Annons

Björklund och Åkesson möttes i EU-debatt

Liberalernas ledare Jan Björklund och SD-ledaren Jimmie Åkesson upprepade sina argument från riksdagens partiledardebatt när de möttes i en enskild debatt i Bromma, Stockholm.

Under strecket
SvD, TT
Uppdaterad
Publicerad

Jan Björklund och Jimmie Åkesson.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Jan Björklund och Jimmie Åkesson.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Jan Björklund och Jimmie Åkesson.
Jan Björklund och Jimmie Åkesson. Foto: Tomas Oneborg

Mer samarbete stod mot mindre federalism. De båda partiledarna kom nyligen överens om att hålla tre debatter på olika håll i landet, eftersom de representerar ytterpolerna i EU-politiken. Liberalerna vill öka och fördjupa EU-samarbetet medan SD vill minska det och återföra mer makt till medlemsländerna. Fram till helt nyligen ville SD att Sverige skulle lämna EU.

Det är ytterst få väljare som står och väljer just mellan Liberalerna och Sverigedemokraterna, men de båda partierna har ändå ett gemensamt intresse i att försöka mobilisera sina väljare. Liberalerna riskerar att inte få ihop tillräckligt med röster medan Sverigedemokraterna har svårigheter att mobilisera sina EU-kritiska väljare.

Vissa liberala väljare har på sociala medier kritiserat Jan Björklund för att han med arrangemanget hjälper SD att mobilisera sina väljare.

Jimmie Åkesson upprepade att han älskar Europa men inte EU.

– Vi ska samarbeta för att lösa gemensamma problem och utveckla handeln men göra det som självständiga, fria stater utan att likriktning från Bryssel, säger Jimmie Åkesson.

– Högernationalistiska partier, där SD är ett, är på frammarsch i hela Europa. Det är farligt för det europeiska samarbetet eftersom de vill montera ned samarbetet, säger Jan Björklund.

Onsdagens debatt är den första delen av Björklunds och Åkessons gemensamma initiativ inför EU-valet den 26 maj. Partiledarna kommer att åka ut på en gemensam debatturné med stopp i Bromma, Gävle och Göteborg.

– Syftet är att öka intresset inför EU-valet, att få igång debatten och diskussionen om EU. Väldigt många har inte ens uppfattat att det är val, sade Jan Björklund under partiledarnas gemensamma presskonferens förra veckan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons