pågick. Det skulle kunna påverka voteringen och leda till pinsamma avhopp i protest bland S- och MP-ledamöterna.

Annons
Annons

Men nu kom beslutet om Natoavtalet redan på onsdagen efter en drygt fem timmar lång debatt.

Men det är väl så att vi kommer aldrig att bli överens i den här frågan, jag har liksom inga ambitioner på den punkten.

V:s Stig Henriksson upprepade sin kritik mot att det i avtalet inte finns någon garanti mot utplacering av kärnvapen på svensk mark.

– Försvarsministern har hänvisat till en lag som inte finns, som inte gäller, och min fundering är fortfarande: varför står det inte i avtalet. Ickespridningsavtalet som försvarsministern också har refererat till har inte hindrat USA från att placera ut kärnvapen i fem av Natoländerna.

Försvarsminister Peter Hultqvist förklarade som tidigare att Natoavtalet inte handlar om kärnvapen utan att det rör sig om administrativa beslut för att underlätta militära övningar och att ge och ta emot stöd vid en kris.

– Men det är väl så att vi kommer aldrig att bli överens i den här frågan, jag har liksom inga ambitioner på den punkten. Vi har klargjort våra ståndpunkter och i en demokrati får man ha olika uppfattningar, sa försvarsministern.

Vänsterpartiet lade som planerat fram ett yrkande om en så kallad vilandeförklaring, det vill säga att skjuta upp beslutet under ett år. Men när SD hoppade av fanns inte längre den nödvändiga sjättedelen av ledamöterna bakom det kravet. Samtidigt är både V och SD fortsatt mot Natoavtalet, och distanserade sig under debatten även från den svenska solidaritetsförklaringen om att kunna ge och ta emot stöd vid en konflikt i det nordisk baltiska området.

– V och SD har hamnat på samma linje, men frågan är ju vilka man tror ska komma till Sveriges hjälp om vi själva inte ställer upp, säger KD:s försvarstalesman Mikael Oscarsson till SvD.

Till slut godkändes regeringens förslag om Natoavtalet med bred marginal.

– Det är bra att kunna ge stöd och ta emot stöd och ha ett utbyte med andra länder. Men det ersätter aldrig och kan aldrig bli ett alternativ till själva Natomedlemskapet, säger Moderaternas försvarstalesman Hans Wallmark.

När beslutet om Natoavtalet var ett faktum utbröt protester på riksdagens åhörarläktare precis som under debatten om Vattenfalls utförsäljning av tysk kolkraft tidigare i veckan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons