Annons

Besöksrekord efter omtalad nazismutställning

Norrköpings stadsmuseum synar stadens nazistiska historia. Här ett foto av en flygtävling 1937 på Kungsängens flygplats utanför Norrköping. Pressbild.
Norrköpings stadsmuseum synar stadens nazistiska historia. Här ett foto av en flygtävling 1937 på Kungsängens flygplats utanför Norrköping. Pressbild. Foto: Norrköpings kommun
Under strecket
TT
Publicerad

Utställningen "Medlöperi och motstånd" på Norrköpings stadsmuseum har blivit omtalad och omdebatterad sedan en bild i utställningen togs ned efter att Sverigedemokraternas styrelse i Norrköping polisanmält museet. Alla skriverier ledde till att fler nyfikna besökare än vanligt besökte museet. Under lördagen var antalet uppe i 1 012 personer, rapporterar SVT Öst.

– Det har varit köer hela dagen, men dagen har varit lugn och bra, säger stadsmuseets tillförordnade chef Maria Modig till SVT.

Det handlar om en artikel från Folkbladet 2018 med rubriken "SD-politiker utreds för inlägg på nazistsajt". Texten illustreras med en bild på SD:s lokala partistyrelse, vilket fick Sverigedemokraterna att anmäla museet för förtal.

Polisen gick inte vidare med anmälan, men museet valde ändå att ta bort artikeln. Det beslutet kritiserades från flera håll och sedan 14 februari sitter artikeln uppe igen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons