Annons

Björklund: ”Kan finnas grund för nedstängning av skolan”

Förre utbildningsministern Jan Björklund bryter in i debatten kring den omdiskuterade skolbussen som delar upp elever efter kön.

– Om detta på något sätt är sanktionerat av skolan, då menar jag att en sådan skola ska stängas, säger han till TT.

Skolinspektionen kommer under de närmaste veckorna att göra en sedan tidigare planerad tillsyn av Al-Azharskolan i Vällingby.

Under strecket
Publicerad

Jan Björklund (L) riktar efter Kalla faktas granskning stark kritik mot Al-Azharskolan i Vällingby.

Foto: Noella Johansson/TTBild 1 av 1

Jan Björklund (L) riktar efter Kalla faktas granskning stark kritik mot Al-Azharskolan i Vällingby.

Foto: Noella Johansson/TTBild 1 av 1
Jan Björklund (L) riktar efter Kalla faktas granskning stark kritik mot Al-Azharskolan i Vällingby.
Jan Björklund (L) riktar efter Kalla faktas granskning stark kritik mot Al-Azharskolan i Vällingby. Foto: Noella Johansson/TT

TV-programmet Kalla fakta har avslöjat könsuppdelning på en skolbuss i Vällingby under tisdagen.

Avslöjandet har fått många politiker att reagera. Nu senast kommer hårda bud från tidigare utbildningsministern, Jan Björklund.

– Om detta på något sätt är sanktionerat av skolan, då menar jag att en sådan skola ska stängas, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund till TT.

– Gör man så här med flickor och pojkar i bussen, då är det inte en fråga bara om vad som händer i bussen, för det präglar så klart verksamheten i stort på denna skola, att man har den attityden till flickor och pojkar.

Skolledningen har dock dementerat att de ska ha haft någon kännedom om uppdelningen.

2016 var samma skola i blåsväder då det uppmärksammades att de hade könsuppdelade gymnastiklektioner.

Annons
Annons

Skolinspektionen godkände efter tillsyn den formen av undervisning.

– Det beslutet gällde bara där och då och Skolinspektionen har inte generellt sagt ja till könsuppdelad skolundervisning. Vår bedömning då var att skolan hade ett värdegrundsarbete och ett arbete för att motverka traditionella könsroller och det finns inget uttryckt förbud i regelverket. Men den frågan måste vi också titta på igen, säger Tommy Lagergren, avdelningschef på Skolinspektionens Stockholmsavdelning.

Skolinspektionen ska göra en redan planerad tillsyn av Al-Azharskolan i Vällingby under de närmaste veckorna.

– Vi kommer att åka dit inom kort och det här med demokratiska värderingar är något som vi alltid tittar på vid en tillsyn. Det finns en tydlig reglering av värdegrunden i skollagen och läroplaner och det är något som alla ska följa. Det handlar om allas lika värde och att skolan ska motverka traditionella könsmönster. De här nya uppgifterna kommer vi naturligtvis att ta med oss när vi granskar skolan.

TT: Är det möjligt att skolan tolkat ert godkännande som ett klartecken för annan könsuppdelning?

– Vi har varit väldigt tydliga med att det enda som gör en uppdelad idrottsundervisning möjlig är att skolan som helhet har ett gemensamt värdegrundsarbete och omfamnar de demokratiska värderingar som kommer till uttryck i skollagstiftningen, säger Tommy Lagergren.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons