Frank Schubert bor bara några stenkast från kolgruvan Jenschwalde och röstar på AFD.
Frank Schubert bor bara några stenkast från kolgruvan Jenschwalde och röstar på AFD. Foto: Tomas Lundin

Bitterhet i öst ökar klyftan: ”Här finns ingen framtid”

Högerextrema AFD hoppas på dunderseger i östra Tyskland där Angela Merkel hatas och Greta Thunbergs klimatrörelse ses som ett hot mot jobben. I Sachsens och Brandenburgs ”rostbälten” jäser det av oro och ilska inför söndagens val.

Publicerad

 

GRÖTSCH ”Om de stänger ner kolkraften kan vi fimpa den här delen av Tyskland.” Frank Schubert fnyser av ilska.

Han lutar sig mot grinden till huset som han har byggt själv. Ett litet paradis med lummig trädgård och pool som ligger bara några tiotals meter från brunkolsgruvan Jenschwalde, ett av Europas största dagbrott för brunkol.

Nästan 20 000 jobb i regionen är direkt och indirekt beroende av kolindustrin. De är alla i farozonen när Tyskland avvecklar kolkraften senast 2038. Visserligen har statligt stöd på 17 miljarder euro utlovats. Men ingen vet exakt hur och när. Och politikerlöften är det få som litar på.

Vi reser genom ett grönskande landskap vid gränsen mot Polen, där textilbaroner en gång i tiden byggde väldiga fabriker – och sedan gruvorna och kraftverken tog över. I staden Forst växer träd ur fönstren på de gamla direktörsvillorna. Tomma fönster gapar i de ekande lagerhallarna utmed floden Neisse, som utgör gränsen mot Polen.

Vi har absolut inget emot utlänningar.

Alternativ för Tyskland, som klart säger nej till att avveckla kolkraften, fick här 30 procent av rösterna i kommunvalvalet tidigare i år och nästan 34 procent i EU-valet. Till AFD-politikerna som nu är med och bestämmer om Forsts framtid hör en före detta liberal politiker, en tandläkare, hantverkare och en butiksägare.

I staden Forst, där textilindustrin florerade en gång i tiden, röstar en av tre på Alternativ för Tyskland.
I staden Forst, där textilindustrin florerade en gång i tiden, röstar en av tre på Alternativ för Tyskland. Foto: Tomas Lundin
Annons

I opinionsmätningarna inför söndagens delstatsval ligger AFD jämnsides med Merkels kristdemokrater i Sachsen och med socialdemokraterna i Brandenburg. En seger i denna storleksordning skulle sända chockvågor genom Tyskland – och riskera att cementera splittringen mellan öst och väst.

Frank kliar de två svarta dobermannhundarna som vaktar huset. De som ser ut som människoätande monster, men visar sig vara spaka som lamm. Sedan bjuder han på kaffe och berättar.

– Vi flydde från DDR på 1980-talet. Men vi längtade hem och kom tillbaka efter återföreningen.

Vi är tyskar och vi vill vara tillsammans med tyskar.

Frank, som är klädd i rutiga shorts och har långt hår i en knut, driver en liten byggfirma tillsammans med sin fru. Han har jobbat som ”en galning” i hela sitt liv och har aldrig vilat en enda helg.

Nu fyller han 60 och känner inte längre igen sig.

– Överallt utlänningar!

I Grötsch, som har knappt hundra invånare, finns inte en enda. Men i Cottbus, nästa storstad, lever flera tusen flyktingar. Mestadels syrier som kom 2015.

– Alltså, vi har absolut inget emot utlänningar.

Annons
Frank Schubert plockar persikor till eftermiddagskakan. Sedan flyktingvågen känner han inte längre igen sig i Tyskland.
Frank Schubert plockar persikor till eftermiddagskakan. Sedan flyktingvågen känner han inte längre igen sig i Tyskland. Foto: Tomas Lundin

– Men vi är tyskar och vi vill vara tillsammans med tyskar. Vi är inte vana vid annat. Och vi vill inte heller ha det på annat sätt, säger Frank och bär in hinken med persikor som han har plockat till eftermiddagskakan.

Även i DDR fanns det utlänningar. Men de var få – som mest under en procent av befolkningen. De kom huvudsakligen från de socialistiska broderländerna Vietnam, Kuba eller Angola och levde avskilt från resten av samhället. Man visste att de finns. Men de syntes inte i samhället.

Flyktingvågen 2015, då Tyskland tog emot över en miljon flyktingar, blev därför en chock för östtyskarna. Helt annat än i västra Tyskland – som i årtionden präglats av invandring.

AFD gör nu allt för att underblåsa denna rädsla. På ett valmöte i Peitz, inte långt från Götsch och bara några mil från den polska gränsen, tecknar AFD:s gruppledare i förbundsdagen, Alice Weidel, bilden av ett Tyskland där kriminella utlänningar håller på att ta över.

Annons
På AFD:s valmöte får klimatrörelsen och Greta Thunberg hård kritik. ”Även öl innehåller koldioxid. Men det vet Greta inte om för hon skolkar från skolan.”
På AFD:s valmöte får klimatrörelsen och Greta Thunberg hård kritik. ”Även öl innehåller koldioxid. Men det vet Greta inte om för hon skolkar från skolan.” Foto: Tomas Lundin

Men i stället för att ta itu med den illegala invandringen och rädslan som tyska kvinnor ständigt upplever, ägnar sig Merkels regering åt ”klimathysteri”, hävdar hon.

– Notan för denna vansinniga energipolitik betalar barnfamiljer, pensionärer och låglönearbetare som får högre elpriser och ser jobben försvinna när företagen flyttar till länder med billigare energi.

Även Greta Thunberg får en släng av sleven.

– Tänk om Greta visste om att ni dricker öl här, ropar hon till publiken. Öl innehåller ju koldioxid.

– Men som tur är har hon nog ingen aning om det. Hon skolkar ju från skolan!

Mina barn har alla flyttat till väst. Och de kommer aldrig mer tillbaka.

Publiken tjuter av förtjusning, applåderar och viftar med tyska flaggor och AFD-banderoller. ”AFD är enda räddningen i dårhuset Tyskland”, står på en av affischerna. ”Jag älskar Tyskland”, står det på andra.

Annons

Elke Jacobs, 60, sitter längst fram i publiken och håller en tyska flagga i händerna. Hon röstar på AFD för att alla andra partier struntar i vanligt folk på landsbygden, berättar hon. De bryr sig bara om Berlin, Hamburg eller München.

– De talar om snabba 5G-nät för mobiler. Men här har vi ofta ingen mobiltäckning alls.

Klart att folk ger sig iväg när det inte finns någon framtid här, säger hon.

Elke Jacobs med tyska flaggan. ”Här finns ingen framtid. Vår barn har flyttat till väst och kommer aldrig mer tillbaka.”
Elke Jacobs med tyska flaggan. ”Här finns ingen framtid. Vår barn har flyttat till väst och kommer aldrig mer tillbaka.” Foto: Tomas Lundin

– Mina barn har alla flyttat till väst. Och de kommer aldrig mer tillbaka. Det är så sorgligt och så orättvist att inte få vara i närheten av sina barn och barnbarn.

Sedan återföreningen för snart 30 år sedan har det gamla DDR tömts på människor. Mer än fyra miljoner har lämnat, eller drygt två miljoner om man tar hänsyn till invandringen från väst när de gamla kommunistiska DDR-eliterna byttes ut.

Annons

De som lämnade var de unga, ambitiösa och välutbildade. En generation som nu saknas. Inom loppet av några få år steg genomsnittsåldern i delstaten Sachsen från 37 år till nästan 50 år.

Niklas Potrafkle vid forskningsinstitutet Ifo beskriver det som en ond cirkel: De begåvade som lämnar stärker ekonomin i väst, medan det blir allt svårare att locka företag till öst där befolkningen snabbt åldras.

I regionen kring Cottbus kommer det 2035 att födas i snitt ett barn – samtidigt som fyra människor begravs, enligt institutet för befolkning och utveckling i Berlin.

1/2

Kolkraften och gruvorna är regionens livsnerv. Regeringens avvecklingsbeslut väcker oro och göder AFD som vill behålla kolkraften.

Foto: Tomas Lundin
2/2

Steffen Kubitzki, som arbetar i kraftindustrin, är AFD-ordförande i kolberoende valdistriktet Spree-Neisse.

Foto: Tomas Lundin

Trots alla problem har återföreningen gynnat regionen och människorna som stannat. På mindre än två årtionden har inkomsterna per invånare ökat med hisnande 70 procent, till 28 000 euro om året.

Problemet är att det är 10 000 euro mindre än det tyska genomsnittet. Många östtyskar känner sig därför som en andra klassens tyskar. Denna besvikelse paras nu med en ny östtysk identitet. Ett slags förlorarnas gemenskap. Nästan hälften av östtyskarna betraktar sig, enligt senaste mätningar, framför allt som östtyskar – och bara 44 procent som tyskar.

Annons

AFD har numera en rad politiker som gör gräsrotsarbete på lokal nivå.

Till det kommer rädslan för en ny dramatisk omvälvning – så som efter återföreningen, då den konkursmässiga östtyska industrin monterades ner och jobben försvann i spåren av att marknadsekonomi och fri konkurrens tog över.

Särskilt hårt drabbades de östtyska koldistrikten, där under 1990-talet 90 000 av sammanlagt 100 000 arbetstillfällen i gruvorna och kraftverken rationaliserades bort.

– En hel generation drabbades, konstaterar Jens Taschenberger vid organisationen Pro Lausitz som kämpar för att hålla kolkraften vid liv och nu varnar för en ny strukturkris.

– Vinnare blir i så fall AFD.

Lars Schieske är brandman och AFD-politiker som är djupt förankrad i lokalsamhället.
Lars Schieske är brandman och AFD-politiker som är djupt förankrad i lokalsamhället. Foto: Tomas Lundin

Simone Wendler, före detta chefsreporter vid regionaltidningen Lausitzer Rundschau i Cottbus, tycker att analysen är för enkel.

Annons

– AFD har numera en rad politiker som gör gräsrotsarbete på lokal nivå och som är djupt förankrade i samhället.

Lars Schieske, AFD-kandidat i Cottbus, är en av dessa nya politiker. Han är brandman och dessutom den frivilliga brandkårens eldsjäl i lilla Kiekebusch utanför Cottbus.

– Min släkt har bott här i sex generationer. Det här är vår hembygd som vi tar hand om och som vi vill skydda, säger han.

Vi träffas i den frivilliga brandkårens station, där hjälmar och skyddskläder prydligt hänger på rad. Brandbilen är blankputsad. I rummet intill hänger foton från fester och brandkårstävlingar. Allt detta – sammanhållningen och solidariteten – står enligt Schieske på spel när landsbygden och de små samhällena utarmas.

– Vad kan man göra? Engagera sig politiskt, påverka de konkreta besluten och försöka få majoritet i kommuner, landsting och på nationell nivå.

Hög valfeber i östra Tyskland, där det hålls val i två delstater och Alternativ för Tyskland hoppas bli största parti.
Hög valfeber i östra Tyskland, där det hålls val i två delstater och Alternativ för Tyskland hoppas bli största parti. Foto: Tomas Lundin
Annons

Den vägen går nu många i AFD. Men samtidigt slits partiet av en ideologisk riktningsstrid där de mest extrema högerkrafterna vinner terräng på bekostnad av de mer liberala, nationalkonservativa och euroskeptiska strömningarna som grundade partiet 2013.

Ungdomsförbundet Junge Alternative och högerfalangen Der Flügel observeras nu av underrättelsetjänsten BfV, som anser att det finns fog för att misstänka antidemokratiska målsättningar.

Från företagen kommer nu alltmer dystra besked.

Många av de ursprungliga medlemmarna är kritiska till högervridningen. Men valframgångarna och opinionssiffrorna som bara pekar uppåt försonar. Frågan är hur stabil uppåttrenden är, och vad som händer när världskonjunkturen vänder nedåt och den tyska ekonomin bromsar. Två kvartal i rad har bruttonationalprodukten minskat – och från företagen kommer nu alltmer dystra besked.

15-åriga Matti Duhra är en av få som protesterar på ett valmöte med AFD i staden Peitz.
15-åriga Matti Duhra är en av få som protesterar på ett valmöte med AFD i staden Peitz. Foto: Tomas Lundin

Ekonomer som Marcel Fratscher, chef för ekonomiinstitutet DIW, tror att det kommer att leda till en ökad politisk polarisering som gynnar AFD. Men krisen kan också förstärka tyskarnas utpräglade trygghetsbehov som är följden av två förlorade världskrig, utplånade städer och buntar av värdelösa sedlar.

Denna grundstämning skulle kunna slå mot AFD och stärka de etablerade partierna. I synnerhet Angela Merkel som ridit ut eurokrisen och styrt Tyskland under en period av makalös ekonomisk uppgång. Men den kan också vara vatten på högernationalisternas kvarnar.

Söndagens val lär ge en första fingervisning.

I staden Forst, där textilindustrin florerade en gång i tiden, röstar en av tre på Alternativ för Tyskland.

Foto: Tomas Lundin

Frank Schubert plockar persikor till eftermiddagskakan. Sedan flyktingvågen känner han inte längre igen sig i Tyskland.

Foto: Tomas Lundin

På AFD:s valmöte får klimatrörelsen och Greta Thunberg hård kritik. ”Även öl innehåller koldioxid. Men det vet Greta inte om för hon skolkar från skolan.”

Foto: Tomas Lundin

Elke Jacobs med tyska flaggan. ”Här finns ingen framtid. Vår barn har flyttat till väst och kommer aldrig mer tillbaka.”

Foto: Tomas Lundin

Kolkraften och gruvorna är regionens livsnerv. Regeringens avvecklingsbeslut väcker oro och göder AFD som vill behålla kolkraften.

Foto: Tomas Lundin

Steffen Kubitzki, som arbetar i kraftindustrin, är AFD-ordförande i kolberoende valdistriktet Spree-Neisse.

Foto: Tomas Lundin

Lars Schieske är brandman och AFD-politiker som är djupt förankrad i lokalsamhället.

Foto: Tomas Lundin

Hög valfeber i östra Tyskland, där det hålls val i två delstater och Alternativ för Tyskland hoppas bli största parti.

Foto: Tomas Lundin

15-åriga Matti Duhra är en av få som protesterar på ett valmöte med AFD i staden Peitz.

Foto: Tomas Lundin