Annons

Göran Eriksson:Björklund prövar Åkessontricket – som misslyckats tidigare

Jan Björklund och Jimmie Åkesson under dagens pressträff.
Jan Björklund och Jimmie Åkesson under dagens pressträff. Foto: Tomas Oneborg

Jan Björklund och Jimmie Åkesson ska arrangera EU-dueller med syfte att öka intresset för EU-valet, men också att vinna väljare. För Björklund står hans politiska arv på spel i EU-valet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

1. Är inte Liberalernas linje att isolera Sverigedemokraterna?

L-linjen är att SD inte ska få inflytande över politiken. Att debattera med Sverigedemokraterna är ingenting som Liberalerna, eller andra partier, utesluter.

Men det här första gången som Liberalerna – eller något annat parti – arrangerar en serie dueller med Jimmie Åkesson, och det kommer säkert på sina håll att uppfattas som kontroversiellt.

2. Varför?

Förhållningssättet till Sverigedemokraterna har ju utvecklats till en av de riktigt stora politiska frågorna i Sverige, och Björklunds initiativ kan säkert ifrågasättas även om det inte handlar om ett politiskt närmande.

Det är ju heller inte säkert att Liberalerna kommer att vinna väljare på det här. Inför valet 2014 utropade Miljöpartiet Sverigedemokraterna till sina huvudmotståndare, och fick storstryk.

Och sommaren 2018 förklarade just Jan Björklund att Liberalerna skulle lägga om hela sin valrörelse, för att möta hotet från Sverigedemokraternas EU-motstånd – utan att Liberalerna lyfte en tum. Man kan säga att Åkessontricket har misslyckats förr.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Foto: Tomas Oneborg

3. Så varför försöker Jan Björklund med samma sak igen?

Ett fiasko hotar i EU-valet, och det skulle öka kraven på radikal förändring när Liberalerna väljer ny partiledare i slutet av juni.

Hittills finns bara en kandidat, Nyamko Sabuni, som har en annan syn än Björklund på regeringssamarbetet med Socialdemokraterna, och på relationen till SD. Men också en annan – mindre översvallande – syn på EU: ”Jag tycker att vår syn på att vi ska pytsa in så mycket mer i EU är direkt kontraproduktiv” säger hon i en DN-intervju. Ett dåligt EU-val skulle stärka Sabunis chanser att ta över, vilket Jan Björklund vill undvika.

Paradoxen är den här: SD-duellerna ska bidra till att rädda Björklunds arv i regeringsfrågan – som är att isolera SD politiskt.

4. Så vem kommer att vinna på det här?

Kanske väljarna, om man ska vara välvillig. EU-debatterna mellan Björklund och Åkesson kommer att vara underhållande, båda är skickliga debattörer, och väldigt tydliga: de båda partierna har radikalt olika syn på den Europeiska unionen.

Det finns också en politisk logik i att det arrangeras just sådana här dueller. När Socialdemokraterna presenterade sin valplattform på fredagen lyfte man fram kampen mot ”högerextremism” som en huvudfråga.

Liberalerna är alltså inte ensamma om att hävda att EU-valet framför allt handlar om att stå upp emot högerpopulismen – med vilket de avser Sverigedemokraterna och liknande partier i EU. Och Jimmie Åkesson sa på pressträffen att skiljelinjen i svensk EU-politik går mellan honom och Björklund.

Har de rätt så har det förstås ett värde för väljarna, att höra de båda sidorna argumentera för sin sak.

Efter reklamen visas:
Åkesson och Björklund gör gemensam debatturné
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons