Annons

Bildt/Schori: Inled ordnat IS-återvändande

Tidigare utrikesminister och statsminister Carl Bildt (M). Arkivbild.
Tidigare utrikesminister och statsminister Carl Bildt (M). Arkivbild. Foto: Maja Suslin/ TT

Europeiska länder tar inte ansvar för sina hundratals medborgare som stridit för terrorgruppen IS och nu sitter fängslade i Syrien. Ett ordnat återvändande måste inledas omedelbart, manar den internationella tankesmedjan ECFR.

Under strecket
TT
Publicerad

Organisationens uppmaning kommer i ett öppet brev som undertecknats av bland andra Sveriges tidigare statsminister Carl Bildt och före detta S-ministern Pierre Schori.

ECFR menar att ett ordnat återförande skulle leda till att de europeiska länderna får kontroll över individer som annars kan fly från osäkra fångläger och genomföra nya terrorattacker.

Turkiets besked nyligen att därifrån utvisa IS-krigare får inte avleda Europas uppmärksamhet från ansvaret för sina medborgare som fortfarande befinner sig i Syrien, anser ECFR.

"Europeiska regeringar har resurserna att hantera dessa människor genom åtal, övervakning eller återintegrering", skriver ECFR och menar att man kan förhöra dem för att lära sig mer om IS-operationer.

Europeiska länder har förordat att IS-krigare ställs inför rätta i närområdet, men det är inte en hållbar lösning. Under tiden som de kurdiskledda SDF-styrkorna har kontroll över majoriteten av lägren och fängelserna är det möjligt för Europa att agera, heter det i det öppna brevet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons