Annons

Bildt angriper Trump: Världen skakar på huvudet

Carl Bildt och Donald Trump.
Carl Bildt och Donald Trump. Foto: Henrik Montgomery/TT, Ron Sachs/TT
Under strecket
Omni, SvD
Uppdaterad
Publicerad

Att Donald Trump ställde in sin resa till Danmark när han inte fick igenom sin idé om att det ”kanske vore roligt att köpa delar av territoriet” (Grönland) är inte en historia från den mörka medeltiden, utan en del av dagens verklighet.

Det skriver den tidigare stats- och utrikesministern Carl Bildt i en krönika i Washington Post där han går till hårt angrepp mot presidenten.

”I en modern värld är jag övertygad om att det är ganska unikt att en statsledare villkorar sitt statsbesök med att motparten är beredd att lämna ifrån sig land”, skriver Bildt och fortsätter: ”Var så säker på att människor över hela världen skakar på huvudet.”

Det var i går som Trump ställde in sin resa till Danmark efter att hans idé om att köpa loss Grönland hade avfärdats.

Carl Bildt är mycket kritisk till Trumps agerande:

”Monarkier tar sådana här saker på allvar. Det hade varit ett statsbesök med drottningen, med allt vad det innebär av förberedelser och pompa och ståt. Sen lanserar du plötsligt idén om att det skulle vara roligt att köpa territorium under den monarken, en enkel försäljning av egendom”, skriver Carl Bildt.

Annons
Annons

Svensken håller inte tillbaka sina invändningar mot Trump:

”Sen tar det hela en vändning bortom det absurda när gästen säger att om han inte kan få igenom sin deal så ser han ingen mening med statsbesöket”, skriver Bildt.

Den tidigare moderatledaren och utrikesministern läxar även upp USA:s regim när det kommer till klimatförändringar:

”Den nödvändiga vägen att gå är att utveckla samarbeten för att möta utmaningarna i den arktiska regionen. När USA:s utrikesminister Mike Pompeo kom till ministermötet ’Arctic Council’ i finska Rovaniemi ägnade han den mesta tiden åt att kritisera Kina och lämnade även veto för en gemensam kommuniké som nämnde klimatförändringar”.

”Alla andra länder är angelägna om att förhindra att Grönland blir grönt igen. Vi kommer alla att lida av konsekvenserna”, skriver Carl Bildt.

Läs hela Carl Bildts krönika härwashingtonpost.com
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons