Annons

Janerik Larsson:Betydelsen av produktivitet

Anna-Karin Hatt, VD i Almega
Anna-Karin Hatt, VD i Almega Foto: / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Under strecket
Publicerad

Det var Bert-Olof Svanholm, chef på 90-talet för ABB Sverige och även ordförande i Industriförbundet, som lärde mig förstå begreppet produktivitet när han gav mig en lektion i företagets T50-projekt.

Produktivitet mäter hur mycket vi producerar per arbetad timme förklarar Ekonomifakta.

I svensk samhällsdebatt förekommer diskussioner om produktivitetsutvecklingen i ekonomin inte så ofta som i andra länder. I Storbritannien är t ex nu mycket fokus just på den låga produktiviteten och de långsiktiga effekterna av denna.

Jag skrev tidigare idag om en rapport på Entreprenörskapsforum om just produktivitetsfrågan.

Almega har i en rapport igår belyst tjänstesektorns produktivitet.

Den svenska tjänstesektorn växer och blir en allt viktigare del av Sveriges ekonomi. Därför är produktiviteten i tjänsteproduktionen avgörande för BNP-utvecklingen och de offentliga finanserna. Den svenska tjänsteproduktionen står stark i internationell jämförelse, mycket tack vare de kunskapsintensiva företagstjänsterna. Men nu hejdas tillväxten i dessa företag – mycket på grund av stora svårigheter att hitta kvalificerad personal .

För att förbättra kompetensförsörjningen och stärka produktivitetsutvecklingen, föreslår Almega:

I min kommentar till seminariet på Entreprenörskapsforum uttryckte jag mig ganska pessimistiskt vad gäller tanken på politiskt beslutade reformer under denna mandatperiod.

Våra ledande politiker skulle kanske behöva en lektion som framförs med samma intensitet med vilken Svanholmen gång inpräntade i mig att det enda som riktigt räknas i ett företag och därmed i ekonomin är produktiviteten.

Givetvis är produktiviteten i offentlig sektor minst lika betydelsefull.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons