Annons

Bevisen starka mot Trump – som ändå ser ut att frias

Fiona Hill och David Holmes vittnar.
Fiona Hill och David Holmes vittnar. Foto: Ken Cedeno/TT

Vittnesmål och dokument visar hur USA:s president försökte använda Ukraina för att skada en politisk motståndare, Joe Biden. Men efter två veckor av offentliga förhör ser det ändå ut som att Trump kommer att frias i en kommande riksrätt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Vad händer nu i riksrättsprocessen?

Den demokratledda riksrättsutredningen avslutade i torsdags en serie tidvis explosiva offentliga förhör. Ett 15-tal vittnen har berättat om hur USA:s president Donald Trump – och flera andra i administrationen – drev på för att få Ukraina att starta utredningar om demokraten Joe Biden och gasföretaget Burisma, där hans son satt i styrelsen.

Utredningen går nu in i en ny fas, såvida inga ytterligare vittnen kallas till offentliga förhör kommande veckor. Den fasen resulterar i en eller flera åtalspunkter mot Trump, ”articles of impeachment”. Om en enkel majoritet i representanthuset röstar för ett sådant åtal så är Trump formellt ställd inför riksrätt, som den tredje presidenten någonsin.

Vad framkom i de öppna förhören?

Huvuddragen är de här:

• President Trump gav order till amerikanska diplomater och tjänstemän i Washington om att samarbeta med Rudy Giuliani, Trumps advokat, om att försöka få Ukrainas president att inleda de utredningar som Trump eftersträvade.

• USA höll inne ukrainskt bistånd på nära 400 miljoner dollar i syfte att pressa Ukraina till detta. Enligt vittnena var Trump bara intresserad av vad Ukraina kunde uträtta för honom personligen, snarare än att backa upp ukrainarna i kriget mot Ryssland.

Annons
Annons

• Trump och flera andra spred en ogrundad konspirationsteori om att det var Ukraina, och inte Ryssland, som försökte påverka valet i USA 2016. Trump ville att även detta skulle utredas av ukrainarna.

Vad som dock saknas, sett ur Demokraternas synvinkel, är tydliga bevis för exempelvis att Trump personligen beslutade att hålla inne biståndet tills Ukraina hade startat de önskade utredningarna. Det konstaterar bland andra nyhetsbyrån AP och New York Times i analyser. Flera individer som skulle kunna bringa klarhet i detta har inte vittnat.

När blir en riksrätt av?

Demokraterna är i viss tidspress eftersom det är valår 2020. Ingen vill att en riksrätt ska överskugga februari månads första primärval, då partiet börjar vaska fram en presidentkandidat.

En trolig tidtabell är att själva riksrättsutredningen avslutas en bit in i december och att representanthuset röstar om att väcka riksrättsåtal strax därefter.

Nästa steg blir att hålla själva riksrätten i senaten. En trolig tidpunkt för den ser ut att vara tidigt i januari 2020. Det krävs förberedelser och beslut om hur den ska genomföras praktiskt.

I republikanska kretsar i Washington diskuteras om hur länge en riksrätt ska tillåtas pågå. Vissa, inklusive Trump, argumenterar för en snabb process, medan andra vill låta den ta åtminstone två veckor.

Räcker bevisen för fällning?

Troligen inte. Att Trump ställs inför riksrätt är å andra sidan högst troligt, eftersom Demokraterna är i majoritet i representanthuset där beslutet om riksrättsåtal tas.

Men som så mycket annat i USA:s polariserade politik just nu så kan riksrätten komma att avgöras helt enligt partilinjerna. Det skulle innebära en omröstning där mer eller mindre alla demokratiska senatorer röstar för att fälla och republikanska senatorer röstar för att fria.

Republikanska politiker försvarar presidenten med att hans agerande, hur tvivelaktigt det än må se ut, inte innebär ett så pass grovt brott att han ska avsättas.

Det krävs två tredjedels majoritet, 67 röster, för en fällning och Republikanerna är i majoritet i senaten. Därmed är ser det just nu ut som att Trump ställs inför riksrätt, men därefter frias och sitter kvar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons