Annons
Krönika

Dick Harrison:Besökte Stockholm – sedan gjorde han revolution

Till vänster: Asap Rocky. Till vänster: Vladimir Lenin (nästan längst fram med paraply) vid Stockholms centralstation den 31 mars 1917. Bredvid Lenin går Ture Nerman och bakom honom går Carl Lindhagen.
Till vänster: Asap Rocky. Till vänster: Vladimir Lenin (nästan längst fram med paraply) vid Stockholms centralstation den 31 mars 1917. Bredvid Lenin går Ture Nerman och bakom honom går Carl Lindhagen. Foto: Roberto Finizio, Axel Malmström/TT

Efter misshandeln lovade Asap Rocky att aldrig återvända till Sverige. Vilket han istället gör asap. I och med konserten i Globen i december sällar sig den amerikanske rapartisten till en namnkunnig skara kontroversiella Sverigegäster.

Under strecket
Publicerad

Marie Leszczyńska, dotter till den polske kungen Stanisław I Leszczyński, pratade skånska.

Foto: TT Bild 1 av 3

Erich Ludendorff bodde i Hässleholm.

Foto: TT Bild 2 av 3

Retuscherad bild av Lenin i Stockholm 1917. Vid hans sida Ture Nerman och Carl Lindhagen.

Foto: Alamy Bild 3 av 3

Marie Leszczyńska, dotter till den polske kungen Stanisław I Leszczyński, pratade skånska.

Foto: TT Bild 1 av 1

Så är det dags igen: efter sommarens kontroverser med svenskt rättsväsen stundar ännu ett Sverigebesök för ASAP Rocky. Påhälsningen får många att höja på ögonbrynen, historiskt sett har det dock funnits betydligt mer kontroversiella gäster i vårt land. Här är några av de mest intressanta:

Stanisław I av Polen. När Karl XII störtade sin kusin och fiende August II från den polska tronen lät han installera sin vän Stanisław Leszczyński som kung. Sedan kom nederlaget vid Poltava 1709, svenskarnas fiender återsamlades och Stanisław blev tvungen att fly. Vart? Till Kristianstad, av alla platser. Den skånska orten var under tre år polsk exilhuvudstad, något som resulterade i en märklig språklig bieffekt.

Marie Leszczyńska, dotter till den polske kungen Stanisław I Leszczyński, pratade skånska.
Marie Leszczyńska, dotter till den polske kungen Stanisław I Leszczyński, pratade skånska. Foto: TT

Stanisławs dotter Maria lärde sig bygdens tungomål i Kristianstad och glömde det aldrig. Sedermera gifte hon sig med Ludvig XV och blev fransk drottning. Ulla Sparre, hustru till den svenske ambassadören Carl Gustaf Tessin, har berättat om ett möte med Maria i Versailles. Drottningen hälsade henne med orden ”god morgon, kära hjärtans”. Ulla Sparre konstaterade att Maria uttalade orden ”på ett naturligt och behagfullt sätt och med den charmanta röst som är hennes”. Det vill säga på skånska.

Annons
Annons

Erich Ludendorff bodde i Hässleholm.

Foto: TT Bild 1 av 1

Erich Ludendorff. I november 1918 kapitulerade den tyska krigsmakten för ententens styrkor. Första världskriget var slut – goda nyheter för de flesta, men inte för de besegrades militäre ledare Erich Ludendorff, mannen som i praktiken hade härskat över Tyskland under det sista krigsåret. Vart skulle han nu ta vägen? Valet föll på Hässleholm. Generalen, som låtsades att han hette Ernst Lindström, tog sig med falskt diplomatpass via Köpenhamn till Göinge, där han blev gäst hos Ragnar Olson på Hässleholmsgården (som finns kvar än idag, numera ägd av kommunen).

Erich Ludendorff bodde i Hässleholm.
Erich Ludendorff bodde i Hässleholm. Foto: TT

I de gamla snapphanetrakterna kunde Ludendorff koppla av och ostörd skriva sina krigsminnen, ända tills folk i trakten insåg vilken kändis som hade kommit på besök. Då blev det besvärligare. Revolutionen hängde i luften i många länder, även i Sverige. Hot om våld från vänsterextremister fick Ludendorff att lämna landet i februari 1919. Några år senare deltog han i Hitlers misslyckade ölkällarkupp i München. Vid hans sida fanns då bland andra Hermann Göring, som även han kan räknas till gruppen kontroversiella Sverigebesökare. Göring bodde i Sverige i många år och försörjde sig bland annat som pilot; en tid var han intagen på Långbro sjukhus för att bli kvitt sitt morfinberoende

Vladimir Iljitj Uljanov (Lenin). Få Sverigebesök har fått lika allvarliga världshistoriska konsekvenser som Lenins tågresa genom vårt land 1917. Att färden överhuvudtaget kunde genomföras berodde på en våghalsig tysk strategi. Tyskarna, med den ovannämnde Ludendorff i ledningen, gav Lenin tillstånd att resa från exilen i Schweiz i ett plomberat tåg. Syftet var att kommunisten skulle ställa till med så mycket oreda på hemmaplan att det allvarligt skulle försvåra Rysslands insatser i första världskriget, helst torpedera dem fullständigt. Alltså kunde Lenin ta tågfärjan från Sassnitz till Trelleborg den 12 april och fortsätta till Malmö, varefter han och hela hans bolsjevikiska entourage fortsatte till Stockholm.

Annons
Annons

Retuscherad bild av Lenin i Stockholm 1917. Vid hans sida Ture Nerman och Carl Lindhagen.

Foto: Alamy Bild 1 av 1
Retuscherad bild av Lenin i Stockholm 1917. Vid hans sida Ture Nerman och Carl Lindhagen.
Retuscherad bild av Lenin i Stockholm 1917. Vid hans sida Ture Nerman och Carl Lindhagen. Foto: Alamy

Väl där blev de mottagna av prominent vänsterfolk med Carl Lindhagen, Ture Nerman och Fredrik Ström i spetsen. Efter att ha ätit frukost på Hotel Regina på Drottninggatan var det dags för shopping: Lenin köpte en kostym och ett par lågskor på PUB. Reskamraten Karl Radek insisterade också på att han skulle köpa en överrock och nya underkläder, men Lenin vägrade med argumentet att han skulle åka till Petrograd för att göra revolution, inte öppna en herrekipering. Istället återvände han till hotellet och inmundigade en välpepprad stek. När ryssarna tog kvällståget till Haparanda samlades ett hundratal sympatisörer för att vinka av dem. Medan Lenin ledsagades till sovvagnen spelades Internationalen, någon gav honom till och med en blombukett.

Den enskilda individens roll på 1917 års kaotiska politiska arenor är svår att överskatta. Det är fascinerande att leka med tanken på att de svenska myndigheterna skulle ha stoppat de jäktade ryska revolutionärerna, eller att Lenins vistelse i någon av de få svenska städer han hann promenera genom hade resulterat i upplopp, kravaller och internering. Om så skett hade historien kunnat få ett helt annat förlopp. Kanske hade vi sluppit Sovjetunionen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons