Annons

Ivar Arpi:Bibliotek ska inte censurera

Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

Boken ”Massutmaning” (Kuhzad media 2017) av Tino Sananaji, doktor i nationalekonomi, har i skrivande stund sålt ungefär 15 000 exemplar på två veckor och toppar försäljningslistan på Bokus och Adlibris. På biblioteken är köerna för att få låna ett exemplar långa. En succé. Men alla är inte lika begeistrade.

På Ekerö bibliotek valde man att inte köpa in boken, trots stort intresse. När Maria Halkiewicz, aktiv i Liberalerna, skulle låna boken motiverade bibliotekarien beslutet i ett mejl med att de inte köper in böcker som ”stöder rasism, manar till förföljelse eller på annat sätt strider mot de mänskliga rättigheterna”. Märkligt då att ”Mein Kampf” av Adolf Hitler går att låna på samma bibliotek. På sin Facebooksida skriver den ansvarige bibliotekarien att ”Vi tänker för lite kommunistiskt i den här världen – såklart det blir galet då. Gör om – gör rätt.”

Hur de mänskliga rättigheterna förhåller sig till antalet människor som fallit offer för kommunismen kan man ju undra.

På Botkyrka bibliotek har man också avstått från att köpa in boken. När jag ringer vill verksamhetschefen inte prata med mig, men sms:ar senare att de valt att inte ta in boken eftersom den är ”baserad på selektivt vald statistik”. När jag vill veta hur de har kommit fram till detta blir det tyst. "Massutmaning” är till stor del en genomgång av offentlig statistik från Eurostat, SCB och OECD, samt statliga utredningar och forskning.

Annons
Annons

I bibliotekslagen står det uttryckligen att biblioteken ska främja ”fri åsiktsbildning” och att utbudet ska präglas av ”allsidighet”. I strikt mening är det såklart inte censur att avstå från att köpa in en bok till ett bibliotek. Men en selektion som nekar bästsäljande böcker utan att ens kunna motivera beslutet styrs av ett censurtänkande. Det hör inte hemma på bibliotek.

SvD:s ledarblogg: Den nya bibliotekslagen motverkar censurivrarnablog.svd.seDen konstgjorda toleransen - Magasinet Neomagasinetneo.seDe obekväma: Ivar Arpiurskola.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons