Annons

Biljätten satsar 650 miljarder på nya elbilar

Förbundskansler Angela Merkel invigde nyligen fabriken för Volkswagens nya elbil ID3.
Förbundskansler Angela Merkel invigde nyligen fabriken för Volkswagens nya elbil ID3. Foto: Jens Buettner/AP

Volkswagen ökar insatsen och tänker lägga 650 miljarder kronor på ny teknik de kommande fem åren när elbilarna kommer att sluka miljarder och sätta stor press på biltillverkarna.

Under strecket
Publicerad

Tyska Volkswagen, världens största tillverkare av personbilar, har redan tidigare haft omfattande planer på att ta fram nya eldrivna bilar. Men på fredagen klubbade bolagets styrelse en ny ännu mer omfattande satsning.

Under de fem åren fram till slutet av 2024 ska Volkswagen investera omkring 60 miljarder euro (650 miljarder kronor) i att utveckla rena elbilar, hybridbilar som drivs med både förbrännings- och elmotor samt på digitalisering.

Den enorma satsningen sätter press både på Volkswagen och på konkurrenterna som måste hänga med. Några direkta jämförelser med Volkswagens satsningar är svåra att göra eftersom tillverkarnas planer inte är direkt jämförbara.

Volvo Cars, som nyligen kom med sin första elbil XC40 Recharge, har exempelvis inte kommit med några ekonomiska uppgifter om de kommande årens satsningar.

Men de vanliga forsknings- och utvecklingsbudgetarna, fou, ger ändå en viss uppfattning om hur stora skillnader det är.

Under förra året la Volvo Cars 12 miljarder kronor på fou. Motsvarande siffra för Tesla, som enbart satsar på elbilar, är drygt 14 miljarder kronor.

Volkswagen satsade samtidigt 150 miljarder kronor på fou och ökar nu satsningarna ytterligare just på det här området. Målet är att till 2029 få fram omkring 75 nya elbilsmodeller. Till det kommer 60 hybridmodeller.

För att motivera de stora satsningarna behöver Volkswagen nu också få fram elbilar som säljer riktigt bra. Hoppet står bland annat till nya ID3 som precis börjat tillverkas vid bolagets omgjorda fabrik i tyska Zwickau.

Enligt Volkswagen ska ID3 bli en riktig massmarknadsbil. Lanseringen har jämförts med hur det var när den klassiska Bubblan och Golfen kom.

Men konkurrenterna satsar också stort. Tesla är på gång med nya Tesla Y som enligt bolagets chef Elon Musk väntas sälja mer än de tidigare modellerna tillsammans.

I veckan blev det samtidigt klart att Tesla öppnar sin första fabrik i Europa – på Volkswagens hemmaplan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons