Annons

Karin Henriksson:Bill Clintons nästa roll – en biroll

Hur är det med Bill Clinton egentligen? Vithårig, tunnare, lite hopsjunken, och folk som betalat dyra pengar för att träffa honom vittnar om att han ser trött ut.

Under strecket
Publicerad

Bill Clinton i publiken på demokraternas konvent på måndagen.

Foto: Paul Sancya / APBild 1 av 1

Bill Clinton i publiken på demokraternas konvent på måndagen.

Foto: Paul Sancya / APBild 1 av 1
Bill Clinton i publiken på demokraternas konvent på måndagen.
Bill Clinton i publiken på demokraternas konvent på måndagen. Foto: Paul Sancya / AP

PHILADELPHIA Om tre veckor fyller expresidenten 70 år, men först ska han öva på sin nya roll – som presumtiv Förste make. På tisdagskvällen är det hans tur att inta podiet på det demokratiska partikonventet i Philadelphia och mana väljarna att rösta på hans fru Hillary.

Bill Clinton har kämpat med vikten hela livet och berättade att det var pinsamt när hans mamma köpte extra stora ”big boy”- jeans. Han genomgick en bypassoperation för drygt tio år sedan och blev senare vegan. I en intervju med sajten Politico i våras sa han att han kanske inte skulle vara i livet i dag om han inte ändrat kosten.

Hillary Clinton är ju inte bara första kvinnliga kandidaten i ett av de två stora ledande partierna, utan Bill Clinton är första mannen som varit president och nu kan bli make till en president. Presidenternas makar har troligen alltid haft stort inflytande men naturligtvis aldrig som detta. Även om Bill Clinton trappat ner har han enorma kunskaper om det amerikanska samhället och den amerikanska politiken, ner till varenda valkrets.

Annons
Annons

Under primärvalen sa Hillary Clinton spontant att Bill Clinton skulle få ansvar för något jobbinitiativ om hon vinner valet. Hon har aldrig upprepat detta och än så länge finns bara spekulationer om vad denne förste First mate eller First gentleman skulle få för uppdrag. Presidenthustrur sysslar normalt med något favoritprojekt, vilket i Michelle Obamas fall varit bättre skolmat och stöd för veteraner och deras familjer.

När makarna Clinton flyttade in i Vita huset 1993 fick de snart ge upp förhoppningarna om Hillary som en ”med”-president. Beslutet att låta henne leda reformarbetet med en vårdreform var omstritt och hennes förslag sänktes utan att ens gå till omröstning i kongressen. Några år senare kom pinsamma avslöjanden om Bill Clintons förehavanden med en ung praktikant, Monica Lewinsky, som la en skugga över resten av presidentskapet – och äktenskapet.

En statsvetare säger till tidningen The Hill att Bill Clinton har ”svag impulskontroll”, något som visade sig för ett par veckor sedan när han klev ombord på justitieministerns flygplan. Alltså den minister som hade det yttersta ansvaret för en federal utredning om Clintons hustrus privata e-postserver. De sista åren har Bill Clinton mest ägnat sig åt familjestiftelsen men trots grävande har det inte framkommit något riktigt graverande.

Men Bill Clinton kommer att bli en ovärderlig kampanjarbetare under hösten, fast det är inte säkert att det blir många möten tillsammans med hustrun. Han är en bättre folktalare och har kvar den där berömda ”I feel your pain”-egenskapen han var så känd för.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons