Annons

Så fungerar bitcoin – och så framställs nya

VIDEO | En valuta utan centralbank eller fysiska mynt och sedlar. Vars ursprung är höljt i visst dunkel. SvD Näringsliv reder ut vad bitcoin egentligen är – och hur valutan funkar.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Linus Dunker använder datorerna för att utvinna den digitala valutan bitcoin, en process som kallas mining.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

Linus Dunker använder datorerna för att utvinna den digitala valutan bitcoin, en process som kallas mining.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Så skapas Bitcoin

Vad är bitcoin?

Bitcoin är en digital valuta som på många sätt liknar traditionella valutor som kronor eller dollar. Det går att växla bitcoin mot andra valutor och det finns även butiker där det går att handla för bitcoin.

Den viktigaste skillnaden mot traditionella valutor är att bitcoin endast finns i digital form. Valutans värde försvaras eller garanteras inte heller av en centralbank vilket innebär att den är känslig för kursförändringar och attacker.

Linus Dunker använder datorerna för att utvinna den digitala valutan bitcoin, en process som kallas mining.
Linus Dunker använder datorerna för att utvinna den digitala valutan bitcoin, en process som kallas mining. Foto: Lars Pehrson

Hur fungerar bitcoin?

De traditionella valutorna kontrolleras till stor del av banker med centrala datacenter som registrerar ut- och inbetalningar.

När det gäller bitcoin finns ingen sådan central punkt utan informationen om nya transaktioner är i stället utspridd över ett stort antal datorer som är sammankopplade i ett nätverk.

Annons
Annons

Tanken är att öppenheten ska förhindra att falska transaktioner genomförs.

När ett visst antal transaktioner skett sammanfogas de till ett digitalt ”block” som läggs till i databasens gemensamma logg – den så kallade blockkedjan, ”block chain”.

De som äger bitcoin har dem i en digital plånbok och i varje plånbok sparas hela blockkedjan. Information om tidpunkt och överförda belopp är alltså öppen för alla. Tanken är att öppenheten ska förhindra att falska transaktioner genomförs.

Men det innebär inte nödvändigtvis att man kan se vilka som är involverade i transaktionerna eftersom avsändare och mottagare kan välja att vara anonyma.

Hur skapas nya bitcoin?

För att garantera säkerheten i systemet krävs det väldigt mycket datorkraft. Den erbjuds av ett stort antal datorer vars ägare får nya bitcoin i utbyte.

Processen kallas ”mining” – eller utvinning på svenska – och går till så här:

Nya bitcoin produceras varje gång ett nytt block skapas, vilket sker i snitt var tionde minut. Då sker något som kan liknas vid ett lotteri bland utvinnarna där chanserna att vinna bitcoin ökar desto mer datorkraft de erbjuder.

Datorkraften används för att räkna ut avancerade algoritmer: mer datorkraft innebär fler algoritmer vilket innebär fler bitcoin.

Genom ”mining” skapas alltså nya bitcoin, men det blir färre som skapas med tiden. Till slut betalas inte längre några nya bitcoin ut och det maximala antalet är därför begränsat till 21 miljoner. Det förväntas ske 2140.

Vilka utvinner bitcoin?

Nu för tiden krävs stora datacenter med enorm datorkraft för att ha möjlighet att få någon verklig avkastning på att utvinna bitcoin. Billig el är en stor konkurrensfördel och därför finns de flesta utvinnarna i länder som Kina eller Venezuela. Men det finns även ett antal i Sverige.

Det påminner om en Swish-betalning men i stället för att bekräfta köpet med Bank-ID bekräftas det med en personlig kod.

Hur betalar man med bitcoin?

För att äga bitcoin krävs att man skaffar en digital plånbok – en app som laddas ner till mobilen eller datorn.

Att betala med bitcoin påminner om en Swish-betalning men i stället för att bekräfta köpet med Bank-ID bekräftas det med en personlig kod. Men till skillnad från Swish krävs inget bankkonto utan vem som helst kan starta ett anonymt konto.

Om man tappar bort mobilen med plånboken går det i de flesta appar att återställa plånboken på en annan enhet med hjälp av återställningskod. Men om man tappar bort både mobil och kod är pengarna borta och ingen kan komma åt dem.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons