Annons

Tufft läge för Joe Biden: Naiv och energilös

Joe Biden har haft det tungt i primärvalen så här långt. Han leder fortfarande knappt i South Carolina.
Joe Biden har haft det tungt i primärvalen så här långt. Han leder fortfarande knappt i South Carolina. Foto: Jeremy Hogan/AP

Osäkert intryck, energilös – och tappar bort sig i debatterna. Det uppges vara orsaker till att tidigare favoriten Joe Biden har det tufft i Demokraternas primärval. Nu kan Biden även vara på fallrepet i South Carolina där han haft stort stöd av den svarta befolkningen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

USA-experten Frida Stranne säger att Joe Bidens chans är om han visar större engagemang och blir mer slagkraftig i debatten.

Foto: Anders Andersson/TT

Efter helgens val i Nevada är det nästa vecka dags för South Carolina – den sista anhalten på primärvalstouren innan ”supertisdagen” den 3 mars då 16 delstater ska avge sina röster.

Färska opinionssiffror från Winthrop University i South Carolina visar att Joe Biden, 77, ännu leder i delstaten – men att konkurrenterna knappar in.

24 procent av de tillfrågade säger sig fortfarande stödja Biden, men Bernie Sanders skuggar på 19 procent. En femtedel säger sig samtidigt vara osäkra på vem man ska rösta på och nästan hälften erkänner att man kan komma att ändra sig innan nästa helgs besök i vallokalen.

I den senaste mätningen som samma institut gjorde i september 2019 ledde Joe Biden, tidigare vice president under Barack Obama, med 20 procentenheter före Elizabeth Warren som då låg tvåa. Biden uppnådde då 37 procent.

– Det ser ut som om eldslågor slår ut från sprickorna i Bidens brandvägg, säger Scott Huffman, ansvarig för Winthropundersökningen enligt tidningen Politico.

Det räcker inte längre att vara den tunga vicepresidenten bakom Barack Obama.

Annons
Annons

USA-experten Frida Stranne säger att Joe Bidens chans är om han visar större engagemang och blir mer slagkraftig i debatten.

Foto: Anders Andersson/TT

South Carolina var en av de ursprungliga 13 brittiska kolonier som 1776 inledde upproret och grundade USA. Delstaten har cirka fem miljoner invånare, vilket placerar South Carolina ganska mitt i fältet när det gäller befolkningsantal i de 50 olika staterna.

Den svarta andelen av befolkningen i South Carolina beräknas till cirka 30 procent, jämfört med riksgenomsnittet på knappt 15 procent. Den delen av befolkningen har tidigare utgjort en stark väljarbas för Joe Biden och ger honom hopp för en comeback när primärvalen når Södern och South Carolina som första stat.

Noterbart är att Tom Steyer placerar sig som trea i South Carolina med 15 procent av rösterna. Den 62-årige affärsmannen Steyer från New York, som stödde Hillary Clinton i valet 2016, fokuserar främst på miljö- och klimatfrågorna, men har också i sin kampanj påtalat nödvändigheten av nya skattereformer för att minska klyftorna i USA.

USA-experten Frida Stranne säger att Joe Bidens chans är om han visar större engagemang och blir mer slagkraftig i debatten.
USA-experten Frida Stranne säger att Joe Bidens chans är om han visar större engagemang och blir mer slagkraftig i debatten. Foto: Anders Andersson/TT

Frida Stranne, sedan 2015 knuten till Svenska institutet för nordamerikastudier vid Uppsala universitet som gästforskare, konstaterar att mycket står på spel för Joe Biden i South Carolina.

– Det räcker inte längre att vara den tunga vicepresidenten bakom Barack Obama. Människor måste känna engagemang och kraft som Bernie Sanders utstrålar, säger Frida Stranne.

Varför går det dåligt för Biden?

– Han gör inget säkert intryck. Han har varit energilös och även tappat bort sig i argument. Det är känt att han brukar stå för svaga insatser i debatter, tillägger Frida Stranne.

Vad kan han göra?

– Det är ett svårt läge. Biden ledde länge i opinionsmätningarna och har haft en naiv inställning till sina motståndare som dessutom är fler än vad man förväntat sig den här gången.

Hittills har man knappt hört en enda ”oneliner” från honom.

Vad har de andra lyckats med?

– I konkurrensen har flera kandidater lyckats skapa debatter runt sig själva. Det är 15–20 miljoner människor som tittar på tv-debatterna, men det är många fler som pratar om dem efteråt. Bernie Sanders har varit ohyggligt skicklig, säger Frida Stranne.

På onsdag i nästa vecka är det en ny tv-debatt inför primärvalet i South Carolina.

– Det blir jätteviktigt för Biden. Hittills har man knappt hört en enda ”oneliner” från honom. Nu måste han visa sig slagkraftig, säger Frida Stranne.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons