Annons

Jenny Nordberg:Bevisen mot Trump tydligare nu

Donald Trump i Vita huset tidigare i veckan.
Donald Trump i Vita huset tidigare i veckan. Foto: Carolyn Kaster/AP

En hemlig CIA-agent har gjort det som en särskild åklagare misslyckades med i två års tid: att tydligt anklaga Trump för brott och för att försöka manipulera ett presidentval. Inte 2016 – utan i nästa val 2020.

Under strecket
Publicerad

NEW YORK Det är normalt att gnugga sig i ögonen och undra om det är hösten 2017 eller 2018 igen. Det är samme president, och liknande ord och anklagelser används. Men motsvarigheten till det som tog två år att utreda av en särskild åklagare har nu lagts fram på mindre än en vecka. Denna gång på ett mycket mer tydligt och konkret vis, av en hemlig CIA-agent.

Detta är nämligen något helt annat.

Den hemlige agenten, som vi säkert snart kommer få veta exakt vem det är, befann sig inte inne i det ovala rummet när det berömda telefonsamtalet skedde. Det gjorde däremot ett dussintal andra av den amerikanska presidentens närmaste medarbetare. De lyssnade när Trump ringde upp Ukrainas president, som verkade en aning förvånad över det vänliga samtalet. Trump hade nämligen precis stoppat allt militärt bistånd dit.

Trump talade om att USA ”gör” jättemycket för landet – mer än Europa. Ukrainas president höll med och nämnde att de gärna skulle ha fler amerikanska vapen.

Då bad Trump högt och tydligt om en tjänst, enligt den sammanfattande utskrift som Vita Huset har släppt. Eller rättare sagt två. Trump sa att han vill ha en undersökning av något han tror är en konspiration av amerikanska demokrater för att smutskasta honom. Sedan ville han ha en sak till: att Ukrainas president tar reda på om tidigare vicepresidenten Joe Biden grep in för att sparka en ukrainsk åklagare som undersökte ett bolag där hans son satt i styrelsen. Ukrainas president gjorde klart att han var beredvillig.

Annons
Annons

Flera av Trumps medarbetare reagerade på samma vis: det låter som om presidenten högt och tydligt ber en utländsk ledare om en personlig tjänst i utbyte mot pengar i form av militärt bistånd.

Översättningen kan tolkas såhär: Om du gör något för mig så gör jag något för dig. Om du hjälper mig att få övertaget över min främste politiska rival i nästa val genom att misskreditera honom så får du kontant belöning.

Så vad är det konkreta juridiska problemet med det?

Jo, trots att fakta inte längre gäller inom politik så finns det fortfarande en amerikansk grundlag och ett statsskick som tydligt markerar en bortre gräns – även för en president.

Det är förvisso helt normalt för en president att både frysa bistånd, förhandla eller be andra länder om tjänster. Men det får inte ske för personlig vinning – eftersom det kan utgöra missbruk av presidentämbetet och till och med vara brottsligt. Det är så allvarligt att en president kan ställas inför riksrätt om det sker. Så långt är de jurister som kan något om den amerikanska konstitutionen ganska överens.

Att erbjuda amerikanska skattepengar för besväret liknar snabbt en muta.

Men vad skulle Trump ha gjort då? Det kan ju vara möjligt att Joe Bidens son har varit inblandad i något tvivelaktigt bolag i Ukraina.

Tja, USA:s president har ju till att börja med en egen säkerhetstjänst som har viss undersökningsförmåga. Att i stället vända sig direkt till främmande makt och be dem undersöka något som man vill ha reda på för egen del är inte så lojalt. En president ska ju försvara den amerikanska konstitutionen och inte förråda sitt eget land. Att erbjuda amerikanska skattepengar för besväret liknar snabbt en muta.

Annons
Annons

Lägg sedan till hur det blir ett allvarligt säkerhetsproblem för hela USA om det uppfattas som om presidenten är till salu när han vill ha något från andra länders ledare.

Kasta här en snabb tanke tillbaka till Mueller-utredningen: I två år handlade det om huruvida Trump eller hans kampanj hade haft direktkontakt med ryssar eller om han varit medveten om att de försökt påverka presidentvalet. Samt om de försökt dölja det och sabotera utredningen. Misstanken handlade då om maktmissbruk och övergrepp i rättssak. Men de lyckades inte ens belägga en direktkoppling till Trump.

Jämför det med att presidenten nu själv ringer upp Ukrainas president direkt och uttalar orden ”gör oss en tjänst”. Vilket CIA-agenten anmäler till sin högsta ledning som en fara för rikets säkerhet.

Så när representanthusets demokrater nu har dragit igång en undersökning för att lägga grunden till ett riksrättsåtal innebär det alltså inte att Nancy Pelosi bara ändrade sig en dag. Utan att hon fick något helt nytt i knät.

När vänsterfalangen inom partiet tidigare ville ha ett riksrättsåtal i samband med Rysslandaffären räckte varken bevisen eller anklagelserna till. Då, liksom nu, är det inte heller kanske politiskt helt smart att dra igång ett riksrättsåtal, som kommer att dominera valrörelsen. Ändå såg sig nu till och med mitten-demokrater tvingade att reagera, vilket indikerar att en och annan mitten-republikan kanske tycker detsamma: att Trump gått för långt den här gången.

Det är ju också värt att påminna om att det är svårt och ovanligt att ställa en president inför riksrätt – det har bara skett två gånger i USA:s historia. Det krävs mycket mer än bara politisk vilja – det krävs konkreta och starka anklagelser och bevis.

Den som är hobbypsykolog kan ju också stilla notera att Trumps samtal äger rum precis efter att Mueller-rapporten levererats. Antingen tyckte därmed presidenten att han har fått en bekräftelse på att han inte har gjort något fel och kör på, eller så har han någon form av akut självskadebeteende som vill testa nästan exakt samma frågeställningar en gång till. Denna gång med minst ett dussin vittnen närvarande i rummet.

Det finns en anklagelse till som ska utredas: huruvida Trump och hans medarbetare försökte gömma undan bevisen från samtalet genom att hemligstämpla allt som sades. Det finns fortfarande ingen fullständig utskrift från samtalet som gjorts offentlig.

Så ja, allt är sig jobbigt likt förra hösten. Men den här gången ser det ännu mer ut som om ingenting någonsin blir detsamma.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons