Annons

”Alla bubblors moder” – vad händer med Bitcoin?

Vad sjutton händer med bitcoin? Kryptovalutans stora ras som inleddes i december har flera gånger avbrutits av korta uppgångar – och orsakerna är flera och märkliga. Här är situationen för bitcoin just nu, och spådomar om vart valutan är på väg.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: IBL

1 / 6

Hur går det för bitcoin?

Efter reklamen visas:
Så skapas Bitcoin

Den 6 april sjönk bitcoin till ett värde av 6 600 dollar enligt Coindesk – ett mäktigt fall sedan innan det stora raset, då kryptovalutan var uppe och nosade på 20 000 dollar.

Under april hade valutan den längsta positiva trenden sedan raset inleddes i slutet av december – men under maj har kursen vänt neråt igen och ligger just nu på runt 8 500 dollar.

Foto: IBL
Annons
Annons

Adena Friedman

Foto: Bezav Mahmod

2 / 6

Vad berodde ökningen i april på?

Adena Friedman
Adena Friedman Foto: Bezav Mahmod

Ett av skälen till ökningen är skatteplanerande amerikaner – det hävdar bland annat Frank Holmes vd på U.S. Global Investors. I Business Insider skriver han att många amerikaner som gått minus på bitcoin sålde sina innehav inför deklarationen för att kvitta förlusterna mot andra vinster.

Slutdatumet för deklarationerna var 17 april och enligt Holmes valde flera att återigen investera i bitcoin efter det, vilket höjde värdet.

En annan nyhet som Frank Holmes tror ha bidragit till uppgången är uppgifter om att storbankerna Goldman Sachs och Barclays planerar att introducera bitcoin-handel. Nyligen sa även Nasdaqs vd Adena Friedman till CNBC att Nasdaq ska överväga om de ska börja handla med bitcoin i framtiden.

Annons
Annons
Foto: AP

3 / 6

Foto: AP

Varför rasade bitcoin?

Förutom skatteplanerande amerikaner har flera andra orsaker lyfts fram som bidragande till bitcoins stora ras.

Ökade regleringar, eller hot om ökade regleringar från olika länder, har vid ett flertal tillfällen sänkt kursen. Det har även tillkännagivanden om förbud mot annonser för kryptovalutor från Facebook, Google och Twitter. Hackerattacker och myndighetstillslag mot olika handelsplatser har också sänkt kursen.

Annons
Annons

Nouriel ”Dr. Doom” Roubini, ekonomen som förutsade finanskrisen 2008, har kallat bitcoin ”alla bubblors moder”.

Foto: Tor Johnsson

4 / 6

Psykologi också en aspekt

Nouriel ”Dr. Doom” Roubini, ekonomen som förutsade finanskrisen 2008, har kallat bitcoin ”alla bubblors moder”.
Nouriel ”Dr. Doom” Roubini, ekonomen som förutsade finanskrisen 2008, har kallat bitcoin ”alla bubblors moder”. Foto: Tor Johnsson

Fler ekonomer pekar också på de psykologiska effekterna och anser att bitcoin är en finansbubbla som spruckit. Nouriel ”Dr. Doom” Roubini, ekonomen som förutsade finanskrisen 2008, har kallat bitcoin ”alla bubblors moder”.

Enligt honom var den sensationella uppgången under 2017 inte kopplad till en liknande ökning av det reella värdet – så när bubblan sprack var det inte mycket som hindrade raset.

Annons
Annons

Tidigare stora ras.

Foto: SvD

5 / 6

Har bitcoin skakats av liknande ras tidigare?

Tidigare stora ras.
Tidigare stora ras. Foto: SvD

Bitcoin har hämtat sig från stora ras tidigare. Ett exempel är efter attacken mot handelssajten Mount Gox 2014 då stora summor försvann och förtroendet för valutan skadades. Bitcoin sjönk med omkring 80 procent och valutan återhämtade sig först 2017.

Ett annat exempel är från kryptovalutans barndom då bitcoin föll från 32 till 2 dollar mellan juni och november 2011 – ett ras på 94 procent.

Annons
Annons
Foto: Kin Cheung/AP

6 / 6

Hur ser framtiden ut?

Foto: Kin Cheung/AP

Om det är något som står klart för alla som följer bitcoins utveckling är att valutan är är notoriskt svår att analysera. Valutor som dollar och euro kan analyseras baserat på styrkan i de olika ländernas ekonomi men när det gäller bitcoin finns egentligen inga sådana fundamenta att basera en analys på.

Prognoserna om valutans framtid skiljer därför starkt.

Den 11 maj varnade Bloomberg i en analys för att kursen närmade sig det så kallade ”dödskorset” – den psykologiskt farliga punkten då snittpriset de senaste 50 dagarna ligger under snittet för de föregående 200 dagarna.

En sådan utdragen prisnedgång brukar vara en signal om att ett investerarna tappat intresse för tillgången och brukar följas av en ännu djupare nedgång.

Analysfirman Fundstrat spår däremot att bitcoin kan nå upp till runt 36.000 dollar mot slutet av 2019  Firman baserar främst sin riktkurs på den datorkraft som används för att generera bitcoins, enligt Finwire.

Efter reklamen visas:
Ekonomistudion Bitcoin
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons