Annons

C och L lägger egna – Löfven kan få styra med M-budget

Liberalerna kommer att lägga fram en egen budgetmotion i riksdagen, säger partiledaren Jan Björklund till SR Ekot. Även Centerpartiet tänker lägga en egen, säger partiets ekonomisk-politiske talesperson.

Liberalernas och Centerns beslut kan leda till att den S-ledda övergångsregeringen kan tvingas leda landet med en moderat budget.

Nyhetsbyrån TT
Uppdaterad
Publicerad
Efter reklamen visas:
Anderssons opolitiska budget

– Vi liberaler kommer ju som alltid att lägga en egen budgetmotion med våra prioriteringar. Och det handlar ju om att vi nu måste stärka det svenska försvaret, avskaffa värnskatten. Vi behöver satsa på skolan och LSS till exempel, säger Björklund.

– Finns det ingen uppgörelse mellan partier om budget och regeringsfråga före den tidpunkten följer vi den praxis som alltid har gällt, tillägger han.

Detta innebär enligt L-ledaren att partiet kommer att rösta på sitt eget förslag och därefter lägga ned sina röster i en slutvotering.

Annons
Foto: Stina Stjernkvist/TT

L säger därmed nej till förslaget om att Alliansen skulle lägga fram en gemensam budgetmotion, som Moderaterna (M) och Kristdemokraterna (KD) har föreslagit. Björklund avfärdar även möjligheten att L skulle rösta på en budgetmotion från M.

Men samtidigt innebär nedlagda L-röster i slutvoteringen – där en M-budget antas stå mot övergångsregeringens budget – en ökad sannolikhet för att M:s budgetmotion vinner. Den antas då nämligen få stöd från KD och Sverigedemokraterna och får därmed fler röster än de tre rödgröna partierna.

Det skulle i sin tur innebära att övergångsregeringen, ledd av statsminister Stefan Löfven (S), skulle få styra landet med en moderat budget.

Riksdagens omröstning om budgetramarna ska äga rum den 12 december.

Även Centerpartiet kommer att lägga en egen budgetmotion, och därefter lägga ned sina röster i slutvoteringen. Det bekräftar partiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström för Dagens industri.

– Under en politisk höst som minst sagt är intressant så tycker vi att det är viktigt att partierna är tydliga med var man står i den ekonomiska politiken, säger Centerns ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström till TT.

– Sen ska man heller inte sticka under stol med att det faktum att övriga Allianspartier ämnar lägga budgetmotioner talar för att vi ska agera på samma sätt. Det finns ett egenvärde i att vi agerar likadant.

Finns det inte en poäng med att rösta på regeringens övergångsbudget och invänta en ny regerings budgetpolitik?

– Det finns uppenbara argument för att helt och hållet pausa den ekonomiska politiken till en ny regerings budget, men det finns också starka argument för partierna att faktiskt redovisa vad man står under höstens budgetdebatter, säger Källström.

– Alla partier i Alliansen har kommit fram till att det väger tyngre att vi inför regeringsbildning och mandatperiodens politiska arbete är tydliga med vilka ingångslägen vi har. Centerpartiet kommer att ta chansen att visa för väljarna att vi står för ett ganska ordentligt högt reformtempo. Vi ser många saker som behöver göras på centrala politikområden. Bostads- och arbetsmarknaden behöver förnyas och behöver bli mer flexibel, skattesystemet behöver förenklas och skattetrycket behöver sänkas.

Det här öppnar för att Moderaterna får igenom sin budget. Är det en önskvärd utveckling för er?

– Jag har svårt att sätta mig till doms över hur andra partier agerar. Jag kan bara konstatera att det vi nu ställer i utsikt är att vi lägger fram en motion och sedan helt och hållet följer praxis och röstar på den och i det eventuella läge då den faller, då lägger vi ned våra röster, säger Källström.

Kan inte ert besked i dag komplicera Lööfs regeringssonderingar?

– Nej, vi gör inte den bedömningen. Hade vi gjort det hade vi inte gett det beskedet. Jag tror man ska se höstens budgetprocess och regeringsbildningen under talmannens ledning och i dagsläget med Annie Lööf som sonderingsperson, som att det är två separata processer, säger Källström.

Annons
Annons
Annons
Foto: Stina Stjernkvist/TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons