Annons

Carolina Neurath:Bilden av superhyllad vd fallerar

Innan han fyllde 30 var han börsbolags-vd. Innan han blev 40 var han superhyllad. Men bara något år efter att Ola Rollén fyllt 50 sitter han häktad, bakom bom och lås, misstänkt för insiderhandel.

Under strecket
Publicerad

Ola Rollén och Melker Schörling på en presskonferens 2005.

Foto: Steffen Schmidt/AP

Ola Rollén och Melker Schörling på en presskonferens 2005.

Foto: Steffen Schmidt/AP
Ola Rollén och Melker Schörling på en presskonferens 2005.
Ola Rollén och Melker Schörling på en presskonferens 2005. Foto: Steffen Schmidt/AP

Han har applåderats för att ha vänt ett trött konglomerat till en global vinstmaskin och är en av de nuvarande börs-vd:ar som suttit längst på sin stol. Hexagons vd Ola Rollén är en av börsens mest populära vd:ar.

Men den entydiga bilden av en hederlig, karismatisk och professionell affärsman har precis fått sig sin första törn. I lördags häktades Ola Rollén av Oslo tingsrätt misstänkt för insiderhandel, och greps redan i onsdags.

Det är lite av en déjà vu från tidigare i år när en annan ung och hyllad börs-vd greps.

Pikant i sammanhanget är att Hexagon släppte sin kvartalsrapport i fredags. Under närvaro av Ekobrottsmyndigheten berättar Ola Rollén om hur bra det går för bolaget – utan att nämna den lilla detaljen att han själv är anhållen.

Annons
Annons

Exakt vad insidermisstankarna består i är fortfarande oklart, mer än att det rör handel i det norska förhoppningsbolaget Next Biometrics.

Det var under förra året som Ola Rollén tillsammans med Hexagons nu avgående ordförande Melker Schörling grundade investmentbolaget Greenbridge Partners, och har via det köpt aktier i Next Biometrics. Radarparet Schörling och Rolléns intåg i det relativt lilla börsbolaget fick aktien att rusa med över 80 procent på en dag.

Det är till den affären insiderhandeln är kopplad.

Det är lite av en déjà vu från tidigare i år när en annan ung och hyllad börs-vd greps. I februari tvingades Swedbanks vd Michael Wolf lämna banken efter misstanke om insiderbrott. Han delgavs misstanke om brott men friades senare från misstankarna. Ola Rollén kan mycket väl få samma lättande besked. Vi vet för närvarande inte exakt vad som har hänt. Det vi vet är att det inte är enkelt att dömas för insiderbrott, beviskraven är höga. Det kan lika gärna handla om dåligt omdöme som ett verkligt brott. Eller ett missförstånd, som Melker Schörling gissar på.

Schörlings avslut på en lång och framgångsrik karriär riskerar att sotas ner.

Skillnaden från historien i våras är att det bildade en spricka mellan ordförande Anders Sundström och Michael Wolf. Sundström hade inget att göra med de affärer som Wolf gjorde i det lilla kontroversiella Oniva Online Group. Och Sundström sparkade ut Wolf.

Melker Schörling, som var den som handplockade Ola Rollén till Hexagon, agerar annorlunda. Han backar upp sin vd. I ett pressmeddelande skriver han att han under sexton år av gott samarbete aldrig ”haft någon anledning att tvivla på hans omdöme”.

Annons
Annons

Men till skillnad från i Wolf-fallet riskerar det här att stänka på ordföranden också. Eftersom endast Rollén är häktad är det sannolikt han som är ensam ansvarig för de misstänkta insideraffärerna. Men investmentbolaget som affärerna ska ha gjorts via ägde han och Schörling tillsammans.

Det var precis en vecka sedan som Melker Schörling meddelade att han ska lämna alla sina styrelseuppdrag av hälsoskäl. Hans avslut på en lång och framgångsrik karriär riskerar att sotas ner.

Trots att Hexagon som bolag inte har något med affärerna att göra faller aktien. Det är inte konstigt. Det visar hur viktig aktiemarknaden anser att Ola Rollén är för bolaget.

När tidningen Chef gjorde sitt chefstest av Ola Rollén, där medarbetarna ger sina omdömen, beskrevs han som analytisk och visionär. Hans extrema, näst intill övermänskliga, drivkraft och arbetskapacitet sätter ribban högt, enligt medarbetarna. Chefstestet är i det stora hela positivt och målar upp sinnebilden av en perfekt och krävande börs-vd. Till de två mindre smickrande formuleringarna hör ”bryr sig mer om pengar än människor” och ”vinsten går före allt”.

De meningarna håller sig kvar efter dagens nyhet. Kanske är det som Schörling tror, ett missförstånd.

Eller kanske blev Rolléns intresse för pengar och den egna vinsten för stort.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons