Annons

Åkesson och Björklund gör gemensam debatturné

Jan Björklund (L) och Jimmie Åkesson (SD)
Jan Björklund (L) och Jimmie Åkesson (SD) Foto: Tomas Oneborg

Jimmie Åkesson (SD) och Jan Björklund (L) kommer att åka ut på en gemensam debatturné inför EU-valet.
– Vi är varandras motpoler men båda vill skapa ett större engagemang kring EU-frågan, säger Björklund till SvD.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkesson (SD) och Jan Björklund (L)

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Åkesson och Björklund gör gemensam debatturné

När Liberalerna och Sverigedemokraterna på fredagen skickade ut pressmeddelanden om en gemensam presskonferens så kom det som en överraskning.

Ett gemensamt initiativ inför EU-valet den 26 maj skulle presenteras.

Inför den samlade presskåren i riksdagen meddelade partiledarna att de ska åka ut på en debatturné tillsammans, med stopp i Bromma, Gävle och Göteborg. Partiledarnas medarbetare arbetar nu för att sätta ihop programmet.

– Syftet är att öka intresset inför EU-valet, att få igång debatten och diskussionen om EU. Väldigt många har inte ens uppfattat att det är val, säger Jan Björklund.

Det handlar inte om att partierna ska inleda någon form av politiskt samarbete. Tanken är att partiledarna ska få "tala till punkt", säger Åkesson.

– De här debatterna i tv med fem minuter i Aktuellt har sin plats och fyller sin funktion, men här är tanken att vi ska kunna gå lite djupare och tala visionärt och ideologiskt, säger han.

Både Åkesson och Björklund var tydliga med att de är ”varandras motpoler” men båda vill höja temperaturen kring EU-frågan.

Annons
Annons

– SD vill i grunden att Sverige ska lämna EU och vi är det parti som är mest EU-positiva och tycker att vi ska samarbeta mer i Europa. Så nu är det viktigt att motpolerna möts i debatt, så människor kan bli mer intresserade och höra på alternativen, säger Björklund till SvD.

Björklund säger att EU-valet i år är det viktigaste på mycket länge, för att det finns två tydliga alternativ där det högernationalistiska alternativet vill nedmontera de europeiska samarbetet, anser han.

Varför vill du göra det här med Jimmie Åkesson?

– SD är en del av den europeiska högernationalistiska vågen. Det är viktigt att motpolerna möts i debatt och alternativen belyses.

Hur kom idén till?

– Jag utmanade Jimmie Åkesson redan under riksdagsvalet i den här frågan men vi enades om att skjuta på det till EU-valet.

Hur tänker du kring att SD får en plattform för sin linje med det här initiativet?
– SD är ett växande parti och det är nödvändigt att olika synsätt får mötas. Det går inte att ducka och stoppa huvudet i sanden, och vi liberaler som tror på det europeiska samarbetet har valt att ta debatten, säger Björklund.

Han säger att han hade en motsvarande turné med Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt inför förra EU-valet.

– Vi har båda överlevt det, så det kommer nog gå bra den här gången också.

Initiativet har mött olika reaktioner.

”Har Björklund blivit galen? ”Varför i all världen ska Liberalerna upplåta scenen till SD inför ett europaval som till största delen handlar om att rädda Europa från de högerextrema krafterna?”, skriver Helle Klein, chefredaktör på Dagens Arbete på Twitter.

Annons
Annons

Jimmie Åkesson (SD) och Jan Björklund (L)

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

Även den moderata EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark är kritisk på Twitter, och menar att Björklund nu arbetar ”intensivt för att föra in SD i politikens centrum”.

Jan Björklund har tidigare markerat starkt mot att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Så sent som i slutet av mars skrev Björklund på Twitter att det var ”sorgligt” att KD öppnat upp för förhandlingar med SD.

Jimmie Åkesson (SD) och Jan Björklund (L)
Jimmie Åkesson (SD) och Jan Björklund (L) Foto: Lars Pehrson
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons