Annons

Beskedet ett hårt slag mot gränshandeln

Köpcentret i Töcksfors hade både besöks- och omsättningsrekord under den första veckan efter det att den norska gränsen till Värmland öppnat igen.
Köpcentret i Töcksfors hade både besöks- och omsättningsrekord under den första veckan efter det att den norska gränsen till Värmland öppnat igen. Foto: Jonas Dagson/TT

Att Värmland åter igen rödlistas av Norge är ett hårt slag mot gränshandeln.

– Den största svårigheten är att man aldrig vet hur länge det pågår. Man känner sig rätt maktlös, säger Johanna Söderberg, kommunalråd i Eda.

Under strecket
Veronica Netz, TT, SvD
Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen kom beskedet. Den norska regeringen rödlistar åter sex svenska regioner. Det handlar om Östergötland, Uppsala, Blekinge, Värmland, Dalarna och Örebro.

Värmland som gränsar till Norge drabbas extra hårt.

– Vi ligger ju precis på gränsen till Norge. När gränsen stängde i våras tappade vi 85 procent av våra besökare under en natt. Det har redan varit tuffa tider, säger Claes Sjöholm som är centrumchef för Charlottenbergs shoppingcenter.

Nu förbereder sig centret på att handeln ska rasa igen.

– Vi kan ju inte påverka Norges beslut utan vi ställer om och jobbar utifrån de förutsättningar vi har. Det blir ju framförallt hyresgästerna som måste göra anpassningar för ett drastiskt minskat kundflöde, säger Claes Sjöholm.

Anledningen till den norska rödmarkeringen är att kommunerna inte längre håller sig under den smittgräns som Norge har satt upp: 20 nya bekräftade smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna.

– Vi hoppas ju förstås att beslutet är kortvarigt och att det blir en kortare period den här gången. Att smittan minskar här så de tar bort rödmarkeringen.

Annons
Annons

I flera värmländska kommuner är gränshandeln viktig för många av invånarna. Bara 7 kilometer bort från Charlottenberg ligger kommunen Eda, där ungefär 80 procent av näringen baseras på norska besökare.

Beskedet om att Värmland nu rödlistas av grannlandet är därför ett hårt slag, enligt kommunalrådet Johanna Söderberg (C).

– Jag tänker på alla handlare som återställt sin personal och tagit hem sina varor och sådant. Det känns jättejobbigt att behöva backa igen, säger hon till TT och fortsätter:

– Den största svårigheten är att man aldrig vet hur länge det pågår. Man känner sig rätt maktlös.

Den 24 juli öppnade Norge gränsen mot Värmland igen, som då hade varit stängd i dryga fyra månader för allt utom arbetspendling och godstrafik.

När Värmland åter grönmarkerades var det ”en glädjens dag”, berättar Sjöholm på Charlottenbergs shoppingcenter.

– Det märktes hos kunderna också att de var glada att gränsen hade öppnat. Vi hade några ordentliga toppar då, men det var inget kaos. Allt var under ordnade former, säger han.

Daniel Schützer (S), kommunalråd i värmländska Årjäng, berättar att man inom kommunen inte blev överraskade av beslutet.

– Vi har ju sett siffrorna. Det är väldigt olyckligt. Vi har byggt upp en marknad och en infrastruktur kring att gränsen är öppen, och när man stänger den så förändrar det förutsättningarna i grunden för väldigt många, säger han.

Det slår hårt mot den för kommunen viktiga gränshandeln, men även för andra företag som är dimensionerade för långt mycket mer än kommunens egen befolkning, enligt Schützer.

Annons
Annons

– Företagen har anställt personal för en mycket större marknad, så kapar man bort en stor del av marknaden. Det får stora konsekvenser.

Hur viktigt är samarbetet över gränsen för kommunen?

– Helt avgörande. Människors livsverk riskerar att gå i konkurs, dessutom har vi den sociala situationen. Vi har jättemånga som har familj på andra sidan, eller bor på en sida och jobbar på en annan. Man har skapat relationer över gränsen, och helt plötsligt så stängs den, säger Daniel Schützer.

Han är kritisk till Norges tvära kast, med öppningar och stängningar om vartannat.

– Schyssta, raka spelregler underlättar alltid. Här blir det väldigt stora förändringar på kort tid. Det är inte positivt, och det kan få långtgående konsekvenser längre fram när någon funderar på om de vill göra affärer på den här marknaden.

Det nya beslutet träder i kraft från och med den 15 augusti.

18 av Sveriges regioner är nu rödlistade av Norge. Efter den 15 augusti kan endast personer från regionerna Västerbotten, Södermanland och Kalmar län resa in i Norge utan karantänsplikt.

Sedan den 29 juli har svenska UD hävt sin avrådan från icke nödvändiga resor till Norge. Men den som reser från en region som inte är grönmarkerad måste sitta i karantän vid ankomst.

Under onsdagen uppdaterade svenska UD även sin reseinformation. Då hävdes avrådan till Liechtenstein och Österrike.

För ett antal andra länder inom EU, EES (Europeiska ekonomiska samarbetsområdet) och Schengenområdet förlängs avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 26 augusti.

Det gäller: Bulgarien, Cypern, Estland, Finland, Irland, Lettland, Litauen, Malta, Nederländerna, Rumänien, Slovakien och Slovenien.

UD har sedan tidigare hävt avrådan för resor till: Andorra, Belgien, Danmark, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Monaco, Norge, Polen, Portugal, San Marino, Schweiz, Spanien, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Vatikanstaten.

Avrådan för icke nödvändiga resor till länder utanför Europa råder fram till den 31 augusti.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons