Bill Gates har petat Amazons Jeff Bezos från pengatronen.
Bill Gates har petat Amazons Jeff Bezos från pengatronen. Foto: Jeff Pachoud/AFP

Bill Gates hyllar Sverige: ”Håller guldstandard”

Världens näst rikaste man höjer i en exklusiv SvD-intervju Sverige till skyarna och hyllar särskilt två svenskar: Greta Thunberg och Hans Rosling. Bill Gates har också en lösning på klimatkrisen – och det är inte att sluta flyga.

Uppdaterad
Publicerad

 

GENÈVE Bill Gates är full av energi när han närmar sig pensionsstrecket. Han pratar fort i telefonen, högt och fokuserat. Blandar vad som verkar vara äkta passion för världens fattiga med kaskader av siffror om undernäring och malaria. Klimathotet får honom att sjuda av varningar om följderna och sprudlande idéer om lösningar. Det är först när president Donald Trump kommer på tal som han likt en sköldpadda drar sig innanför skalet.

– Jag har inte träffat honom på ett tag. Vi träffades i början av hans presidentskap och då uppmanade jag honom att investera mer i bistånd, säger han kort.

Men Bill Gates är ändå påfallande öppen och påläst i denna sällsynt långa och enskilda intervju som SvD fått i samband med ett reportage om malaria. Just nu fokuseras 64-åringens engagemang på just detta: kopplingen mellan klimatförändringar och infektionssjukdomar som malaria. Han har precis skänkt 760 miljoner dollar till organisationen Globala Fonden som bekämpar infektionssjukdomar.

Detta är bästa tiden att födas.

Han har råd med detta. Microsoftgrundaren ökade 2019 sin förmögenhet med 16 miljarder dollar – och var uppe i svindlande 106 miljarder dollar, över 1 000 miljarder kronor, innan summan 2020 sjönk 98 miljarder dollar, vilket gjorde den till världens näst största förmögenhet efter Amazons Jeff Bezos (113 miljarder dollar). Detta gör Gates till en inflytelserik maktfaktor som får dörrar att öppnas över hela världen.

Dessutom håller han på att skänka bort 99 procent av sin rikedom till välgörenhetsstiftelsen Bill & Melinda Foundation.

Annons

2019 var han också aktuell i samband med Netflixdokumentären ”Inside Bill's Brain: Decoding Bill Gates” – livshistorien om jordens mäktigaste datanörd. Där berättas det mesta om det ovanligt begåvade snillets sömnlösa nätter vid tangentbordet. Men också om drömmar om moderna kärnreaktorer, mammans död och konflikten med Microsoft-medskaparen Paul Allen.

Bill Gates i Netflixdokumentären.
Bill Gates i Netflixdokumentären. Foto: Saeed Adyani/Netflix

Själv säger Bill Gates om dokumentären att han ”hoppas den lämnar folk optimistiska om att stora problem kan hanteras”.

– Även om det finns bakslag ska du framhärda. Du kan dra nytta av fantastiska partners och bra vetenskap. Jag tror ärligt talat att detta är bästa tiden att födas, då vi kan ta itu med de enorma problem vi står inför.

För honom själv ligger global hälsa och klimatet närmast hjärtat.

Annons

– Malaria är en hemsk sjukdom som dödar omkring 400 000 människor varje år och skadar miljontals för livet. Med varmare klimat sprids sjukdomen till högre höjder i länder som redan är kraftigt drabbade. Det är tragiskt, säger Bill Gates.

Vi måste sträva efter nollutsläpp.

De fattiga länderna skadas mest av klimatförändringarna, betonar han. Barn blir sjukare, jordbruk får lida, infrastruktur och ekonomier förstörs när klimatet blir mer extremt med torka och översvämningar.

– Det är så orättvist att särskilt Afrika, som gjort minst för att orsaka klimatförändringar, ska behöva lida mest.

Energiskt förklarar han att det är ”super-super-viktigt” att fokusera på klimatet. Både att få rika länder att minska sina utsläpp och hjälpa fattiga länder undkomma följderna av jordens uppvärmning.

– Jag önskar att fler kunde förstå vad som krävs för att stoppa klimatförändringarna. Solpaneler och elbilar i all ära, men det finns mer att göra. Vi måste sträva efter nollutsläpp när det gäller jordbruk, elektricitet, tillverkning, transporter och byggande.

Annons

Det är en utmaning med tanke på befolkningstillväxten som medför en dubblering av byggandet fram till 2060, framhåller han.

– Världen kommer att bygga motsvarigheten till ett nytt New York City varje månad under de närmaste 40 åren. Det är en massa cement och stål – som kräver mycket energi från fossila bränslen.

Men Bill Gates har en lösning i rockfickan.

”Det är inte realistiskt att tro att människor ska sluta flyga”, säger Bill Gates.
”Det är inte realistiskt att tro att människor ska sluta flyga”, säger Bill Gates. Foto: Luke MacGregor/Alamy

Under det senaste året har han jobbat med en global klimatkommission tillsammans med FN:s tidigare generalsekreterare Ban Ki-Moon och nya IMF-chefen Kristalina Georgieva. Deras råd är att investera massivt i nya klimatsmarta innovationer.

– Det krävs investeringar på 1 800 miljarder dollar inom jordbruk, elektricitet, tillverkning, transporter och byggande. Bland annat behövs varningssystem, klimattålig infrastruktur, vattenresurser och bättre skydd av jordbruket.

Annons

Gates framstår onekligen som en världsförbättrare. Men samtidigt hävdas det i en ny studie av Lunds universitet om den globala och rikaste eliten, att Bill Gates är den som flyger mest av utvalda kändisar – och släppte ut 1 600 ton CO2 under 2017. Det hindrar honom inte att pränta ner sina tankar om klimatet i en bok som släpps nästa år och ska heta ”How to Avoid a Climate Disaster”.

– I min bok tar jag upp Greta Thunberg och andra som satt fokus på klimatet och fått människor att engagera sig. Hon har lyckats höja hela energinivån i klimatdebatten. Det är nödvändigt, om än inte tillräckligt.

– Hon är fantastisk som har fått den unga generationen att engagera sig, både för mindre utsläpp och för hur man kan hjälpa de länder som drabbas värst av klimatförändringarna.

Efter ett år av sittstrejker har Greta Thunberg tagit sin kamp för klimatet vidare över Atlanten.
Efter ett år av sittstrejker har Greta Thunberg tagit sin kamp för klimatet vidare över Atlanten. Foto: Lev Radin/AP
Annons

Han har ännu inte träffat Thunberg. Men det är bara en tidsfråga, säger han.

– Jag kommer säkert att träffa henne snart.

Men på en punkt tycker Gates annorlunda än Thunberg:

– Det är inte realistiskt att tro att människor ska sluta flyga, upphöra att använda gödsel och stora fraktfartyg eller sluta bygga kontor.

– Det är inte heller rättvist att uppmana fattigare länder att skära ner på ekonomisk tillväxt för att minska utsläppen. För många låginkomstländer är det jätteviktigt med boskap som ger inkomster och näring.

Det är inte sannolikt att en politiker som sett barn dö av malaria inte skulle vilja vara mer generös.

Samtidigt vill Bill Gates att vi ser hur mycket som har åstadkommits för att skapa en bättre värld, trots ökande klimathot. Bland annat har barnadödligheten halverats från tolv till sex miljoner sedan 1990.

Här passar han på att höja svenskt bistånd till skyarna, och kallar Sverige för ”generositetens guldstandard”.

– Sverige är en mycket generös givare. Svenska medborgare ska vara stolta över att Sverige ger 1 procent (av landets totala BNI, bruttonationalinkomst) i bistånd medan många länder ligger på 0,7 procent. Jag önskar att svenska medborgare kunde se vilken nytta pengarna gör och hur liv kan räddas.

Annons

Och svenskhyllningen slutar inte där.

1/2

Bill Gates och Hans Rosling vid tacktalet när Gates 2008 utsågs till hedersdoktor vid Karolinska Institutet i Solna.

Foto: Anders Wiklund/TT
2/2
Foto: Lefteris Pitarakis/TT

Bill Gates blir ännu mer engagerad och höjer rösten ytterligare när han börjar prata om den bortgånge Hans Rosling.

– Den person som bäst har formulerat framgångarna är min vän Hans Rosling. När folk frågar mig vilken bok de måste läsa ligger Roslings ”Factfulness” i toppen, säger Gates som gav boken i elektronisk form i present till alla college- och universitetsstudenter i USA som tog examen 2018.

Men när ämnen som handelskrig, krig i Syrien och Donald Trump kommer på tal skyggar Bill Gates. Han vill inte prata politik och har aldrig direkt kritiserat presidenten men flera gånger klargjort sitt motstånd till Trumps förslag att skära ner biståndet – ett förslag som stoppades av kongressen i augusti.

– Det finns alltid risk att länder vänder sig inåt, särskilt då behoven bland de fattigaste inte syns varje dag. Men det är inte sannolikt att en politiker som sett barn dö av malaria inte skulle vilja vara mer generös, kommenterar han.

Du är själv generös med dina pengar. Vad driver dig?

– Jag älskar att åka ut i fält med min fru Melinda som är mycket energisk. Jag lär mig massor och får träffa riktiga hjältar i laboratorier och imponerande experter. Det är ett roligt jobb som på flera sätt liknar mitt Microsoftjobb.

– Och inte minst får jag sprida nyheter om framgångar – som Hans Rosling gjorde.

Bill Gates i Netflixdokumentären.

Foto: Saeed Adyani/Netflix

”Det är inte realistiskt att tro att människor ska sluta flyga”, säger Bill Gates.

Foto: Luke MacGregor/Alamy

Efter ett år av sittstrejker har Greta Thunberg tagit sin kamp för klimatet vidare över Atlanten.

Foto: Lev Radin/AP

Bill Gates och Hans Rosling vid tacktalet när Gates 2008 utsågs till hedersdoktor vid Karolinska Institutet i Solna.

Foto: Anders Wiklund/TT
Foto: Lefteris Pitarakis/TT