Annons

Biskop: SD vill ha en kyrka som inte finns längre

Hon har blivit sinnebilden för allt som SD – och andra kritiker – ogillar med dagens kyrka. Själv vill Eva Brunne, biskop i Stockholm, inte som vid tidigare val avråda från en röst på SD. Men hon är orolig över partiets politik – och för att kyrkan återigen ska bli mer konservativ.

Under strecket
Publicerad

Eva Brunne, biskop i Stockholms stift.

Foto: Lars Pehrson

Eva Brunne, biskop i Stockholms stift.

Foto: Lars Pehrson
Eva Brunne, biskop i Stockholms stift.
Eva Brunne, biskop i Stockholms stift. Foto: Lars Pehrson

I Stockholm demonstrerade tusentals efter SD:s inträde vid valet 2010. Vid riksmötets öppnande höll biskopen Eva Brunne ett brandtal mot rasism inför riksdagsledamöter och kungligheter inne i Storkyrkan, vilket fick SD-riksdagsgruppen att lämna kyrkan.

Sedan dess har Eva Brunne, biskop i Stockholms stift, blivit en symbol för vad sverigedemokrater och andra kritiker anser är fel med Svenska kyrkan.

Hon har bland annat mött kritikstormar efter att ha diskuterat att tillfälligt ta bort kors från Sjömanskyrkan i Frihamnen samt för att ha önskat muslimer ”en välsignad Ramadan”.

SD vill ha en kyrka som inte längre finns.

”Släng ut islamkramarna, Antje Jackelin och Eva Brunne”, skriver en man på SD:s Facebook-sida i en typisk kommentar och får en rad tummar upp.

Annons
Annons

Inför kyrkovalet 2013 twittrade biskopen ut ett råd om att rösta på ”i stort sett alla utom Sverigedemokraterna och Frimodig kyrka”.

Nu inför valet den 17 september vill Eva Brunne inte ta partipolitisk ställning. Möjligen kopplat till kritiken då Brunne, själv tidigare S-politiker, gratulerade Stefan Löfven för hans agerande kring skandalen på Transportstyrelsen.

– Jag ser med oro på om SD tänker att de ska få igenom allt det de vill, men jag välkomnar att de finns med i våra demokratiska sammanhang. Jag avråder inte från att rösta på någon enda, vi har en demokratisk organisation, säger Eva Brunne.

Hur ser du på SD:s politik?

– Det jag ser är att de vill ha en kyrka som inte längre finns och som inte har funnits på länge. Om den alls har funnits. En viktig sak med vår kyrka är att den hela tiden förändras. Kyrkan lever mitt i det samhälle som är här och nu.

Jag vet inte hur många mejl jag fått om att jag plockar ner kors i kyrkor. Det inte sant.

För Eva Brunne är det centralt att kyrkan är öppen för alla och tar ställning för flyktingar.

– Det är vår skyldighet som kristna och som människor att stödja dem, det gör vi utifrån evangeliet. Det finns mängder av exempel från Bibeln om att man ska ta hand om flyktingar.

Hur ser du på de stormar som skapats kring dig?

– Jag vet inte hur många mejl jag fått om att jag plockar ner kors i kyrkor. Det inte sant, men det är inget som går att styra över när det väl är satt i rullning, säger Eva Brunne.

– Det finns de som ligger och lurar i vassen och väntar på något att hugga på.

SD vill missionera i förorter och är kritiska till kyrkans närmande till muslimer – hur ser du på det?

– Kristen mission sker i överallt där det finns en kyrka och en församling. Än tror jag inte vi firat så många gudstjänster med muslimer, men vi för mycket samtal. Framför allt arbetar vi med många praktiska frågor, inte minst i integrations- och flyktingarbetet.

Ser du risker för att kyrkan återigen skulle kunna bli mer konservativ?

– Ja, det finns en sådan risk i förlängningen. Det handlar om att vi är ihärdiga och tjatar om evangeliet, alla måste arbeta för kyrkans bästa.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons