180 kilo rödfärgat pulver anlände till betongfabriken redan i oktober 2017. Lasten flyttades sedan till ett annat företag där lådorna fotades av en övervakningskamera.
180 kilo rödfärgat pulver anlände till betongfabriken redan i oktober 2017. Lasten flyttades sedan till ett annat företag där lådorna fotades av en övervakningskamera. Foto: Tullverket

Betongfabrik köpte kokain – lurades i fälla

Trehundra kilo kokain. Tillslaget mot den svenska betongfabriken blev rekordstort. SvD Näringsliv granskar hur växande skördar i Latinamerika får kokainet att flöda in i Europa – och hur svenska företag döljer affärerna.

Publicerad
Efter reklamen visas:
Här avslöjas knarkhandeln i kokainfabriken

Sverige, 24 januari 2018. Fällan slår igen halv elva på torsdagsförmiddagen. Fem minuter tidigare har en DHL-skyltad lastbil rullat in på betongfabriken i det sydsvenska kustlandskapet. Bakom ratten sitter en tulltjänsteman utklädd till varubud med en mobilkamera gömd i ena bröstfickan.

Kameraögat fångar fabriksägaren när han möter budbilen på gården.

På inspelningen syns hur han stelnar till när betongarbetarna skämtar om vad lådorna kan innehålla:

– Det är kokain! skrattar en anställd och pekar på följesedeln.

– Nej, faan, svarar fabrikören nervöst.

– Jo, det kommer från Colombia.

De utklädda tullinspektörerna som levererat lådorna vet mycket väl vad lasten innehåller. De ber om en påskrift på följesedeln innan de lämnar fabriksområdet.

Det har aldrig producerats så mycket kokain i Latinamerika som nu. Och produktionsboomen gör avtryck på vår sida av Atlanten.

– Det pratas ofta om att USA är den största marknaden för kokain. Men det stämmer inte längre. Vi kan med säkerhet säga att det säljs lika mycket kokain i Europa som i USA. Marknaden i Europa kan rent av vara större, säger Bo Mathiesen, tidigare chef för FN:s drogoperation UNODC i Colombia.

Storleken på kokainfälten i Colombia, som står för huvuddelen av världens produktion, mer än trefaldigades mellan 2013 och 2017. Enligt beräkningar från UNODC är produktionen av det vita pulvret tio gånger så stor som den var 1993, året innan drogkungen Pablo Escobar sköts ihjäl.

Förklaringen går att hitta i en prisad fredsuppgörelse.

I november 2016 ingick den colombianska presidenten Juan Manuel Santos ett historiskt fredsavtal med vänstergerillan Farc, och belönades på köpet med Nobels fredspris. I den allmänna optimismen fanns det en stark förhoppning om att staten skulle kunna ta kontroll över landsbygden och att odlingen av kokablad skulle avta.

Annons

Resultatet blev det motsatta.

– Armén tvekade och tog inte kontroll över de här områdena, så när Farc lämnade in sina vapen såg andra militanta grupper chansen att slå sig in i det maktvakuum som uppstod, säger Bo Mathiesen.

Kokainodlingen skenade. UNODC analyserar siffrorna för 2018 nu.

– Jag vågar säga redan nu att det produceras mer kokain än någonsin tidigare genom historien, säger Bo Mathiesen.

Andelen av Columbias åkermark som använts för att odla kokain har ökat stadigt sedan 2013.
Andelen av Columbias åkermark som använts för att odla kokain har ökat stadigt sedan 2013. Foto: Fernando Vergara / AP

Madrid, 16 januari 2018. Det var den spanska tullen som slog larm om att någon på den svenska betongfabriken importerade kokain från Colombia.

Narkotikan låg i kartonger med tegelrött pulver som mellanlandade i Madrid på väg mot Arlanda. Enligt fraktsedlarna innehöll lådorna färg till betong, men testerna visade på något annat.

Annons

Pulvret var kokain som färgats rött med kvicksilver och järnoxid. Totalvikten i utblandad form: 300 kilo. Lasten hade kunnat säljas för hundra miljoner kronor i Sverige. I mesta fall för så mycket som en kvarts miljard.

Det är ovanligt att så stora mängder kokain levereras på ett bräde inom Sveriges gränser, och ännu mer sällsynt att det anländer med flyg. Tullverkets beslag de senaste åren visar att lejonparten kommer sjövägen, till hamnarna i Sydsverige och med lastbilar över Öresundsbron.

– Det var ren tur att den spanska tullen upptäckte kokainet. Men det var väl på grund av att det kom från Colombia, säger åklagaren Michael Hansson, som ledde utredningen i Sverige.

De spanska myndigheterna erbjöd den svenska tullen en möjlighet att gillra en fälla. Om lasten fick fortsätta hela vägen till mål skulle de svenska myndigheterna också får veta vem som tog emot det röda kokainet.

Det var därför två svenska tulltjänstemän klädde ut sig till varubud, och levererade kokainlådorna till betongfabriken. Innehållet byttes ut mot ofarligt pulver. Lådorna penslades med färg som bara syns när man lyser med en ultraviolett lampa.

Annons

Ett 20-tal personer jobbade i den lilla koncernen, med filialer i Stockholm och Sydsverige. Nu skulle alla som handskats med lådorna få självlysande färg på fingrarna. Och då skulle fällan slå igen.

Kokainlasten som beställdes till betongfabriken i januari 2018 vägde 300 kilo.
Kokainlasten som beställdes till betongfabriken i januari 2018 vägde 300 kilo. Foto: Tullverket

Enligt Europol omsätter kokainhandeln 60 miljarder kronor om året i Europa. Det är svårt att göra liknande uppskattningar för Sverige. Men Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) bedömer att hela kokainförsäljningen i Sverige omsatte minst en halv miljard 2018.

Det är en försiktig beräkning. Siffran, som baseras på snittpriser och beslagsmängder från 2014–2018, har tagits fram exklusivt för SvD Näringsliv och ingår inte i CAN:s publicerade rapporter.

– Vi vet ju inte hur stora mängder som faktiskt förs in i landet, utan bara vad som tagits i beslag. Vi har tidigare gjort motsvarande beräkningar på cannabis. Där har vi landat på en miljard kronor, säger Ulf Guttormsson som är ansvarig för CAN:s årliga beräkningar.

Annons

Ingen vet hur stora summor som spenderas på amfetamin, tabletter och syntetiska droger.

På gatan var det nästan värt en kvarts miljard

Betongfabriken, 31 januari 2018. När solen gått ner kommer en av fabriksägarens affärsbekanta till fabriken för att hämta kokainlådorna. Han är reklammakare till yrket och har sin egen skyltverkstad några kilometer bort.

Både han och och fabriksägaren har självlysande färg på kläderna när polisen stormar in med dragna vapen. De båda företagarna grips på plats och döms mot sitt nekande till åtta respektive nio års fängelse (fabriksägaren menar att någon annan på fabriken gjort beställningen utan hans vetskap).

Motivet tycks, enligt utredarna, ha varit det enklast tänkbara: pengar.

Betongfabrikens skulder hade ökat med 6,8 miljoner: ”I och med att eget kapital är negativt efter stora förluster måste dotterbolaget i Stockholm ha ett kapitaltillskott för att inte likvideras” konstaterar tullens revisorer.

Det röda kokainet hade färgats med järnoxid för att likna tegelpulver.
Det röda kokainet hade färgats med järnoxid för att likna tegelpulver. Foto: Tullverket
Annons

Även reklammakaren verkar ha levt över sina tillgångar. SvD:s kartläggning visar att han nolltaxerat i flera år. Samtidigt har han kört bilar och båtar i miljonklassen, rest på dyra solsemestrar med familjen och lagt ut bilder från påkostade världsomseglingar i sociala medier.

I domen konstateras att båda männen använt sina företag – betongfabriken och skyltverkstaden – för att dölja en omfattande narkotikahantering.

Åklagaren Michael Hansson är dock säker på att de bara var mellanhänder i en mycket större operation.

– De skulle aldrig ha kunnat finansiera detta själva. På gatan var det nästan värt en kvarts miljard, och jag skulle gissa på att inköpspriset låg på 50 miljoner kronor. De två som dömdes hade inte de pengarna.

Fabriken var bara en avlastningsstation.

Sverige, maj 2019. Lokaltidningsrubrikerna ser likadana ut i stora delar av landet när polisen spränger ännu en narkotikaliga som försökt gömma sig bakom olika företagsfasader. 13 personer åtalas för att ha hanterat 150 kilo amfetamin.

I en restaurang i Blekinge har ingredienser för amfetaminframställning smugglats in i ölflaskor. Utredarna misstänker att de har omvandlats till färdig narkotika i restaurangköket.

Annons

På en gård i Norrbotten misstänks andra i samma nätverk ha förpackat färdigtillverkade droger i konservburkar för att få dem att likna vanliga specerivaror.

Mycket tyder på att det röda kokainet som skickades till betongfabriken också skulle bearbetas innan det nådde konsumenterna. Den röda giftiga järnoxiden skulle tvättas bort med kemikalier, säger åklagaren Michael Hansson när SvD träffar honom i Malmö.

– Fabriken var bara en avlastningsstation, säger han tvärsäkert.

1/2

En av de misstänkta företagarna diskuterar vapenaffärer vid sidan av kokainaffärerna.

Foto: Tullverket
2/2

Utdrag ur telefonavlyssningen i utredningen om det röda kokainet.

Foto: Tullverket

Någon hade skickat utförliga instruktioner till den dömde reklammakaren. Instruktionerna förklarar hur man bygger ett reningslaboratorium. Samtidigt antyds att fler leveranser är på väg.

Michael Hansson vet inte vilket nätverk som låg bakom kokainbeställningen. Men spåren i utredningen pekade mot jugoslavisk maffia och Hells Angels.

– Tre personer med Hells Angels-anknytning jobbade på fabrikens filial i Stockholm, säger han.

Utredarnas arbetshypotes var att flera organisationer samarbetat för att ta in kokainet i Sverige.

Utredningen visar också att betongfabriken tagit emot 180 kilo rödfärgat pulver från Colombia tidigare. En sändning anlände i oktober 2017. Den spårades till reklammakarens företag, men hittades aldrig.

Ett år senare dök rött kokain upp på gatorna för första gången, berättar Michael Hansson:

– I slutet av förra året hittade man en mindre mängd rött kokain i Malmö. Då drog vi slutsatsen att det kanske var oktoberpartiet som hade kommit ut på marknaden, fast i orenat tillstånd.

Men det är väl giftigt?

– Det är precis lika giftigt som vitt kokain. Det var kvicksilver i det, så det är ju inte bra. Men det går att använda. Fast man blir ju tämligen röd om näsan om man gör det.

Andelen av Columbias åkermark som använts för att odla kokain har ökat stadigt sedan 2013.

Foto: Fernando Vergara / AP Bild 1 av 5

Kokainlasten som beställdes till betongfabriken i januari 2018 vägde 300 kilo.

Foto: Tullverket Bild 2 av 5

Det röda kokainet hade färgats med järnoxid för att likna tegelpulver.

Foto: Tullverket Bild 3 av 5

En av de misstänkta företagarna diskuterar vapenaffärer vid sidan av kokainaffärerna.

Foto: Tullverket Bild 4 av 5

Utdrag ur telefonavlyssningen i utredningen om det röda kokainet.

Foto: Tullverket Bild 5 av 5