Annons

Beställningsmordet blev politisk dynamit

Journalisten Ján Kuciak mördades för två år sedan. Den mäktige affärsmannen Marian Kočner (bilden) beskylls för att ha lejt två mördare för att göra sig av med den obekväme journalisten.
Journalisten Ján Kuciak mördades för två år sedan. Den mäktige affärsmannen Marian Kočner (bilden) beskylls för att ha lejt två mördare för att göra sig av med den obekväme journalisten. Foto: Petr David Josek/AP

Fallet skakar landet, har utlöst stora demonstrationer och kan innebära politisk dynamit inför valet i Slovakien. Nu startar rättegången om en mördad journalist, som ska ha granskat mäktiga affärsmäns affärer.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

En kvinna lägger upp handlingar i rättegångssalen inför rättegången.

Foto: Petr David Josek/APBild 1 av 1

BONN Mordet på den bara 27-årige journalisten Ján Kuciak och dennes fästmö Martina Kušnírová utlöste för två år sedan de största demonstrationerna i Slovakien sedan kommunismens fall.

Nu inleds rättegången där den mäktige affärsmannen Marian Kočner beskylls för att ha lejt två mördare för att göra sig av med den obekväme journalisten.

Bara veckor före parlamentsvalet den 29 februari är rättegången högoktanigt bränsle i den politiska debatten.

Redan på första dagen erkände sig en före detta soldat sig skyldig till dubbelmordet.

– Ingen var hemma så jag gick till huset bredvid. När de kom väntade jag tills Kuciak var ensam. Hon gick på toaletten. Jag gick in och sköt Kuciak i bröstet. Sedan dök hon upp och jag sköt henne, sa soldaten.

Han medgav också han hade utfört mordet tillsammans med en före detta polisutredare.

Tidigare på dagen hade de sammanlagt fyra åtalade förts in i rättssalen av maskerade poliser med automatvapen och skottsäkra västar.

Rättegången hålls i en högsäkerhetsdomstol i Pezinok, norr om Bratislava, som är specialiserad på organiserad brottslighet och åtal mot korrupta politiker och tjänstemän.

Annons
Annons

En kvinna lägger upp handlingar i rättegångssalen inför rättegången.

Foto: Petr David Josek/APBild 1 av 1

Det var i denna miljö av korruption och smutsiga affärer som journalisten Ján Kuciak letade efter bevis mot bland annat affärsmannen Marian Kočner som enligt åklagaren ska ha gett mordet i uppdrag.

En kvinna lägger upp handlingar i rättegångssalen inför rättegången.
En kvinna lägger upp handlingar i rättegångssalen inför rättegången. Foto: Petr David Josek/AP

Marian Kočner är en välkänd omstridd fastighets- och finansmogul som misstänks ha haft förbindelser till italienska maffian, något som denne avvisar. Åklagaren vill under rättegången leda i bevis att Marian Kočner med hjälp av ytterligare två åtalade lejde mördarna för stoppa journalisten.

En femte person, som var kontaktperson till mördarna, dömdes i slutet av förra året till 15 års fängelse och är nu åklagarens kronvittne som skyddas dygnet runt.

Under loppet av polisutredningen har allt fler detaljer kommit upp till ytan sedan åklagarna med hjälp av Europol kunnat knäcka krypterade meddelanden. I medier rapporteras bland annat om mutförsök av politiker och hot mot domare för att dölja korruption, förfalskningar och annan grov brottslighet.

Veckorna efter mordet demonstrerade tiotusentals slovaker under mottot ”Vi vill ha ett anständigt Slovakien”. Till slut tvingades premiärminister Robert Fico att avgå.

Koalitionsregeringen under ledning av Robert Ficos vänsterpopulistiska parti SMER-SD lyckades hålla sig kvar vid makten, men kunde inte förhindra att oppositionspolitikern och miljöaktivisten Zuzana Čaputová valdes till president den 30 mars 2019.

Valet av Zuzana Čaputová ses av många som en seger för civilsamhället och ett nederlag för nätverken av korrupta politiker, affärsmän och före detta medarbetare i säkerhetstjänsten SIS som plundrar landet och enligt kritiker utgör en stat i staten.

Många ser parlamentsvalet den 29 februari som landets viktigaste votering sedan 1989, och som ett val mellan mer demokrati och rättstat eller en ”illiberal” modell som i Viktor Orbáns Ungern.

– Valet kommer att visa om värderingar som frihet och demokrati har överlevt, skrev nyligen Peter Bardy, chefredaktör vid Aktuality.sk där den mördade Ján Kuciak arbetade.

I opinionsmätningarna leder regeringspartiet SMER-SD på cirka 20 procent, följt av högerextrema Vårt Slovakien som leds av Marian Kotleba. Partiet är känt för att ha hyllat fascismen, ha varit antisemitiskt och fientligt gentemot romer. På senare tid bemödar sig partiet om en mindre militant och extrem framtoning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons