Annons

Beyoncé anklagas för att plagiera Svansjön

Beyoncé har ännu en gång plagierat kända koreografers verk.
Beyoncé har ännu en gång plagierat kända koreografers verk. Foto: Beyoncé / Den Norske Opera & Ballett

Vattnet stänker när dansarna rör sig i det – i Beyoncés turnerande scenshow och i svensken Alexander Ekmans succébalett ”Swan lake” för Olsooperan häromåret. Plagiat, säger Ekman om popstjärnans tilltag – och det är inte första gången hon har snott andras koreografi.

Under strecket
Publicerad

Ännu en gång anklagas Beyoncé för att kopiera koreografi. Nu är det svensken Alexander Ekman som reagerar på popstjärnans världsturné, ”Formation tour”. Där finns steg som liknar dem i Ekmans succéverk för Oslooperan, ”Swan lake” från 2014, med vatten på scenen. I ett klipp på Instagram, jämför han sin koreografi med Beyoncés. Båda låter dansarna vispa vatten till kaskader av droppar.

– Först blev jag smickrad, sedan lite arg. De tjänar så mycket pengar på det här, säger Alexander Ekman till SVT:s kulturnyheter.

Som koreograf är Ekman själv ibland ganska eklektisk och inspireras av bland annat film, en konstart han också gärna arbetar med.

Andra världskoreografer som har ”inspirerat” Beyoncé är den belgiska koreografen Anne Teresa De Keersmaeker vars ikoniska verk för kvinnor, ”Rosas danst Rosas” från 1983, är kopierad med miljö och allt i Beyoncés musikvideo till låten ”Countdown” 2011. Anne Teresa De Keersmaeker har vittnat om hur hon blev både stolt över att få spridning till en bred publik och förbannad över stölden.

Beyoncé har även ”lånat” ett scenografiskt koncept från den belgiske koreografen Sidi Larbi Cherkaouis verk ”Sutra” från 2008, med lådor på höjd, och koreografi från amerikanen Bob Fosse.

Annons
Annons

– I dansvärlden är det känt att Beyoncé stjäl från moderna koreografer. Man brukar säga att ”imitation is the highest form of flattery”. Samtidigt blir man lite ilsken. Vad har jag för möjligheter eller rättigheter i ett sådant här läge? Det är en intressant diskussion att lyfta, säger Alexander Ekman till SVT.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons