Annons

Här är bensinpriserna högst i Europa

Foto: Göran Billeson/TT

Bensinpriserna påverkar i olika hög utsträckning semesterkassan beroende på vilket europeiskt land man besöker. Här är de tio EU-länder som har högsta bensinpriserna.

Under strecket
Publicerad

Fiskrestaurang i de äldre kvarteren i Galway, Irland.

Foto: John Lumpkin/APBild 1 av 1

1 / 10

Oavsett om man reser i egen eller i hyrd bil är kostnaderna för bensin en inte oansenlig kostnadspost under semestern. För att öka jämförbarheten vad gäller priserna för drivmedel sammanställer EU-kommissionen löpande prisuppdateringar i en oljebulletin, Oil Bulletin.

Priserna för bensin nedan är inklusive skatt och per den 24 juni, omräknade till kronor från eurokursen 10,53. Tänk på att de aktuella bensinpriserna varierar ständigt, både över tid och inom respektive land.

Fiskrestaurang i de äldre kvarteren i Galway, Irland.
Fiskrestaurang i de äldre kvarteren i Galway, Irland. Foto: John Lumpkin/AP

10) Irland

Irland har de tionde högsta bensinpriserna i EU. Huvudstaden Dublin kan vara en utgångspunkt för en bilsemester, med besök på exempelvis Old Jameson-destilleriet, Guinness-bryggeriet och Trinity College, med dess bokutställning.

Från Dublin i öst går motorvägen M6 till västkusten och Galway. Till Belfast går motorvägen M1. Enligt Michelins vägguide Via Michelin är avstånden till dessa städer 20,7 mil respektive 16,7 mil. På Irland är bensinpriset 15,15 kronor per liter (1,438 euro).

Annons
Annons

Kvinna svalkar sig vid fontänerna i utanför riksdagshuset i Berlin under värmeböljan i juni.

Foto: Kay Nietfeld/DPABild 1 av 1

2 / 10

Kvinna svalkar sig vid fontänerna i utanför riksdagshuset i Berlin under värmeböljan i juni.
Kvinna svalkar sig vid fontänerna i utanför riksdagshuset i Berlin under värmeböljan i juni. Foto: Kay Nietfeld/DPA

9) Tyskland

Tyskland har högt bensinpris, men motorvägarna har i regel hög framkomlighet, även om förslag om sänkta fartgränser har förts fram. Undvik att fastna i en frustrerande Stau, långa köer som lätt uppstår kring större städer vid rusningstrafik. Än så länge har Tyskland inga vägavgifter, inte heller på Autobahn. Frågan är dock under debatt.

I Tyskland finns allt från metropoler som Berlin, småstäder som Heidelberg och bad- och kurorter som Binz på ön Rügen i norr. Landets bensinpriser ligger på 15,59 kronor per liter (1,481 euro).

Annons
Annons

I Portugals huvudstad Lissabon finns mängder av gränder som trots stora höjdskillnader trafikeras av spårvagnar.

Foto: Adobe StockBild 1 av 1

3 / 10

I Portugals huvudstad Lissabon finns mängder av gränder som trots stora höjdskillnader trafikeras av spårvagnar.
I Portugals huvudstad Lissabon finns mängder av gränder som trots stora höjdskillnader trafikeras av spårvagnar. Foto: Adobe Stock

8) Portugal

Portugal har ett motorvägsnät som går från norr till söder. Här tillkommer vägavgifter, framför allt på motorvägar. Med bil eller annat färdmedel kan man ta sig till någon av landets många Pousadas, slottsliknande ombyggda hotell, exempelvis den i småstaden Tavira i söder.

En möjlighet är att välja ut en region, exempelvis runt staden Faro och Algarve-kusten i södra Portugal, alternativt Lissabon i landets mitt eller Porto i norr och upptäcka den landsändan under några dagar. Portugal har ett bensinpris på 15,59 kronor per liter (1,488 euro).

Annons
Annons

Slussen i Stockholm med stadshuset och Riddarholmskyrkan.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1

4 / 10

Slussen i Stockholm med stadshuset och Riddarholmskyrkan.
Slussen i Stockholm med stadshuset och Riddarholmskyrkan. Foto: Claudio Bresciani/TT

7) Sverige

Sverige har de sjunde högsta bensinpriserna, enligt EU-kommissionens statistik. Skillnaden är dock stor över tid och mellan olika delar av landet. I småstäder med få tankställen och låg konkurrens kan priserna bli högre, men priserna beror också på säsongsförändringar och variationer i efterfrågan, enligt uttalanden från SPBI, Svenska Petroleum & Drivmedel Institutet.

I Sverige ligger bensinpriset på 15,87 kronor per liter (1,507 euro) att jämföra med genomsnittspriset inom EU som är 15,13 kronor per liter (1,436 euro).

Annons
Annons

Eiffeltornet i Paris med floden Seine i förgrunden.

Foto: Erik Johansen/TT Bild 1 av 1

5 / 10

Eiffeltornet i Paris med floden Seine i förgrunden.
Eiffeltornet i Paris med floden Seine i förgrunden. Foto: Erik Johansen/TT

6) Frankrike

Här är bensinpriserna snäppet högre än i Sverige. Frankrike har mängder av städer att besöka med sevärdheter som Eiffeltornet i Paris, strandpromenaden i Nice och vindistrikten i Alsace, Bourgogne, Provence och Bordeaux.

Frankrike är ett billand med 950 000 kilometer vägar, enligt sajten Bilsemester.net. Trafikkulturen och miljözoner bör dock den ovane trafikanten se upp med. Där tillkommer också vägavgifter. Frankrike har ett bensinpris på 15,88 kronor per liter (1,508 euro).

Annons
Annons

Tammerfors Teater i Finland.

Foto: Leif R Jansson/TT Bild 1 av 1

6 / 10

Tammerfors Teater i Finland.
Tammerfors Teater i Finland. Foto: Leif R Jansson/TT

5) Finland

Via färjetrafiken når man större kuststäder som Helsingfors och Åbo. I de tusen sjöarnas land kan man, förutom vattenlandskapen, bekanta sig med Alvar Aaltos arkitektur och besöka små trästäder, exempelvis i Tammerfors, Uleåborg och inte minst Gamla Raumo, som är listat som världsarv av Unesco.

I Finland ligger bensinpriset på 16,35 kronor per liter (1,55 euro).

Annons
Annons

Broar över floden Arno i Florens med den berömda Ponte Vecchio närmast.

Foto: Francesco Bellini/APBild 1 av 1

7 / 10

Broar över floden Arno i Florens med den berömda Ponte Vecchio närmast.
Broar över floden Arno i Florens med den berömda Ponte Vecchio närmast. Foto: Francesco Bellini/AP

4) Italien

Italien är ett vackert land med många sevärdheter inom bilavstånd, från Florens i norr till Palermo i söder. En varning för de stränga reglerna för felkörningar i många städer. Passerar man in i en miljözon kan bilens registreringsskylt fotograferas med böter på smärtsamt höga belopp, som följd.

Följ inte efter framförliggande bilar i tron att det går bra att köra som dem, varnar Italienska Statens Turistbyrå i Stockholm, eftersom just de bilarna kan ha särskilda tillstånd. Bensinpriset i Italien ligger på 16,74 kronor per liter (1,590 euro).

Annons
Annons

Akropolis i centrala Aten.

Foto: Joakim Ståhl Bild 1 av 1

8 / 10

Akropolis i centrala Aten.
Akropolis i centrala Aten. Foto: Joakim Ståhl

3) Grekland

I huvudstaden Aten kan man besöka Akropolis och Zeus tempel, samt mängder av pittoreska caféer och restauranger, inte minst i stadsdelen Plaka. Med bil upp till nordvästra Grekland når man nationalparken Vikos-Aoös som erbjuder olika tematiska vandringar inom allt från geologi till arkitektur.

På flera öar går det också att bilsemestra, däribland Kreta, Rhodos och Samos och det går också att hyra bil för exempelvis dagsturer på mindre öar som Santorini, Mykonos eller Zakynthos. Grekland har ett bensinpris på 16,79 kronor per liter (1,594 euro).

Annons
Annons

Nyhavn i Köpenhamn.

Foto: Paul Kleiven/TT Bild 1 av 1

9 / 10

Nyhavn i Köpenhamn.
Nyhavn i Köpenhamn. Foto: Paul Kleiven/TT

2) Danmark

I Köpenhamn finns bland annat Köpenhamns zoo och gågatan Ströget. Inom en dagstur når man Legoland, nöjesparken Dyrehavsbakken eller varför inte Camp Adventure på Själland, med sitt 45 meter höga vandringstorn, som är Danmarks senaste stora turistattraktion?

Med bil når man även allt från pittoreska Gilleleje på norra Själland till Padburg, på gränsen till tyska Flensburg i söder. I Danmark ligger bensinpriset på 16,92 kronor per liter (1,607 euro).

Annons
Annons

Cyklister längst i Amsterdams kanaler, Holland.

Foto: Peter Dejong/TTBild 1 av 1

10 / 10

Cyklister längst i Amsterdams kanaler, Holland.
Cyklister längst i Amsterdams kanaler, Holland. Foto: Peter Dejong/TT

1) Holland

Holland har de högsta bensinpriserna inom EU, men landet är till ytan litet. Landskapet med kanaler, fält och småstäder gör landet omväxlande att bilsemestra i.

Här är det cykelvänliga Amsterdam en möjlig utgångspunkt, där det förutom det national- och historiska museet Rijksmuseum även finns stora samlingar av konstnären Vincent van Gogh och även Anne Franks museum. Med bil når man städer som Haag, Broek in Waterland och Delft och även ut till kustlandskapen. Det holländska bensinpriset ligger på 17,2 kronor per liter (1,634 euro).

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons