Annons

Bilden av Syrienkriget störs av propaganda

Modern krigföring handlar också om att sprida ”sin bild” av konflikten, enligt Erik Halkjaer.
Modern krigföring handlar också om att sprida ”sin bild” av konflikten, enligt Erik Halkjaer. Foto: Emrah Gurel/AP

Det blir allt svårare att veta vilken bild av konflikten i nordöstra Syrien som når Sverige, varnar Reportrar utan gränser.

– Är det Turkiets, kurdernas eller IS version?, säger ordförande Erik Halkjaer.

Under strecket
Publicerad

På eftermiddagen den 13 oktober träffade en turkisk flygattack en civil konvoj som transporterade lokala och utländska journalister nära den den syriska staden Ras al-Ain.

– Situationen har förvärrats. Mitt i den väpnade konflikter finns journalister i skottlinjen, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser.

Ett tio-tal personer skadades – bland dem Mohammed Hussein Rasho, en syrisk- kurdisk reporter och kameraman för tyskbaserade Cira TV. Dagen efter dog han av sina skador. Den kurdiska reportern Saad Ahmad gick samma öde till mötes.

– Turkiet har tagit på hårdhandskarna för att begränsa journalisters bevakning av offensiven. Både genom våld och genom rättsliga åtgärder, säger Halkjaer.

Han berättar att det även tagits ett beslut i Turkiet om att journalister som rapporterar om offensiven kan klassificeras som terrorister och fiender till nationen. Han ger exemplet då den syriska journalisten Zidane Zenglow i helgen utvisades från Turkiet för att ha rapporterat för den arabiska kanal Al-Arabiya.

Annons
Annons

Zenglow rapporterade vid gränsen om offensiven när han plötsligt handfängslades och greps av polis – som förklarade att hans journalistiska tillstånd dragits tillbaka.

– Vi vet inte vad som hänt honom sedan dess.

Men i den här konflikten är det inte bara den turkiska staten som har sin egen propagandaapparat och försöker tysta budbärarna, säger Halkjaer. Det handlar också om väpnade irreguljära grupper som försöker få fram sina budskap:

– Mycket av modern krigföring ser tyvärr ut så i dag. Det är mot alla konventioner, FN-resolutioner och mänskliga rättigheter.

Dessutom drabbas naturligtvis vi – mediekonsumenterna – som vill veta vad som händer i konflikten, tillägger han.

– Vilken bild är det vi serveras här hemma i Sverige – är det en turkisk, kurdisk eller IS version av det som händer?

– Det måste man som läsare hela tiden hela tiden ifrågasätta. Det är inte självklart att en nyhet i dag är resultatet av en oberoende granskning.

Turkiet är det land i världen där flest journalister sitter fängslade just nu – 68, enligt amerikanska Committee to protect journalists. De innehar nu plats 157 av 180 på det pressfrihetsindex som Reportrar utan gränser sammanställer. Syrien ligger på plats 174.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons