Annons

Turkiet uppges ha spelat in mord på Khashoggi

En vakt tittar ut genom ingången till Saudiarabiens konsulat i Istanbul.
En vakt tittar ut genom ingången till Saudiarabiens konsulat i Istanbul. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT

Omvärlden fortsätter ställa frågor om den saudiske journalisten Jamal Khashoggis försvinnande. Enligt uppgifter ska Turkiet ha både video- och ljudinspelningar som visar vad som hände journalisten.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

En bild på Jamal Khashoggi hålls upp under en demonstration vid Saudiarabiens ambassad i Washington häromdagen.

Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

En bild på Jamal Khashoggi hålls upp under en demonstration vid Saudiarabiens ambassad i Washington häromdagen.

Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT
Efter reklamen visas:
Sista bilden på den misstänkt mördade journalisten
En bild på Jamal Khashoggi hålls upp under en demonstration vid Saudiarabiens ambassad i Washington häromdagen.
En bild på Jamal Khashoggi hålls upp under en demonstration vid Saudiarabiens ambassad i Washington häromdagen. Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

Turkiet säger sig ha såväl video- som ljudinspelningar inifrån Saudiarabiens konsulat som bevisar att Jamal Khashoggi mördades där i förra veckan. Det rapporterar journalistens arbetsgivare The Washington Post.

– Man kan höra hur han förhörs, torteras och sedan mördas, säger en källa till tidningen.

Dessa bevis har inte offentliggjorts eftersom det indirekt skulle innebära att Turkiet erkänner sig skyldigt till att ha spionerat på utländska beskickningar i landet, skriver tidningen.

Nu höjer även Frankrikes president Emmanuel Macron tonen mot Saudiarabien.

– Det är allvarligt, mycket allvarligt, säger Macron och tillägger att han förväntar sig total öppenhet och att få veta sanningen om vad som skett.

Frankrike är en av Saudiarabiens främsta leverantörer av krigsmateriel.

Annons
Annons

I USA har vapenleverantörer kontaktat Vita huset, oroade över om händelsen kan komma att stoppa framtida vapenaffärer med Saudiarabien. I kongressen i Washington har röster höjts för att stoppa de mångmiljardaffärer som planeras med regimen i Riyad.

En saudisk delegation har anlänt till Turkiet som en del i undersökningen av vad som hände Khashoggi. En talesperson för Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har tidigare sagt att Turkiet har accepterat att bilda en gemensam arbetsgrupp för att utreda fallet.

Khashoggi besökte konsulatet i Istanbul i förra veckan, för att skaffa ett dokument inför sitt giftermål. Sedan dess har han inte synts till. Saudiarabien hävdar att den regimkritiske journalisten lämnade konsulatet med förrättat ärende – men att det inte finns bildbevis på det eftersom övervakningsutrustningen vid beskickningen inte sparar något material.

Turkiet har dock hela tiden uppträtt väldigt säkert i sina anklagelser: Khashoggi mördades av ett underrättelseteam som flugits in från Saudiarabien enkom för ändamålet. Kvarlevorna fördes sedan till hemlandet av agenterna, enligt turkiska medier.

Turkiska företrädare har enligt The Washington Post berättat om sina video- och ljudbevis för USA. Det är dock oklart om amerikansk underrättelsetjänst har fått studera materialet.

Västvärlden är beroende av saudisk olja, och andra lukrativa affärer med den rika diktaturen. Många västerländska företrädare har uttryckt oro kring uppgifterna om Khashoggi, men inte varit lika hårda i sin kritik som Turkiet.

USA:s president Donald Trump efterlyser klargöranden, men erkänner att han ogärna låter Khashoggi-fallet påverka förbindelserna med Riyad.

– De lägger 110 miljarder dollar (ungefär 1 000 miljarder kronor) på militär utrustning, saker som skapar jobb i vårt land. Jag gillar inte konceptet att stoppa en investering på 110 miljarder dollar för USA, för vad gör de då? De tar pengarna och spenderar dem i Ryssland eller Kina eller någon annanstans, säger Trump.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons