Annons

Besviken bilist: ”Varje öre gör skillnad”

Att långpendla till arbetet varje dag är vardag för många som bor i glesbygd.
Att långpendla till arbetet varje dag är vardag för många som bor i glesbygd. Foto: Anders Good/TT

När bensinpriset snabbt höjdes till en av de högsta nivåerna hittills – men sedan inte sänktes lika fort känner sig många bilister besvikna. En av dem är Mari Englsperger som pendlar 16 mil varje dag.

Under strecket
Publicerad

Mari Englsperger, bilist i jämtländska Hackås.

Foto: PrivatBild 1 av 1

Mari Englsperger, bilist i jämtländska Hackås.

Foto: PrivatBild 1 av 1

Mari Englsperger bor i Hackås, 4 mil utanför Östersund. Det höjda bensinpriset påverkade henne direkt. Varje öre gör stor skillnad på en hel tank menar hon.

– Jag, liksom maken, pendlar 16 mil tur och retur mellan arbetet och hemmet varje dag. Dessutom ligger närmaste affär, tandläkare, vårdcentral och barnens skola cirka 2 mil från vår bostad, så även då måste vi använda bilen, säger hon.

Hur ser du på att bensinbolagen snabbt höjde bensinpriset?

– Attentatet i Saudiarabien i lördags är otroligt tragiskt och jag förstår att det blir konsekvenser, men jag tycker att det är fel att ta ut något i förskott, man vet ju inte hur det slår än, varken mot bensinbolagen eller mot konsumenterna, säger hon.

Mari Englsperger, bilist i jämtländska Hackås.
Mari Englsperger, bilist i jämtländska Hackås. Foto: Privat

Det var på tisdagen som Sveriges ledande bensinbolag höjde bensinpriset med 40 öre litern – en av de högsta höjningarna hittills, och den andra på kort tid. På måndagen höjdes priset med 15 öre.

Annons
Annons

Bensinbolagens förklaring till de kraftiga höjningarna var det stigande oljepriset efter drönarattacken i Saudiarabien.

Men när oljepriset under tisdagen föll tillbaka valde bensinbolagen trots allt att behålla det högre priset. Ett beslut som Circle K:s prissättare Lennart Olsson försvarade med att kronan försvagats med 7 öre mot dollarn.

Enligt Samuel Ciszuk, energianalytiker på ELS Analysis, stämmer det att dollarkursen påverkar, men han konstaterar att 7 öre starkare dollar normalt inte skulle leda till en av de största prishöjningarna i modern historia.

Givetvis finns också en impuls att maximera vinsten.

– Man ska dock komma ihåg att företagen kan ha behövt köpa volymer i de senaste dagarnas marknad – då behöver de få betalt för dessa mycket dyrare leveranser. En leverans in kan motsvara en, eller till och med flera veckors försäljning, ut till pumpkund, säger han och fortsätter:

– Därför finns ett behov hos bensinföretagen att vara snabba på prishöjningar, men långsammare på prissänkningar. Men givetvis finns också en impuls att maximera vinsten.

SvD har talat med både Cirkle K, Preem och OKQ8. Alla tre bolagen är eniga om att de snabba prishöjningarna varit nödvändiga, men står fast vid att en sänkning av bensinpriset just nu inte är aktuellt.

– OKQ8 köper ingen råolja utan vi köper raffinerade produkter som bensin och diesel. Priset vid pumpen påverkas bland annat av priset på råoljan men även av andra geopolitiska faktorer, tillgång och efterfrågan samt dollarkursen, säger Karin Hellgren, kommunikationschef OKQ8.

Oljeproduktionen ser ut att kunna vara helt återställd inom ett par veckor, och oljepriset rasar, varför sänker ni inte bensinpriset?

– Gårdagens prisökning motsvarade inte svängningarna på råoljebörsen och andra omvärldsfaktorer som påverkar priset vid pump. Dollarkursen har under måndagen och tisdagen gått upp kraftigt vilket också får konsekvenser på priset. Därav sänker vi endast dieseln med 10 öre för närvarande, svarar Karin Hellgren.

På onsdagen sade det saudiska oljeföretaget Aramcos vd Amin Nasser till CNN att oljeproduktionen väntas vara tillbaka på full kapacitet i slutet av månaden.

Från USA kom nyheten att Donald Trump bekräftat, via Twitter, att han beordrat finansdepartementet att införa ökade sanktioner mot Iran. Ett besked som fick oljepriset att falla ytterligare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons