Annons

Betalningen svenskarna fortfarande älskar

Foto: TT

Svenskar gillar appar och mobiler. Men när det gäller att betala håller vi oss till beprövad teknik – med ett stort undantag.

Det visar årets upplaga av rapporten Sverige betalar.

Under strecket
SvD Näringsliv
Publicerad
Foto: Adam GaultBild 1 av 7
Foto: Andreas Hillergren/TTBild 2 av 7
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 3 av 7
Foto: Claudio Bresciani/TTBild 4 av 7
Foto: Jessica Gow/TTBild 5 av 7
Foto: Jessica Gow/TTBild 6 av 7
Foto: isabell Höjman/TTBild 7 av 7
Foto: Adam GaultBild 1 av 1

7

Foto: Adam Gault

Bitcoin

Svenskarna är minst sagt skeptiska till digitala valutor, som bygger på så kallade blockkedjor, till exempel Bitcoin och Facebooks kommande Libra. När man mäter hur svenskarna faktiskt använder pengar i vardagliga situationer kommer digitala valutor inte upp i 1 procent i någon kategori.

Rapporten visar dessutom att hela 56 procent inte ens kan tänka sig en situation där de skulle börja använda digitala valutor.

Annons
Annons
Foto: Andreas Hillergren/TTBild 1 av 1

6

Internetbank

Foto: Andreas Hillergren/TT

En betalmetod som inte heller fallit svenskarna på läppen är att betala via internetbanken. Bara 11 procent föredrar att göra sina köp på webben via internetbanken. Bara 1 procent uppger att de brukar använda internetbanken för att föra över pengar till vänner, något som numera helt domineras av Swish. Ytterligare 1 procent uppger att de brukar betala parkeringen med hjälp av internetbanken.

Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

5

Kontanter

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kontanterna lever fortfarande, även om trenden är nedåtgående. När det gäller torghandel till exempel är kontanter med 33 procent väldigt populärt. 1 procent av de som svarat anger att de helst betalar sina hyra och sina räkningar kontant.

Däremot har en mer digital metod nästan helt tagit över när det gäller betalningar mellan privatpersoner, till exempel när vi ska dela på en restaurangnota. Mer om den strax.

Annons
Annons
Foto: Claudio Bresciani/TTBild 1 av 1

4

Fakturatjänster

Foto: Claudio Bresciani/TT

Fakturatjänster som Klarna och Qliro har slagit igenom brett de senaste åren. Vi gillar tydligen att kunna köpa nu och betala sen, även om vi vet att vi ska ut med pengarna inom bara några dagar.

41 procent av svenskarna uppger att de föredrar att använda en fakturatjänst när de handlar på nätet, i stället för bankbetalning eller liknande. 4 procent använder tjänsterna även för att betala parkering.

Annons
Annons
Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 1

3

Girering

Foto: Jessica Gow/TT

När det gäller att betala räkningar och hyra är vi fortfarande traditionella. 68 procent uppger att de helst använder vanliga girotjänster som bank- och autogiro.

Ytterligare 13 procent säger att de på annat sätt använder sin internetbank för att betala räkningarna. Uppstickarna växer dock. Idag föredrar 9 procent att betala sina räkningar via olika typer av fakturatjänster.

Annons
Annons
Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 1

2

Betalapp

Foto: Jessica Gow/TT

Mobila betalningar har tagit fart på allvar det senaste året. Det är dock ett väldigt brett begrepp som rapporten undersöker. Som betalappar räknas allt från Swish och Apple Pay till appar för parkering.

Det är i regel för små betalningar, där vi tidigare använde kontanter, som apparna tagit över. Helt dominerande användningsområden än parkering (används av 39 procent), torghandel (38 procent) och att betala vänner (85 procent, där Swish är helt dominerande).

För fem år sedan var det bara 3 procent som använde Swish för att betala sina vänner.

Annons
Annons
Foto: isabell Höjman/TTBild 1 av 1

1

Kort

Foto: isabell Höjman/TT

I topp för svenskarnas betalmetoder finns inte helt förvånande betal- och kreditkorten. Kort används i de flesta sammanhang, förutom för att skicka pengar till vänner (1 procent) och att betala räkningar (6 procent).

Omkring 90 procent föredrar kort för att betala i butik eller på restaurang, även om andelen sjunker något för belopp under 100 kronor. Det är dock fortfarande 78 procent som alltid betalar med kort, även när beloppet bara är några kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons