Annons

Way out west, dag 3Beyoncés coola syster får mig att gilla regnet

Solange Knowles.
Solange Knowles. Foto: Thomas Johansson / TT

Himlen öppnar sig över Way out west när festivalen går in på sin sista dag. Medan regnet öser ner värmer mjuka musikaliska hjältar publiken inifrån, med tydliga politiska agendor.

Under strecket
Publicerad

Erykah Badu.

Foto: Thomas Johansson / TT Bild 1 av 2

Solange.

Foto: Thomas Johansson / TT Bild 2 av 2

Way out west, dag 3

Genre
Festival
Medverkande
Solange, Stromzy, Amason, Earl Sweatshirt, Christine and the queens, Titiyo, Cherrie.
Var
Slottsskogen, Göteborg

Håkan Hellström vet vad han snackar om när han sjunger om att vara slut i Göteborgsregnet i ”Jag vet inte vem jag är men jag vet att jag är din”. Det är skoningslöst och ingen kommer undan när det faller. Inte ens soulhjältar från Rinkeby eller världsartister från USA. När den svenska r’n’b-artisten Cherrie ska kliva på scen drabbar det första skyfallet. Hon får skjuta fram spelningen och göra en komprimerad variant när vattenmängden på scen är säker för henne och bandet.

Den amerikanska ikonen Erykah Badu tajmar in det andra. Hennes show blir kraftigt försenad, nästan 40 minuter efter utsatt tid står hon på scen, klädd i röd regnrock, mössa och guldglittrande peruk. Hon sprider sin ”baduizm” med ett spännande häxande och hyllar vädrets makter, styr och ställer med sitt band och experimenterar spontant vid keyboarden. Det är förvirrande nog lika delar mäktigt, tråkigt och tokigt. När Badu dragit över sin egen speltid rejält stänger arrangören av ljudet, men Badu låtsas inte förstå vad som händer utan fortsätter kommunicera med publiken utan mick, tills hon i princip leds av scen.

Annons
Annons

Erykah Badu.

Foto: Thomas Johansson / TT Bild 1 av 1
Erykah Badu.
Erykah Badu. Foto: Thomas Johansson / TT

Regnet kommer också med solsken! De artister som spelar på tältscenen Linné har automatiskt en garanterat stor publik. Earl Sweatshirt var en gång mest känd som medlem i det beryktade hiphopkollektivet Odd Future från L A, men släppte förra året det stilbildande soloalbumet ”Some rap songs”. Mot sömnigt jazziga samplingar och beats rappar han som om de två genrerna alltid suttit i hop. På scen rör han sig långsamt, hans dans påminner lite om en sengångare och han levererar låtarna med humor och finess. Också han är klädd i regnrock, en vit lång variant som han låter sitta på spelningen igenom.

På samma scen tar lite senare tar den unga britten Rex orange county över. Han har också kopplingar till Odd Future, vars Tyler, the creator upptäckte honom på Soundcloud och inkluderade honom på sitt ”Flower boy”-album. Festivalens unga tjejer kommer springandes till spelningen, som är Rex första i Sverige. Han levererar, och charmar med sin typiskt moderna brittiska mix av elektroniskt, pratrap och finurlig pop.

Stormzy från Croydon, London, får publiken att torka inifrån med sin dansinfluerade upptempo-hiphop. Inte bara för att han får vad som kanske är årets största, och garanterat blötaste, publik att genomföra ett slags aerobic-pass till de intensiva beatsen och charmiga rappen. Han genuina glädje över gensvaret smittar och värmer inifrån. Stormzy tackar leende Göteborg mellan nästan varje låt och visar med sin starka kropp och vänligt gulliga sätt samtidigt hur ett nytt manligt ideal kan se ut. När han tar upp bröderna Aden och Asme från Götebrogsförorten Hammarkullen för att framföra deras gemensamma remix ”Vossi bop”, visar gullometrarna skrikande illrött.

Annons
Annons

Solange.

Foto: Thomas Johansson / TT Bild 1 av 1

En viktig dag för hiphopbröderna, en ännu större för alla kids med drömmar där ute.

Solange.
Solange. Foto: Thomas Johansson / TT

Sista kvällens, och för många hela festivalens, höjdpunkt och crescendo kommer med Solange Knowles. Hennes syster går under namnet Queen B, men Solange är majestätisk i sin smarta och upplysta coolhet. Hon framför ett pedantiskt perfekt koreograferat nummer med dansare, även blåssektionen i bandet tar danssteg. Bara en sådan sak som att Solange är solidariskt klädd i samma outfit som hennes två körsångerskor. Det är mer än en konsert, denna politiska, smarta, stärkande och medvetandegörande föreställning om ras och identitet.

När Solange spelar ”Cranes in the sky” riktas strålkastarna bort från scen ut över festivalen och i mysiga ”Losing you” dansar hela publiken rusigt i regnet.

Och just där och då är det kanske inte är så dumt ändå, GBG-regn.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons