Annons

Bilder: 10 vackraste platserna i Sverige

Var finns den allra vackraste naturen i Sverige? Tidningen Sveriges Natur har tillsammans med läsarna valt ut och korat tio pärlor som tar andan ur betraktaren. Förtrollande bokskogar, röda klippor, en ravin mitt i Skåne och hisnande fjälltoppar...

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Lappland, Bohuslän och Blekinge kniper platserna 9, 6 och 2. Här har vi samlat hela 10 i topp-listan!

Foto: Wikimedia CommonsBild 1 av 2
Foto: Wikimedia CommonsBild 2 av 2

1 / 10

Lappland, Bohuslän och Blekinge kniper platserna 9, 6 och 2. Här har vi samlat hela 10 i topp-listan!
Lappland, Bohuslän och Blekinge kniper platserna 9, 6 och 2. Här har vi samlat hela 10 i topp-listan! Foto: Wikimedia Commons

10) Tandövala gammelskog, Dalarna

Foto: Wikimedia Commons

Naturskyddsföreningens medlemstidning uppmanade läsarna att skicka in förslag på sina favoriter bland de mest natursköna svenska platserna och redaktionen valde tillsammans med tv-journalisten och naturkännaren Martin Emtenäs ut tio finalister.

Förslagen lades ut på hemsidan och alla som ville kunde gå in och rösta på vilken de tyckte skulle vinna.

– Det var många som skickade in förslag och vi hade flera tusen som gick in och röstade. Det har engagerat folk, säger Eva-Lena Neiman, presskommunikatör på Naturskyddsföreningen.

På tionde plats hamnar naturreservatet Tandövala i Dalarna, Malung-Sälens kommun som ibland kallas för Sveriges sydligaste fjäll.

Förslagsställaren Ingela Källén skriver att ”hänglavsdraperade gammelgranar och flerahundraåriga tallar”, kantar naturstigen som slingrar sig i skogarna runt ”varden”. Vard är namnet på ett högt skogsbeklätt berg med en kal topp.

På plats nio hittar vi en annan topp, betydligt mer norr ut:

Annons
Annons
Foto: Wikimedia CommonsBild 1 av 1

2 / 10

9) Kebnekaise med Tarfala

Foto: Wikimedia Commons

Kebnekaise är ett av Sveriges mest välkända alpina områden och behöver knappast någon närmare presentation.

Tarfaladalen anses vara ett av de vackraste områdena i Kebnekaisemassivet med glaciärer, klara djupblå sjöar som Tarfalajaure, bergstoppar och karg grön växtlighet.

På listan hamnar platsen med motiveringen: ”Ingen plats är som Tarfala. Landskapet är brutalt och bedårande vackert på samma gång. Det är sten och is. Det är blåst, regn och kyla även mitt i sommaren. En lugn, solig och varm dag en gåva att hoppas på men inte att räkna med.”

Och så reser vi rakt ner genom hela landet:

Annons
Annons
Foto: Wikimedia CommonsBild 1 av 1

3 / 10

8) Söderåsen, Skåne

Foto: Wikimedia Commons

På åttondeplats återfinns ett mycket speciellt område i Skåne. I nordvästra Skåne, fyra mil öster om Helsingborg, ligger nationalparken Söderåsen som invigdes 1996.

Området stoltserar med lummiga, trolska bokskogar, röda granitklippor men även dramatiska dalgångar och den 90 meter djupa ravinen Skäralid som löper åtta kilometer in i nationalparken.

Söderåsen har även Skånes högsta punkt som sträcker sig 212 meter över havet.

Annons
Annons
Foto: TTBild 1 av 1

4 / 10

7) Ölands södra udde

Foto: TT

Ett vidsträckt och ödsligt men svindlande vackert hedlandskap brer ut sig över södra Öland – här och var avdelat genom gamla kalkstensmurar. Stora alvaret som är ett 37 kilometer långt och 15 kilometer brett område hamnade år 2000 på Unescos lista över världsarv.

Berggrunden utges av kalksten, vilket är en förklaring till den rika växtligheten, och de unika arterna och hålls öppet av betande får, kor och hjortar. Men det finns även områden med lövskogar och ekar.

Den säregna miljön har gjort området till ett paradis för fågelskådare som vallfärdar hit under våren till bland annat Ölands södra udde där Ottenby fågelstation ligger.

Annons
Annons
Foto: Wikimedia CommonsBild 1 av 1

5 / 10

6) Ramsvik, Bohusläns kust

Foto: Wikimedia Commons

Längst ut i havsbandet på Västkusten, en mil norr om Smögen, ligger Ramsvikslandet med klippor och sandstränder. Vid udden Öbergs tånge nära Sotenäs trängs röda, släta bohusklippor med stora stenbumlingar och klippor.

”Ett stycke mäktig bohusnatur där man känner sig som en liten putte i jättarnas land”, skriver Petra Ahlström som skickat in förslag om platsen som kvalar in på en sjätteplats på listan.

Annons
Annons
Foto: Timrå kommunBild 1 av 1

6 / 10

5) Mjällådalen

Foto: Timrå kommun

Branta dalgångar, tät naturskog och åar rinner genom Mjällådalen i Timrå kommun i Västernorrland. Området är en fortfarande orörd och mycket artrik dalgång som genomkorsas av Mjällån, en älv som ännu inte byggts ut eller reglerats.

Mjällådalen har länge kallats för ett av de naturskönaste i norra Sverige och är också hem för ett 30-tal rödlistade och utrotningshotade djurarter.

”Ett storslaget landskap med gamla åfåror, terrasser, knivskarpa getryggar, raviner och höga nipor”, står det i förslaget som skickats in av Elisabet Nilsson. Så många tyckte samma sak när de röstade så att Mjällån hamnade på en femteplats.

Annons
Annons
Foto: Wikimedia CommonsBild 1 av 1

7 / 10

4) Kinnekulle

Foto: Wikimedia Commons

Kinnekulle är ett självklart namn på listan av vackra svenska platser, enligt många. Området är beläget i Götene kommun i Västergötland och har sedan länge varit känt för sin natur, historia och sitt vackra läge vid Vänern.

Den kalkrika bergsgrunden gör att området har ett rikt djur- och växtliv. I kulturhistorisk synvinkel är det också intressant, i Husaby finns hällristningar från bronsålder och i den berömda källan ska Olof Skötkonung, som brukar benämnas som den förste svenske kung att härska över både Götaland och Svealand, ha döpts.

Ett populärt turistmål på Kinnekulle är Munkängarna, som under våren täcks av ett hav av blommor.

”Har sällan skådat sådan vacker plats, både ramslök och guckuskon blommade och landskapet fick en att tro att man hamnat i Nangijala”, skriver Beatrice Moberg.

På topp tre hoppar vi mellan vitt skilda platser i Sverige:

Annons
Annons
Foto: Wikimedia CommonsBild 1 av 1

8 / 10

3) Skierfeklippan i Sarek

Foto: Wikimedia Commons

På tredje plats hamnar nationalparken Sarek i Jokkmokks kommun i Lappland. Skierfe är en bergstopp vars sluttning stupar nästan lodrätt ner och höjden är 1 179 meter över havet.

Skierfe är känt för sin utsikt och att vandra stigen upp till toppen brukar vara populärt bland turister.

– Jag har själv varit och vandrat i Sarek och att en plats med fjällnatur hamnar högt på listan tror jag var ganska självklart. Man upplever ofta fjällen som platser som är relativt orörda och vilda fortfarande, säger Eva-Lena Neiman, på Naturskyddsföreningen.

Annons
Annons
Foto: Wikimedia CommonsBild 1 av 1

9 / 10

2) Blekinge skärgård

Foto: Wikimedia Commons

Solstänkta klippor, lummiga ek- och bokskogar och havet som ständig granne. Blekinge skärgård som är Sveriges sydligaste består av hundratals kobbar, öar, skär och klippor och är fortfarande en relativt oexploaterad idyll.

– Hav och kust är platser som människor älskar. Fjällen, de djupa skogarna och haven är tre typer av natur som svenskar verkar tycka väldigt mycket om, säger Neiman.

Annons
Annons
Foto: Tuija WarénBild 1 av 1

10 / 10

1) Höga kusten

Foto: Tuija Warén

Skärgård, skogar, berg och ett storslaget naturlandskap. Höga kusten är namnet på kustområdet mellan Härnösand och Örnsköldsvik i Ångermanland och kammade överlägset hem titeln om Sveriges vackraste plats.

– Det finns så många olika typer av natur här och det tror jag spelade in. Det är havet, klapperstensfälten, urskogar, höga berg, fina dalgångar och en otrolig utsikt, samtidigt som havet är nära. Det har så många sidor, säger Eva-Lena Neiman.

Det är också med på Unescos världsarvslista. Martin Emtenäs som satt med i juryn betonar hur historiens vingslag känns tydligt.

– Höga kustens karakteristiska berg står som ett monument över istiden. En av världens snabbaste landhöjningar pågår under ens fötter när man står på toppen och njuter av vyerna. Och i skogarna ligger kvarglömda stränder, högt ovanför dagens kustlinje, konstaterar Emtenäs i ett pressmeddelande.

Vinsten väcker glädje i kommunen. Anna Carlemalm som är föreståndare för Naturum, Höga kustens besökscentrum, säger till TT att hon är jätteglad över vinsten.

– Jag är inflyttad och blev också väldigt förtjust i landskapet här. Det är ingen annanstans i Sverige vi har så här höga berg nära kusten. Så det är lite unikt såklart.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons