Annons

Bilder: Resmålen vi snackar om 2016

Storslagna miljöer, 1950-tal, god mat, sport … Vi har listat fem resmål som det av olika anledningar kommer att pratas lite mer om 2016.

Under strecket
Publicerad

Polska Wroclaw är europeisk kulturhuvudstad 2016.

Foto: ShutterstockBild 1 av 1

1 / 5

Polska Wroclaw är europeisk kulturhuvudstad 2016.
Polska Wroclaw är europeisk kulturhuvudstad 2016. Foto: Shutterstock

**Polen – bästa fyndet **

Pampiga kulturstäder, mjuka sandstränder, sköna kafétorg och mild natur med storkbon. Allt vi längtar efter finns här. Dessutom till prisnivåer som ur ett svenskt perspektiv tillhör de klart behagligaste i Europa.
Det finns flera skäl att resa till Polen 2016. Vackra Wroclaw är europeisk kulturhuvudstad. Krakow rustar för en ny upplaga av sommarfestivalen Wianki med massor av musik. Skattletare och äventyrare flockas vid mystiska Ksiaz för att leta efter ett tåg med naziplundrat guld som förmodligen finns undangömt i tunnlar under borgen. Gdansk bjuder på Shakespearefestival med teater, medan kurorten Duszniki-Zdrój hyllar Chopin med sköna sommarkonserter.

Dessutom väntar allt det andra: Kontinentalt strand- och nattliv i Sopot. Zakopanes skidbackar och trekking. Storstadspuls i Warszawa och vilda bisonoxar, svart stork och vitryggig hackspett i nationalparken Bialowiezas trolska urskog.

Bästa tid: Året runt. Men topp under juni-augusti.

Missa inte: Bo på slott till extrapris. Vi gillar romantiska Wojanow och Kliczkow.

Resa dit: Lågprisflyg från Skandinavien till bland annat Warszawa, Krakow. Gdansk. Färja från Nynäshamn, Karlskrona, Ystad och Trelleborg. Restid, flyg 1-2 timmar. Färja 7-19 timmar.

Annons
Annons

Vackra vandringar i Himalaya.

Foto: ShutterstockBild 1 av 1

2 / 5

Vackra vandringar i Himalaya.
Vackra vandringar i Himalaya. Foto: Shutterstock

Nepal – is och djungel

Nepal öppnar en trappa av starka upplevelser. Först låglandets tigerdjungel med nationalparken Chitwan och Buddhas födelseplats i Lumbini. Sedan Kathmandu och levande gudinnor fångat i en grön gryta inramad av skarpa höjder. Så världens tak med Himalayas trekkingleder mot Everest, Annapurna, röda buddistkloster och evig is.
Jordbävningen 2015 vände upp och ner på allt. Nu är landet åter på fötter. Res dit 2016 och du gynnar ekonomin i en av världens fattigaste nationer, samtidigt som du får en fantastisk naturupplevelse.
Mängder av aktiviteter väntar: Spännande trekkingexpeditioner med tält och bärare, elefantritt bland vilda noshörningar, forsränning och drakflygning från Pokhara. Men också yogalektioner, klostervistelse med meditation och spännande byprojekt mot social rättvisa och hållbar framtid.

Bästa tid: Februari-maj och oktober-december.

Bästa tips: Utsikten från World Peace Pagoda i Pokhara. Kom på morgonen när Phewasjöns mörka vatten fångar spegelbilden av snöklädda Himalayatoppar.

Resa dit: Bland annat Turkish Airlines, Qatar Airways, Etihad Airways och Thai Airways flyger från Skandinavien-Kathmandu. Restid 10-15 timmar inklusive byte av plan i till exempel Istanbul, Abu Dhabi eller Doha.

Annons
Annons

Monumento Cristo Redentor, det vill säga den välkända Kristusstatyn på det 710 meter höga berget Corcovado, vakar över Rio de Janeiro.

Foto: ShutterstockBild 1 av 1

3 / 5

Monumento Cristo Redentor, det vill säga den välkända Kristusstatyn på det 710 meter höga berget Corcovado, vakar över Rio de Janeiro.
Monumento Cristo Redentor, det vill säga den välkända Kristusstatyn på det 710 meter höga berget Corcovado, vakar över Rio de Janeiro. Foto: Shutterstock

Brasilien – allt ljus på Rio

Rio de Janeiro fortsätter att glänsa i rampljuset från sportvärldens strålkastare. 2014 drog fotbolls-VM världens blickar hit och 2016 är det dags för nästa megaevenemang – sommar-OS. Staden satsade redan inför fotbolls-VM stort på infrastruktur, arenor och hotell, samt på att på att bekämpa narkotikahandel och kriminella gäng, ett arbete som fortsatt inför sommarens olympiska spel. Detta har gett staden ett rejält lyft som resmål även utanför sportevenemangens värld.

Men det är inte bara de förändringar som sköljt över staden de senaste åren som lockar. Rio de Janeiro är en vacker stad med alla skyskrapor och djungelgröna klippor som tävlar om att nå närmast solen, samt – förstås – de långa sandstränderna med Copacabana och Ipanema i spetsen. Dessutom är Rio de Janeiro en av världens bästa partystäder, inte bara under karnevalstider. I sambastadsdelen Lapa finns exempelvis barkvarter i världsklass och vid Ipanema råder ständig strandpartykänsla.

Bra shopping finns på gatan Visconde de Piraja och på hantverksmarknaderna runt om i staden. För svenska resenärer blir Rio de Janeiro tillgängligare den här vintern när Ving drar igång charter till den brasilianska metropolen.

Bästa tid: Höst och vår (dec–feb kan bli väldigt hett).

Missa inte: Jardim Botanico, stadens botaniska trädgård som är som hämtat ur Kalle Ankas fotografiska fågelexpedition på julafton med surrande kollibris, små söta marmosetter (silkesapor) och extremt frodig grönska.

Resa dit: Flyg med byte i exempelvis London eller Madrid. Ving drar i vinter igång charter till Ris de Janeiro och den brasilianska semesterorten Buzios.

Annons
Annons

Tbilisis eget lutande torn, klocktornet på Shavteligatan mitt i staden.

Foto: ShutterstockBild 1 av 1

4 / 5

Tbilisis eget lutande torn, klocktornet på Shavteligatan mitt i staden.
Tbilisis eget lutande torn, klocktornet på Shavteligatan mitt i staden. Foto: Shutterstock

Georgien – långt borta, men nära

Georgien är Europa och Asien på samma gång. Men också så unikt att det lilla landet känns som en egen världsdel. Kaukasus dramatiska natur med de grönaste bergen och mjukaste dalarna väster om Kashmir. Sensationellt kök och friska viner med rötter i tidernas begynnelser. Särpräglat alfabete i vackert sökande krumelurer. Urgammal historia och spetstornade kyrkor från medeltiden.

Förtjänsterna är många. Trekka längs vulkanen Kazbeks glaciärer och rhododendronsluttningar. Strosa bland Tbilisis kafégator och mäktiga katedraler. Besök vinodlingarna i Kakheti, vandra genom ålderdomliga Svanetis sagolandskap och res till Svarta havskustens frodiga grönska. Vid Batumi väntar dessutom stränder, lyxhotell och kasinon i ett orientaliskt Las Vegas.

**Bästa tid: **Mitten av maj-mitten av oktober.

Missa inte: Georgien är mat och dryck. Testa de mustiga grytorna chashashuli, ojakhuri och ostri på kött, tomat, paprika och koriander.

Resa dit: Flyg från Skandinavien med till exempel LOT eller Turkish Airlines. Restid cirka 5-6 timmar inklusive byte i Warszawa eller Istanbul.

Annons
Annons

Att resa till Havanna är på många sätt som att göra en tidsresa tillbaka till 1950-talet.

Foto: ShutterstockBild 1 av 1

5 / 5

Att resa till Havanna är på många sätt som att göra en tidsresa tillbaka till 1950-talet.
Att resa till Havanna är på många sätt som att göra en tidsresa tillbaka till 1950-talet. Foto: Shutterstock

Kuba – innan det är för sent

Kuba är superhett som resmål just nu. Anledningen är tövädret i relationerna med USA som öppnat dörrarna för en allt större turism. Men det är inte bara besökare från den stora grannen i norr som ökat, i Sverige rapporterar resebyrån Ticket om rekordförsäljning av resor till just Kuba. Det är inte alls konstigt. Att resa till Kuba är fortfarande lite som att göra en tidsresa tillbaka till 1950-talet, i alla fall om man tittar på de gamla amerikanska bilarna som rullar på gatorna. Dessutom är avsaknaden av reklam och västerländsk stress är påtaglig. Men nu börjar ambassader öppnas i landet och en viss förändring börjas skönjas.
Därför har det aldrig har det varit mer sant än nu att säga: passa på att se det gamla Kuba innan det är försent.

Bästa tid: Året runt.

Missa inte: Stränderna vid Playas del Este som ligger 20 minuter med bil utanför Havanna.

Resa dit: Apollo och Ving och en rad mindre bolag erbjuder charterresor och gruppresor till Kuba. Reguljärflyg från Skandinavien har minst ett byte.

Mikael Persson/Respress

Bilder: Världens mest ”instagrammade” platsersvd.seBilder: Ocensurerad erotik och andra världsarvsvd.seBilder: Världens mest överskattade städersvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons