Annons

Binda bolånet? Så ska du tänka efter räntebeskedet

Riksbankens minusränta kommer att bestå för svensk del – stressa inte med att binda bolånet. Det spår Danske Banks sparekonom Maria Landeborn efter amerikanska Federal Reserves (Fed) räntebesked i går.

Under strecket
Publicerad

Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, spår att Riksbankens minusränta kommer att bestå.

Foto: Allis Nettréus Bild 1 av 3
Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 3

Maria Landeborn tycker att man ska våga investera i aktier om man sparar på lång sikt.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 3 av 3

Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, spår att Riksbankens minusränta kommer att bestå.

Foto: Allis Nettréus Bild 1 av 1
Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, spår att Riksbankens minusränta kommer att bestå.
Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, spår att Riksbankens minusränta kommer att bestå. Foto: Allis Nettréus

På onsdagskvällen kom den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) med räntebesked. Att styrräntan lämnades kvar oförändrad på intervallet 2,25-2,5 procent var inte någon överraskning. Men att man ändrat ståndpunkt och inte längre tror på höjningar i år var mer oväntat.

Binda bolånet ska man bara göra om man har väldigt små marginaler.

Fed-beskedet i kombination med att även den Europeiska centralbanken (ECB) har släppt tanken på en räntehöjning under året kommer att göra det svårt för Riksbanken att addera några räntepunkter framöver, menar Danske Banks sparekonom Maria Landeborn.

– Vi lutar åt att Riksbanken inte kommer att höja reporäntan till hösten, utan att inflationen kommer att vara för låg i och med att tillväxten bromsar in.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

– När andra centralbanker pausar kommer Riksbanken att göra detsamma. Det talar för att minusräntan kommer att bestå för svensk del, säger hon.

Hur bör man tänka kring boräntan?

Foto: Tomas Oneborg

Den som oroar sig för att boräntan ska stiga ytterligare kan andas ut något menar Maria Landeborn. Hon råder de med bolån att spara till en buffert för att kunna betala räntor framöver, eller till amortering om man omfattas av det hårdare kravet från i fjol.

Binda bolånet ska man bara göra om man har väldigt små marginaler och är oroligt lagd.

– Skillnaden mellan den bundna och rörliga räntan är också ganska liten i nuläget. Väljer man att binda har det inte så stor effekt på månadskostnaden, säger Maria Landeborn.

Finns det hushåll för vilka det skulle passa att binda just nu?

– Det är i så fall om man har stora bolån och inte tål stigande räntor framöver. Till exempel kan det vara hushåll som ska bilda familj framöver, så att inkomsten sjunker en period och ger mindre marginaler. Det skulle kunna vara en anledning till att säkra sin bostadsutgift de närmaste två eller tre åren.

Det är också viktigt att ha med i bakhuvudet om man ska bo kvar i den nuvarande bostaden eller flytta framöver – annars kan man bli tvungen att betala ränteskillnadsersättning till banken, för att täcka de uteblivna ränteavgifterna som banken räknat med.

Annons
Annons

Maria Landeborn tycker att man ska våga investera i aktier om man sparar på lång sikt.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

Hur bör man tänka kring sparande?

Maria Landeborn tycker att man ska våga investera i aktier om man sparar på lång sikt.
Maria Landeborn tycker att man ska våga investera i aktier om man sparar på lång sikt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den amerikanska centralbanken Feds besked om oförändrad styrränta påverkar inte bara lån utan också sparande. Maria Landeborn menar att det kommer vara fortsatt låg avkastning på alla typer av räntesparande.

– Sparar man på lång sikt med till exempel ett månadssparande ska man våga investera i aktier. Det finns ingen anledning att lägga om det även om man tycker att börsen har stigit under lång tid, säger hon.

Samtidigt ligger Fed:s förväntningar om en höjning under nästa år kvar. Hur sannolikt är det?

– När Fed har pausat, alltså efter man har varit inne i en lång räntecykel, har det historiskt alltid inneburit att nästa förändring är en sänkning. Jag tror att det är mycket möjligt att det blir så och att vi har nått toppen på amerikanska räntor för den här konjunkturcykeln, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske bank.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons